Afbeelding
Cees Reichard

Expositie 'Kom kijken in het Koetshuis'

Algemeen

In het voormalige Koetshuis van de in 1923 overleden weduwe Paulina Maria le Fèvre de Montigny-Bisdom van Vliet is vanaf 6 september elke zondagmiddag een expositie 'Kom kijken in het Koetshuis'. Het is een zeer gevarieerde expositie met veel informatie over het museum. Thema's die o.a. aan de orde komen, zijn de band die Paulina en haar voorouders hadden met Haastrecht en de geschiedenis van het Koetshuis. Deels gaat de expositie ook over de vorderingen van de restauratie van het naastgelegen woonmuseum. Er liggen verslagen van gedeeltelijke ontdekkingen.

De mooiste foto's

Iedereen die in de loop der jaren iets van het museum op de foto heeft gezet, trouwfoto's of een voorouder die werkzaam was voor Paulina, zijn opgeroepen haar favoriete foto in te sturen. Diverse interessante foto's zijn binnengekomen. De top tien van deze foto's over het museum door de jaren heen is er in de vorm van twee grote collages te zien.

Museum gesloten

Het museum is vanwege restauratie- en onderhoudswerkzaamheden tot het najaar van 2021 voor bezoekers gesloten. Gedurende deze periode wordt deze tentoonstelling in het Koetshuis georganiseerd. Vrijwilligers van het museum zijn in oktober 2019 gestart om dit samen te stellen en in te richten. Eens in de paar maanden zal een deel van de tentoonstelling worden vervangen voor nieuwe inhoud. De actualiteit van de restauratie wordt zo op de voet gevolgd en de vrijwilligers kunnen dan verslag doen van hun zoektocht naar nieuwe details uit het leven van Paulina Bisdom van Vliet. Het loont dus de moeite de tentoonstelling diverse keren te komen bezoeken.

Coronaregels

Vervangend beheerder van het museum, Marco Bakker, zegt nadrukkelijk dat de coronaregels tijdens de tentoonstelling zorgvuldig in acht zullen worden genomen. Er is een vaste looproute, gelegenheid om de handen te ontsmetten, en er geldt een maximum van tien bezoekers tegelijk. Vrijwilligers houden oog op de naleving van deze regels en geven extra informatie. "Deze gastvrouwen- en heren delen graag de achtergrondverhalen bij het tentoongestelde en dat maakt een bezoek aan de expositie extra bijzonder."

Iedereen wordt uitgenodigd om op de zondagmiddagen vanaf 6 september van 14.00 tot 17.00 uur in het Koetshuis te komen kijken. Tijdens de Open Monumentendagen op 12 en 13 september is het extra geopend, op beide dagen van 11.00 tot 17.00 uur.

De toegang is gratis en er hoeft niet van tevoren gereserveerd te worden. Als het maximum aantal bezoekers is bereikt, wordt men gevraagd even buiten te wachten.

Met deze bijzondere tentoonstelling opent het Koetshuis zijn deuren voor het publiek.


Het Koetshuis

Het Koetshuis ligt naast het museum Paulina Bisdom van Vliet en is in 1879 gebouwd. Hierin stonden rijtuigen van de familie met daarachter een stal voor de paarden met een hooizolder daarboven. Paulina had grote en kleine, open en gesloten ruituigen, waaronder een landauer, een brik en een sjees.

In de loop van de vorige eeuw verkocht het inmiddels bijna 100 jaar oude museum dit pand. Eind 2019 is het door de eigenaar van het museum - Stichting Bisdom van Vliet - opnieuw verworven om het weer bij het woonhuis te betrekken en om tijdens de restauratie van het museum activiteiten te kunnen ondernemen.

Cees Reichard

Afbeelding
Afbeelding
Haastrechtse Rommelmarkt 13 uur geleden
Afbeelding
WBO ondernemersvrouwen 14 uur geleden
Afbeelding
De Spel Verhuur Centrale stopt 15 uur geleden
Afbeelding
Koeiendans in Montfoort 18 uur geleden
Afbeelding
Fietsontdekdag in Montfoort 20 uur geleden
Connie Kolfschoten-Verhoef.
EHBO'ers geëerd voor inzet 22 uur geleden
Afbeelding
Evensong in Oudewater 23 uur geleden
Afbeelding
'De zorgzame buurt' start eerste pilot 17 apr, 19:00