Walther Kok leest voor aan de peuters van Jip en Janneke.
Walther Kok leest voor aan de peuters van Jip en Janneke. Foto: Margreet Nagtegaal

Ik vind voorlezen leuk

Algemeen

Margreet Nagtegaal

Elk jaar zijn er de landelijke voorleesdagen. Dan worden er overal activiteiten bedacht om het voorlezen extra onder de aandacht te brengen. Vanuit de Bibliotheek Het Groene Hart werd er dit jaar een voorleesmoment gepland in De Wulverhorst in Oudewater met ouderen en kindjes van de peutergroep van Jip en Janneke. Wethouder Walther Kok mocht voorlezen.

Ze hadden geen betere voorlezer kunnen vragen. Walther Kok blijkt zelf een fervente lezer. “Ik ben ook ooit directeur van een bibliotheek geweest. Met het lezen van een boek gaat er een wereld voor je open. Ik heb meer dan duizend boeken thuis. Het is mijn rare gewoonte om een boek dat ik gelezen heb altijd wil houden. Dus ik bewaar ze allemaal.” Het lezen begon bij Walther al jong. “Toen ik nog jong was kon ik een hele nacht doorlezen. Dat deed ik als ik de volgende dag vrij was.” Walther Kok gaat deze ochtend het prentenboek van het jaar van Miriam Bos voorlezen, ‘Help! Een verrassing!’. In zijn vestzakje zit August de hoofdfiguur uit het boek, een klein eekhoorntje, al rond te kijken.

De voordelen van voorlezen aan peuters

De peuters luisteren aandachtig naar het verhaal. En de ouderen ook. Saskia Wulterkens van de bibliotheek heeft grote prenten bij het boek die ze aan de kinderen laat zien, die het verhaal nog eens extra mooi laten zien. Deze voorleesdagen zijn speciaal voor de kinderen van 0-6. Nadat het prentenboek levendig is verteld door Walther Kok krijgen de kinderen limonade en een kleurplaat. De ouderen genieten van de kleine peuters. Een mevrouw vertelt dat ze vroeger ook altijd voorlas aan haar kinderen. “Ik heb het boek van Nijntje nog steeds. Het was helemaal kapot en is weer aan elkaar geplakt en nu vraagt mijn kleinkind of ik er uit voor wil lezen.” De voorleesdagen moet het lezen bij jonge kinderen al stimuleren. De campagne benadrukt de voordelen van het (voor)lezen, waaronder het positieve effect op de woordenschat, verhaalbegrip en sociaal-emotionele ontwikkeling.

Filmavond 'Triangle of Sadness'
Deze week in concordia 47 minuten geleden
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 17 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 19 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 22 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00