Het stukje groen aan de Lijnbaan wordt aangepakt.
Het stukje groen aan de Lijnbaan wordt aangepakt. Foto: Aad Kuiper

Greenspot aan de slag

Algemeen

Margreet Nagtegaal

Op zaterdag 30 maart gingen vrijwilligers van Greenspot Oudewater aan de slag in de bocht aan de Lijnbaan. Daar lag een verwaarloosd stukje groen. In no-time werd het omgetoverd in een prachtige groenstrook met een wandelpaadje erdoor. Iedereen die er langskwam zag het meteen. Wat een mooi stukje groen was dat geworden. Een lust voor het oog.

Met tien mannen en vrouwen werd de groenstrook aangekleed met allerlei soorten planten. Dat zijn niet zomaar planten natuurlijk. “Planten van waarde voor de insecten. Inheemse planten, zaaigoed voor papaver en klaproos, kruiden, gesplitste planten uit eigen tuinen en in een grote diversiteit,” vertelt Greenspot vrijwilliger Annemarie van ‘t Veen. Het stukje groen werd in de week voorafgaand aan deze actie van Greenspot leeggehaald door de gemeente en met verse grond bedekt. “De samenwerking met de gemeente Oudewater is prima. Mark van Engelen en John van der Krogt hebben hierin meegewerkt want het stukje grond is gemeentegrond. In goed overleg is dit stukje gemeentegrond nu in beheer van Greenspot gekomen,” zegt netwerkcoördinator, Gerrit van Leeuwen. “Wij zijn nu verantwoordelijk voor het onderhoud ervan.”

Greenspot wil graag meer van dit soort initiatieven ontwikkelen. Het stukje grond aan de Lijnbaan is het eerste echte project. “We hopen dat er nog vele zullen volgen. Als je een idee of voorstel hebt, meld je dan bij ons.” Annemarie benadrukt dat Greenspot een groter bewustzijn wil kweken. “Samen zorgdragen voor het groen in je buurt zorgt ook voor meer verbinding met elkaar en dat buurtbewoners met elkaar in contact komen.” Over drie weken wordt er aan de Lijnbaan geschoffeld zodat het netjes blijft.

Greenspot doet meer

Greenspot staat voor een burgerinitiatief van groene geelbuiken die met elkaar het openbaar groen in Oudewater mooier en diverser willen maken en beter willen onderhouden. Dat willen ze door op een aantal plekken in de stad het beheer en onderhoud zelf ter hand te nemen. Een greenspot is, het woord zegt het al, een door buurtbewoners gekozen, afgebakend stukje groen dat door bewoners zelf ingericht en onderhouden wordt. De plek of het gebiedje kan klein of groter zijn en de beplanting kan verschillen. Met elkaar vormen ze teams van Greenspot Oudewater. Ze maken goede afspraken met de gemeente. De gemeente draagt het beheer over en zorgt voor het benodigde gereedschap en een plek voor opslag en overleg. Greenspot zorgt voor ondersteuning van de teams en organiseert op gezette tijden informatiebijeenkomsten, wandelingen en excursies. Greenspot wil in de toekomst graag een stichting oprichten. Daarmee kunnen subsidies en giften ook officieel ontvangen en beheerd worden. Onlangs nam een groepje Greenspotters een kijkje in Gouda waar al honderden groene plekken door bewoners beheerd worden.

Het mag gezegd, het zijn zeer gemotiveerde groenbeheerders met passie en kennis voor biodiversiteit, creativiteit en met grote inzet.

Meer weten? Neem gerust contact op: GreenspotOudewater@gmail.com. Er is ook een appgroep van Greenspot via 06 23143295.

Filmavond 'Triangle of Sadness'
Deze week in concordia 47 minuten geleden
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 17 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 19 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 22 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00