V.l.n.r.: Erik Schoonderwoerd, John Vork, Jamie de Jong en Don Janmaat.
V.l.n.r.: Erik Schoonderwoerd, John Vork, Jamie de Jong en Don Janmaat. Siem van der Burg

Abrona Oudewater wordt Grand Café Hotel Broeck

Algemeen

Erik Schoonderwoerd (die tien investeerders vertegenwoordigt), Don Janmaat, Jamie de Jong en John Vork poseren voor hun Grand Café Hotel Broeck. Als ze het al niet waren, zijn ze op slag een 'BO-er' geworden. Heel Oudewater reageert enthousiast op het feit dat hun initiatief een doorstart van Abrona betekent. Onder de nieuwe naam 'Broeck' weliswaar, maar op hoofdlijnen wel met dezelfde opzet als het voormalige Abrona Oudewater. Er is heel wat water door de IJssel gegaan voor het zover was, maar in het voorjaar 2021 gaat het echt gebeuren. Oudewaternaren kunnen opgelucht ademhalen.

De verontwaardiging over de sluiting was groot

De sluiting van Abrona Oudewater kwam in mei 2020 als een donderslag bij heldere hemel voor de cliënten, het personeel, de families van hen, toeristenorganisaties, klanten en de gemeente Oudewater. Abrona had besloten de vestiging te sluiten omdat horeca niet meer tot de kerntaken behoorde en omdat de vestiging verliesgevend was. De verontwaardiging van alle betrokkenen en de inwoners van Oudewater was enorm. Het werd Abrona vooral kwalijk genomen dat er geen overleg had plaatsgevonden met belanghebbenden om naar oplossingen te zoeken gericht op behoud van het hotel restaurant voor Oudewaternaren, toeristen en als zinvolle dagbesteding voor cliënten met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Betrokken Oudewaternaren kwamen in het geweer en richtten het comité 'Behoud Abrona Oudewater' op. Een online georganiseerde petitie werd in enkele weken tijd door meer dan drieduizend mensen ondertekend. Mede initiatiefnemer van het comité en raadslid Wim Knol van de Wakkere Geelbuik diende moties in bij de gemeenteraad, die wethouder Duindam aanspoorden om in overleg te treden met het bestuur van Abrona. De stevige aanpak van het comité Behoud Abrona Oudewater en de contacten van de wethouder met het bestuur van Abrona resulteerden niet in een wijziging van de koers van Abrona. Wel werd de druk dusdanig opgevoerd dat wethouder Duindam namens de gemeente een rol kreeg in het verkoopproces. In de criteria voor gunning van het pand in de Broeckerstraat werd opgenomen dat bij voorkeur lokale ondernemers in aanmerking zouden komen, die de maatschappelijke functie van het hotel restaurant zouden voortzetten.

Iedereen blij en opgelucht

In Oudewater is de opluchting groot dat Abrona als Broeck een doorstart maakt. Alle betrokkenen zijn blij dat de aankoop nu rond is, dat het hotel restaurant behouden blijft en dat er nog steeds een zinvolle dagbesteding wordt geboden aan mensen met een verstandelijke handicap. In Huis ter Heide zal het bestuur van Abrona waarschijnlijk ook opgelucht zijn dat het dossier 'Verkoop Abrona Oudewater' van tafel is.

Het nieuwe samenwerkingsverband

Toen duidelijk werd dat het Abrona bestuur door niets en niemand van het voornemen Abrona te verkopen, af te brengen was, ontstond een nieuw samenwerkingsverband. Vastgoedadviseur Erik Schoonderwoerd smeedde met twee klanten een plan om het pand aan te kopen. Don Janmaat en zijn partner Jamie de Jong werden gevraagd voor de exploitatie. Zorgondernemer John Vork bood aan om de zorgtaken te organiseren. Er ontstond een krachtig samenwerkingsverband met een doortimmerd plan dat voldeed aan alle criteria. Bij voorkeur een partij van goede naam en faam, met ervaring met de exploitatie van een hotel-restaurant, een sociaal maatschappelijke oriëntatie en financieel voldoende draagkrachtig om Hotel Abrona te verwerven en te exploiteren.

De investeerders

"Het aantal investeerders werd kort na de start van het project uitgebreid naar een tiental, om het draagvlak voor het samenwerkingsverband te vergroten", zegt Erik Schoonderwoerd, die namens hen optreedt. "Het zijn allemaal lokale ondernemers, die graag een maatschappelijk relevante investering doen om het hotel, restaurant en dagbesteding voor cliënten te behouden. De investeerders willen dat het hotel-restaurant echt van Oudewater en voor Oudewater blijft.

