Er was veel belangstelling tijdens de infoavond voor het flexwonen.
Er was veel belangstelling tijdens de infoavond voor het flexwonen. Foto: Margreet Nagtegaal

Komen er flexwoningen in Montfoort?

Algemeen

Margreet Nagtegaal

Afgelopen donderdag 15 februari was er een infoavond in de raadszaal van het Huis van Montfoort over de mogelijkheid van het bouwen van flexwoningen. Flexwoningen kunnen versneld worden gebouwd om zodoende de grote druk op de woningnood wat te verlichten. Medewerkers van de gemeente en woningstichting Cazas waren aanwezig voor het beantwoorden van vragen. Burgemeester Petra van Hartskamp-de Jong en wethouder Rob Jonkers waren deze avond ook aanwezig. De avond werd goed bezocht.

De gemeente heeft van de gemeenteraad de opdracht gekregen om onderzoek te doen of De Bleek fase 2 een potentiële locatie voor flexwoningen is. Onderdeel van dit onderzoek is goed overleg en participatie met de omwonenden en de financiële haalbaarheid. In april legt de gemeente de uitkomsten van dat onderzoek voor aan de gemeenteraad. De gemeenteraad vindt participatie met belanghebbenden belangrijk. Verder is er aan jongeren die een belangrijke doelgroep zijn voor flexwonen gevraagd welke woonwensen zij hebben. Dit gebeurde via een online onderzoek. Er zijn gesprekken gevoerd met de klankbordgroep van De Bleek fase 1 en er is een avond georganiseerd voor jongeren. Nu kon iedereen op de inloopavond van 15 februari vragen stellen. Uiteindelijk beslist de gemeenteraad of flexwoninglocatie De Bleek fase 2 doorgang kan krijgen. Er zijn ook andere locaties in beeld voor flexwoningprojecten.

Flexwoningen kunnen sneller worden gebouwd omdat er geen bestemmingsplanprocedure voor hoeft te worden doorlopen, zodat de gemeente sneller een omgevingsvergunning kan verlenen. Daarnaast worden flexwoningen in een werkplaats grotendeels in elkaar gezet, waardoor ook de bouwtijd sterk wordt verkort. De flexwoning is verplaatsbaar, stapelbaar of schakelbaar en is bedoeld voor mensen die snel huisvesting nodig hebben. Een flexwoning huur je tijdelijk. Met de bouw van flexibele tijdelijke woningen is het mogelijk om versneld, binnen 1,5 tot 2 jaar, woningzoekenden zoals Montfoortse jongeren en statushouders aan woonruimte te helpen. Het is een mogelijke oplossing om druk van de woningmarkt te halen. Op De Bleek fase 2 denken ze aan zo’n veertig flexwoningen met afmetingen tussen de 30 m², 45 m², en 60 m². In een raadsbesluit staat dat de verdeling van de woningen moet worden 50% statushouders/Oekraïners en 50% jongeren. Flexwoningen zijn altijd huurwoningen met een huur tot maximaal € 808,- per maand (norm 2023). Het is de bedoeling dat woningcorporatie Cazas Wonen de flexwoningen straks gaat exploiteren.

Veel interesse en vragen

Voor deze info avond waren omwonenden van De Bleek fase 2 uitgenodigd. Ook de jongeren die op 1 november 2023 geweest waren op de avond over ‘wonen in Montfoort voor jongeren’ hadden persoonlijk per e-mail een uitnodiging voor deze avond gekregen. Het grote aantal mensen dat naar deze avond was toegekomen laat zien dat elk nieuw initiatief op de woningmarkt, met name voor jongeren, veel aandacht trekt. Flexwoningen worden door velen gezien als een mogelijkheid om iets te doen aan het enorme woningtekort en om de druk op de woningmarkt te verlagen. Er was ook begrip voor dat er huisvesting nodig is voor statushouders en Oekraïners. Er waren veel vragen over hoe de woningen eruit gaan zien en hoe hoog de bebouwing wordt. Hoe de omgeving eruit gaat zien, welke groenvoorziening en aankleding er komt. Ook werden er vragen gesteld over de toegangswegen van en naar de wijk.

Hoe nu verder?

De uitkomsten van dit onderzoek, staan voor april op de agenda van de gemeenteraad. Die beslist of flexwoninglocatie De Bleek fase 2 en eventueel ook andere flexwoningprojecten doorgang krijgen. De gemeente organiseert dan opnieuw een inloopmogelijkheid over die locatie en de flexwoningen. Er wordt ook nog gekeken of de flexwoningen mogelijk in een later stadium definitieve woningen kunnen worden. Voor de kleinere flexwoningen in De Bleek fase 2 kiest de gemeente voor kwaliteit en uitstraling, die niet onderdoen voor permanente woningen. De gemeente anticipeert daarmee op de wens om deze flexwoningen langer te laten staan dan 10 of 15 jaar en ze straks mogelijk als reguliere woningen op te nemen in de tweede fase van uitbreidingsplan De Bleek.

Mensen kunnen via de website van de gemeente de ontwikkelingen volgen. Veel vragen worden daar duidelijk beantwoord. Men kan per e-mail blijvend vragen stellen over dit onderwerp. Montfoort mag hopen dat de flexwoningen kunnen bijdragen aan het, gedeeltelijk oplossen van de grote woningnood. De tijd zal het leren.

De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 16 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 18 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 21 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00