Annemarie Beurskens
Annemarie Beurskens

Redders in nood, ze zijn er!

Algemeen

Margreet Nagtegaal

Een redder in nood is iemand die op een bijzondere manier voor anderen klaarstaat. In Oudewater is voor zulke inwoners zelfs een onderscheiding. Een speciaal ‘redder in nood’-hartje. Een officiële onderscheiding die door de burgemeester wordt uitgereikt, vaak bij mensen thuis. Zo vlak voor de kerst ging burgemeester de Vries op pad met maar liefst vijf ‘redder-in nood’-hartjes. Lees de verhalen van deze bijzondere inwoners en wellicht bedenkt u na het lezen dat u ook zo iemand kent.

Burgemeester Danny de Vries had via facebook extra aandacht gevraagd voor het ‘redder in nood’-Hartje, met de vraag of je iemand kende en hiervoor op wilde geven. Al snel kreeg hij een reactie; “Beste burgemeester, graag wil ik mijn buurvrouw Angela Melkert opgeven voor het ‘redder in nood’-hartje.” Angela was al bij hem bekend vanwege het opstarten van het ouderinitiatief VLAS Oudewater. “Zonder Angela geen VLAS en daarom verdient zij het om eens goed in het zonnetje gezet te worden. De inzet, uren en liefde die zij besteedt aan VLAS zijn goud waard! VLAS Oudewater is het ouderinitiatief voor en door ouders van kinderen met een extra zorgvraag. En/of kinderen die gebruik maken van het leerlingenvervoer naar een andere plaats. Er worden via Vlas ervaringen gedeeld, speelafspraken gemaakt, ontmoetingen geregeld en er worden activiteiten georganiseerd. De burgemeester was het helemaal eens met deze voordracht. En zo kwam het dat hij onverwachts bij Angela voor de deur stond om haar het mooie ‘redder in nood’-hartje op te spelden. Een echte verrassing voor Angela.

Voor een oude buurvrouw zorgen

Als tweede werd een bezoek gebracht aan Annemarie Beurskens. Ook zij was voorgedragen voor een ‘redder in nood’-hartje. En dat was niet voor niets. Annemarie zorgt al meer dan tien jaar voor haar buurvrouw van 94 jaar en nog op zichzelf wonend in Oudewater. Vanaf het moment dat deze vrouw alleen kwam te staan en dreigde te vereenzamen is Annemarie bijgesprongen. Ze heeft zelf ook een gezin maar maakte tijd vrij om te doen wat ze kon. “Dokter bezoeken, financiën regelen, alles in en om het huis, contactpersoon bij De Wulverhorst, boodschappen, familiebezoeken in Nijmegen, zorg om haar afnemende gezondheid, het is echt een hele kleine opsomming van wat zij doet. Als er iemand in het zonnetje gezet mag worden dan is Annemarie dat wel. Zo ontzettend veel doen voor iemand die niet eens je eigen familie/oma is.” Aldus de woorden van de kleinkinderen. Ook Annemarie werd daarom verrast en verblijdt met een ‘redder in nood’-hartje.

Bijstaan in moeilijke tijden

Ook Aad en Coby Kuiper werden verrast met een bezoek van de burgemeester. We kennen Aad natuurlijk wel van de artikelen in deze krant. Maar blijkbaar zijn zijn vrouw en hij soms druk met andere dingen. De burgemeester kreeg de volgende mail; “Hierbij wil ik twee personen aanmelden voor de titel ‘redder in nood’. Deze twee personen zijn Aad en Coby Kuiper. Zij hebben mij bijgestaan in een hele moeilijke periode na het plotselinge overlijden van mijn partner nadat we 40 jaar samen waren.” Dit zijn twee mensen die een hart van goud hebben, volgens de briefschrijver. “Als er iets was waren ze altijd beschikbaar, wij hebben zelf geen kinderen en wonen buitenaf, maar ik kon altijd een beroep op ze doen!” Een mooie omschrijving van mensen die een redder in nood zijn. Ook zij werden, terecht, verrast met deze bijzondere onderscheiding.

Je vader helpen in specialistische zorg

Soms is de redder in nood iemand van je eigen gezin. Zo ook bij Celine Burger. De burgemeester kreeg over haar een bijzondere brief. “Beste Burgemeester, mijn man kreeg in maart dit jaar te horen dat hij kanker had en dat was een schok voor ons hele gezin. Gelukkig is hij daar goed doorheen gekomen. Mijn dochter Celine is verpleegkundige en heeft het hele jaar haar vader zijn PICC-lijn verzorgd. Ze is verpleegkundige en gewend aan de handelingen maar je moet het toch maar doen bij je vader.” Knap en dapper en een redder in nood. Het was daardoor niet nodig steeds naar het ziekenhuis te gaan. “Daarom zou ik Celine wel met dit speciale gebaar in het zonnetje willen zetten. Ik hoop U ook.”, aldus de moeder van Celine. Ook Celine voldeed aan de voorwaarden en zodoende kreeg zij het rode hartje geheel onverwachts opgespeld.

Allemaal echte redders in nood. Dat heeft u kunnen lezen. Het is verdiend dat ze op deze manier werden gehuldigd en in het zonnetje werden gezet met de officiële onderscheiding ‘redder in nood. Het is helemaal niet ingewikkeld om iemand waarvan u nu denkt ‘Die is ook een echte redder in nood!” op te geven. Denk bijvoorbeeld aan iemand die de boodschappen haalt om iemand uit de brand te helpen of altijd klaarstaat enz. Vraag een ‘redder in nood’-hartje voor iemand anders aan via burgemeester@oudewater.nl. Vermeld waarom deze persoon een ‘redder in nood’-hartje zou moeten krijgen. Stuur de contactgegevens van uzelf en de kandidaat mee. Het college beoordeelt uw aanvraag. Dan kan het dus gebeuren dat de burgemeester ineens op de stoep staat om u het ‘redder in nood’-hartje op te spelden. Want een redder in nood is bijzonder. En op deze manier wordt dat eens goed onderstreept.

Angela Melkert.
Coby Kuiper
Aad Kuiper.
Celine Burger.
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 16 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 18 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 21 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00