Afbeelding

Blik op ... Elektriciteitsnet

Algemeen

Trudie Scherpenzeel

Groen en geel erger ik mij aan het feit dat er steeds moet worden gesproken over de ontoereikendheid van het huidige elektriciteitsnet. Want dat is van ons burgers, maar door vele lagen bureaucratie gebeurt er niks mee.

Hoe kom ik tot de conclusie dat dat net van ons is? Wel, dat gaat als volgt. De netbeheerders (in onze regio Stedin) beheren de netten met geleend geld en eigen vermogen. Dat is een systeem waarbij de kosten voor de baten uitgaan. Die baten bestaan uit inkomsten die via de energiemaatschappijen bij u worden geheven over de energierekening. Op uw energierekening heet dat ‘transportkosten’. De hoogte daarvan wordt bepaald door de investeringen te delen door de levensduur van de investering. De netbeheerder is nu ook weer niet vrij om de hoogte daarvan zelf te bepalen, want de Autoriteit Consument en Markt houdt toezicht op eventuele tariefsverhoging.

Mijn ergernis komt vooral voort uit het feit dat men pas in 2018 een onderzoek heeft laten instellen naar de nodige investeringen in de komende tijd. Terwijl we toch al sinds het begin van deze eeuw met zijn allen de nadruk zijn gaan leggen op zon en wind en zelfs een kind had kunnen voorzien dat als je minder olie en meer elektriciteit gaat gebruiken, je ook zwaardere kabels nodig zult hebben. Dat onderzoek (van PWC, een peperduur onderzoeksbureau) in opdracht van Stedin, twee andere netwerkbeheerders en TeneT (hoogspanning, in handen van de staat) is in 2021 uitgekomen. Benodigde investeringen: van de gezamenlijke netwerkbeheerders ongeveer 8 miljard per jaar.

Dat de zon alleen overdag schijnt en in de winter minder dan in de zomer en dat de wind lang niet altijd even hard waait en dat er dus pieken en dalen in het aanbod zijn (evenals pieken en dalen in de afname), dat had men toch ook wel eerder kunnen bedenken. Kortom: nu het aantal inwoners en bedrijven dat wil investeren in duurzame energie sneller dan verwacht toeneemt, dreigt de energietransitie vast te lopen in een tekort aan capaciteit van het net. Of een te licht net om die pieken en dalen op te vangen.

Van wie waren die netten ook alweer? Van u en mij, ja. Wellicht een aansporing om de verkiezingsprogramma’s nog eens na te lezen voor het 22 november is geworden. Concrete voornemens, daar is behoefte aan. Niet aan loze kreten. En een vermindering van bureaucratie. Mijn eigen ervaringen met Stedin tijdens een groot zonnepanelenproject stemmen mij bepaald niet vrolijk, maar ik had alleen maar met een deeltje daarvan te maken. Maar als ik nog terugdenk aan de juffrouw die daar de aansluitingscodes uitdeelde, dan huiver ik weer.

Afbeelding
Collectanten de straat op voor kinderen in armoede 39 minuten geleden
Afbeelding
Enkeltje Holandija nu ook in Oudewater 17 uur geleden
Afbeelding
Taizé viering in Linschoten 22 uur geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren gisteren
Afbeelding
Plusdienst 'Geloof, Hoop & Liefde' 13 apr, 09:00
Afbeelding
In Memoriam: Piet Rutges (1949 - 2024) 12 apr, 19:00
Afbeelding
O.P.A. vijftig jaar! 12 apr, 18:00
De eerste bezoeker van het seizoen ontving enkele publicaties over het Gemaal en heerlijke koeken.
Amersfoort aan zee in Haastrecht 12 apr, 17:00