Aanleg van een houten bruggetje.
Aanleg van een houten bruggetje. Cees Reichard

Bosgedeelte Overtuin terug naar de tijd van weleer

Algemeen

In de afgelopen weken is het achterste deel van de Overtuin in Haastrecht behoorlijk op de schop gegaan. Met als resultaat een echt bosgedeelte, zoals het ooit in de tijd van Paulina Bisdom van Vliet ook was. Een bos……met smallere paden, houten bruggetjes zonder opsmuk, mooie zichtlijnen op de slootjes en in het voorjaar een tapijt van bloeiende stinzenplanten.

De drie dammen, waar duikers in lagen zijn verwijderd en aan beide zijden van de waterloop zijn houten funderingen geplaatst waarop eenvoudige houten bruggen zijn komen te liggen. Met deze ingreep is de doorstroming van het water wat verbeterd.

De loop van de paden is herzien en op het oorspronkelijke tracé opnieuw aangelegd. Nu kenmerken de paden zich weer door de fraaie rondingen in het verloop. De paden zijn voorzien van het zogenaamde Achterhoekse padvast. Dat is een half verharding die veel in parken en tuinen wordt toegepast, een stabiel, waterdoorlatend en natuurlijk materiaal.

Eikenbomen

Verder zijn er bomen, struiken en stinzenplanten geplant. Helemaal achter in het bosdeel zijn langs het achterste pad zijn weer eikenbomen geplant. In Paulina's tijd stonden er langs bepaalde paden vaak eikenbomen. Dat beeld wordt weer teruggebracht. Verder zijn er aan de rand van het bosdeel nog wat kleinere bomen gekomen, zoals sleedoorn en Spaanse aak. Op de hoek langs de sloot van de Tiendweg komt een kastanjeboom te staan.

De gepote stinzenplanten zijn wilde boshyacinten, lelietjes van dalen en daslook.

Op het eiland

Op het eiland van de grot komen naast de al staande sneeuwklokjes nog bostulpjes, sterhyacinten en aronskelken. Ook zijn er op het eiland twee bomen bijgeplant, een rode beuk en een kastanjeboom. Daarnaast komen er nog drie rododendrons te staan en diverse soorten varens.

De veranderingen en verbeteringen zijn gedaan volgens het geactualiseerde renovatieplan van de Overtuin. De werkzaamheden zijn door Erfgoedhovenier Gerrit Reijm met zijn medewerkers en vrijwilligers uitgevoerd. Het geheel ziet er bijzonder fraai uit en na verloop van tijd zal het achterste deel van de Overtuin dichter begroeid raken.

Cees Reichard

Afbeelding
FC Oudewater Dames 1 kampioen 7 uur geleden
Wethouder Jonkers opende de nieuwe fietsroute.
Succesvol fietsexamen in Montfoort ondanks regen en wind 8 uur geleden
Er werden veel spelletjes en puzzels verkocht.
Mooie opbrengst voor Hervormde kerk dankzij drukbezochte rommelmarkt 9 uur geleden
Onder een tunnel van schoongeborstelde ijsselsteentjes uit de 13e eeuw.
Onder de brug 12 uur geleden
Afbeelding
Copycat van Christo in Oudewater? 14 uur geleden
Afbeelding
Houdijker en zoon winnen de wedvlucht vanuit Quiévrain 17 uur geleden
Er werd hard gestreden om de bal bij de tegenstander in het doel te krijgen.
Schoolvoetbal bij Voetbalvereniging Haastrecht 23 apr, 19:00
De enorme stormbaan is altijd zeer geliefd tijdens de Koningsspelen.
Deze week Koningsspelen en NK knikkeren 23 apr, 18:00