De namen willen we liever niet kwijt, omdat ze graag op de achtergrond blijven. De tien investeerders gaat het primair om de maatschappelijke relevantie van het project en niet om het rendement".

De exploitanten van het hotel-restaurant

Don Janmaat (bekend van Don Food & Events) en zijn partner Jamie de Jong (ervaren in de hospitality branche) zien een droom in vervulling gaan. "We dachten dat onze wens om een eigen hotel-restaurant te hebben misschien op latere leeftijd eens in vervulling zou gaan. Dat is nu al vòòrdat we dertig zijn het geval. Hoe mooi is dat? En dan ook nog een hotel-restaurant met een maatschappelijk relevante functie. Wij zullen medewerkers aannemen, die ervaring hebben met het werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We hebben de ambitie om uiteindelijk voor ongeveer dertig cliënten een zinvolle dagbesteding te bieden. Dat kan in het restaurant, in de keuken en in het hotel. We gaan mogelijkheden bieden om door cliënten gemaakte producten te verkopen. Te denken valt aan schilderijen, lekkernijen, sieraden en producten die bezoekers kunnen kopen als herinnering aan Oudewater. Bij het werven van personeel zetten we de deur uitdrukkelijk open voor de terugkeer van de oude werknemers, inclusief Abrona-cliënten.

In ons Grand Café willen we een gezellige 'huiskamersfeer' creëren. Bij Grand Café Hotel Broeck kan lekker gedronken en gegeten worden. De komende periode zullen we onderhoud plegen en wordt een aantal zaken vervangen. Vanmorgen is het nieuwe meubilair al besteld. We gaan volle kracht vooruit, omdat we in maart of april 2021 weer open willen gaan. We zullen zeven dagen per week open zijn. Broeck wordt een laagdrempelige, gezellige plek voor iedereen".

De zorgorganisatie

John Vork gaat de zorgfunctie van Broeck organiseren. Twintig jaar geleden was hij als regiodirecteur van Abrona de oprichter van het hotel-restaurant. De zorgactiviteiten zullen onder de vlag van een Oudewaterse stichting gaan plaatsvinden. 'We gaan natuurlijk cliënten met een verstandelijke beperking weer een zinvolle dagbesteding en een leeromgeving bieden", zegt Vork. "De komende periode ga ik de voormalige cliënten benaderen, de gemeenten en andere organisaties. We zullen gefaseerd opbouwen, zowel voor wat betreft het aantal cliënten, als voor de verbreding van onze activiteiten.

De kracht van Oudewater.

Eind goed, al goed. Oudewatenaren hebben weer eens aangetoond dat de saamhorigheid, daadkracht en de maatschappelijke betrokkenheid van ondernemers en inwoners tot geweldige initiatieven kan leiden. Het is een mooi voorbeeld van de kracht van burgerinitiatieven en gemeenschapszin. Vanaf het voorjaar 2021 lekker eten, drinken, verblijven èn ambachtelijke produkten kopen bij Broeck. Wie weet wel weer een overheerlijke appeltaart!

Siem van der Burg

Afbeelding
Afbeelding
Voetbalprogramma 1 uur geleden
Afbeelding
Orgelbespeling in Oudewater 2 uur geleden
Twee Montfoortse studentes van het Kalsbeekcollege, Julia Groen en Gwen Hoogenboom, zetten zich in voor een 4-5 mei glossy.
Montfoortse studenten vertellen oorlogsverhalen in 4/5 Mei glossy 16 uur geleden
De burgemeester was er om Madeliene mee te delen dat haar de eer te beurt was gevallen om haar gedicht op 4 mei te mogen voordragen.
Bijzonder gedicht voor tijdens de 4 mei-herdenking 18 uur geleden
Kinderdagopvang YellowBellies ontvangt PSO-keurmerk.
Kinderdagopvang YellowBellies ontvangt PSO-keurmerk 21 uur geleden
Afbeelding
Linschoten in oorlogstijd door de ogen van een kind 23 uur geleden
Afbeelding
Anjerconcert 2024 2 mei, 09:00
OZV moest de laatste wedstrijd aantreden tegen de concurrent Poseidon.
Ook OZV Dg kampioen 1 mei, 19:00