Montfoort Vitaal presentator Rick Vianen aan tafel met Ad Spruit en Marcel Peters.
Montfoort Vitaal presentator Rick Vianen aan tafel met Ad Spruit en Marcel Peters. Sjoukje Dijkstra

Montfoort Vitaal wil dat inwoners twee jaar langer leven

Algemeen

Sjoukje Dijkstra

Zondag 2 augustus was de eerste uitzending van Montfoort Vitaal een feit. Rick Vianen, presentator van Montfoort Vitaal nam de kijkers - voor het eerst - mee het verenigingsleven in. Mensen konden live meekijken op Montfoortvitaal.nl met de lancering, die werd opgenomen op locatie bij de SOOS van St. Joseph.

Tijdens deze eerste uitzending werd het spits afgebeten door Buurtsportcoach coördinator John van Echtelt, Ad Spruit van STAM en Ingrid Kautz van Stichting WegWijs, Marcel Peters van St. Joseph en Lisa, spelbegeleider Jeugd aan Zet. Het doel van Montfoort Vitaal is om het actieve verenigingsleven meer aandacht te geven en een actieve en gezonde leefstijl te promoten. Oorspronkelijk is Montfoort Vitaal een initiatief van De Buurtsportcoach en ADFYS. "We stimuleren gezellige beweegactiviteiten en werken daarbij samen met sportverenigingen, scholen, BSO's, SWOM, Knooppunt, STAM en vele andere organisaties. Ons ultieme doel is dat de inwoners van Montfoort en Linschoten twee extra gezonde levensjaren winnen."

Wat dat dan inhoudt, daarop ging John graag verder in. Hij was ook degene die het oorspronkelijk heeft opgezet, vanuit een zogenaamd Vitaliteitsakkoord. "Samen zorgen dat we dit uitvoeren." Het Vitaliteitsakkoord is onderdeel van het Sport Akkoord. "Voor heel Nederland is het belangrijk dat mensen gezond bewegen… Mensen met overgewicht, mensen die roken of drinken moedigen we aan om aan de slag te gaan. Ga bewegen", aldus John. Hij vertelt over Jeugd aan zet, een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. "Vanuit dit initiatief worden activiteiten neergezet voor kinderen die niet of kort op vakantie gaan… Montfoort ontvangt hiervoor subsidie, en wij kunnen hen sturen met een groep spelbegeleiders, die dit doen als maatschappelijke stage." Dat kinderen die meedoen ook een waardebon krijgen, die ze bij lokale ondernemers weer kunnen inleveren, zorgt volgens John volgens een stimulans voor lokale ondernemers. "Heel Montfoort kan hierop doorbouwen."

"Het is een rot tijd", zegt hij. "Maar er wordt zo leuk samengewerkt. Hoe snel dit weer neer gezet wordt. Iedereen zoekt elkaar op. Als we nu dan lekker gaan bewegen… Het is mooi weer, ga lekker wandelen, fietsen of kom bij een van onze activiteiten langs." John tipt geïnteresseerden om vooral social media-kanalen goed in de gaten te houden. "We hebben geregeld korte termijn activiteiten. Hou het in de gaten! Ook op de Facebookpagina van VOM, waar we sinds kort mee samenwerken."

Marcel Peters van St. Joseph en Ad Spruit van STAM vertellen beiden een té rustig jaar te hebben gehad. Dat Peters nu open is met zijn beach terras, daar is hij blij mee, en hij wil vooral het positieve benadrukken. Erop verdienen doet hij niet echt, maar zegt hij: "We houden mensen aan het werk." Samen met Ad kwam hij op het idee om een tent, die eerst in het park zou komen, op het terrein van de Soos te plaatsen. Ad zegt: "In die tent kunnen dan yoga, pilates, ouderen gymn en tafeltennis plaatsvinden. De zijkanten zijn open. Zo creëer je een overkapping tegen regen en kou. Zo kan het toch dat mensen daar gebruik van kunnen blijven maken. We roepen iedereen op om dat ook gewoon te doen."

Dat er veel niet door kan of kon gaan - zoals Pret in het Park, maar ook Pullen op de Plaats - dat vindt Ad jammer. Maar benadrukken hij en Marcel: "Laten we kijken wat we wel kunnen." Ad zet met veel plezier zijn tent(en) in om het verenigingsleven te ondersteunen. Zo vindt mede door de STAM-tent van 8 tot 18 augustus een open tennistoernooi plaats in Montfoort. Dankzij de tent worden de benodigde zitplaatsen gecreëerd, waardoor mensen beschut van het toernooi kunnen genieten, terwijl er aan de corona regels voldaan wordt. "De gemeente eist zitplaatsen. Door de tent kan dat." "Kijken naar wat er wel kan", zegt Ad nog eens. Marcel vult aan: "Montfoort is er ondernemend genoeg voor."

Aankomende activiteiten staan op www.montfoortactief.nl. Op www.montfoortvitaal.nl is de eerste uitzending van Montfoort Vitaal terug te bekijken en op 23 augustus wordt de volgende uitzending er uitgezonden. De tweede uitzending van Montfoort Vitaal komt uit Linschoten. "We besteden onder andere aandacht aan de zomer activiteiten van de BSO's in Linschoten en de activiteiten op het schoolplein."

Afbeelding
Vind je draai in het Gemaal 12 uur geleden
Afbeelding
Koeien de wei in bij boer Koos 14 uur geleden
Afbeelding
Montfoort S.V.'19 en Gert Kruys beëindigen per direct samenwerking 17 uur geleden
Afbeelding
Geloofsontmoeting 19 uur geleden
Afbeelding
Magenta exposeert 21 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen Klavertje 4 exposeren 25 apr, 19:00
Afbeelding
Mooie prestaties bij het steppen 25 apr, 18:00
Dirigente Marja Timmer dirigeert het koor.
Concert Vrouwenkoor Vita Nova in Lekkerkerk 25 apr, 17:00