Afbeelding
Foto: Mireille van der Ham

Ton en Judith Verkaik: einde kapperszaak

Algemeen

‘Het is goed zo.’

1 mei 2023 sluiten Ton en Judith Verkaik de voordeur van het pand, waar zij dan precies vijftig jaar gewerkt en gewoond hebben, aan de Hoogstraat in Haastrecht. Een week voordat zij de kapperszaak samen begonnen zijn zij getrouwd. Dubbel feest voor het echtpaar dus.

Soos in Gouda

Ton heeft eerst alleen een klantenkring opgebouwd, toen zij nog niet getrouwd waren. Door het uitdelen van foldertjes en wat advertenties in de krant begon hij als kapper bij de mensen aan huis. Zijn moeder hielp hem met de telefoontjes om de afspraken te maken. Toen Ton zijn Judith leerde kennen in de soos in Gouda, werkte Judith bij een drogist in Moordrecht, met het diploma schoonheidsspecialiste op zak. Samen kochten zij het pand aan de Hoogstraat en trouwden een week voordat zij hun kapperszaak openden. Het meeste aan de verbouwing hebben zij zelf gedaan.

Ton en Judith kregen samen een zoon en zijn trotse opa en oma geworden van twee kleindochters.

Klantenkring

Inmiddels heeft Ton Verkaik Haarmode ruim 260 vaste klanten, waarvan vele al ruim veertig jaar over de vloer komen. Ton kijkt daar met een goed gevoel op terug; “We horen veel van klanten; ‘Wat moeten we nu, als jullie stoppen? We gaan jullie echt missen’. Dan denk ik: ‘als ze me missen, dan heb ik het toch goed gedaan’.

Het bijzondere is wel dat er best wat kapsalons te vinden zijn in Haastrecht, maar dat Ton de enige mannelijke kapper was. Toch was zestig procent van de klanten vrouw. Judith vertelt dat zij nooit geknipt heeft, maar alleen het kleuren heeft gedaan. “Het was ook nooit nodig, omdat we altijd met vier man personeel gewerkt hebben, jarenlang met zijn zessen zelfs. En er zijn veel stagiaires geweest in de afgelopen jaren.” Zeven jaar geleden zijn de dames die nog bij Ton en Judith werkten gestopt en vanaf die tijd hebben zij het samen gedaan.

Bijzondere tijd

Ton en Judith kijken terug op een mooie tijd. “Je bouwt een persoonlijke relatie op met klanten. We praten makkelijk met mensen, ook als we ze niet kennen. Als je het menselijk contact niet ambieert, dan wordt het niks. Ik durf hardop te zeggen dat ik nog nooit een dag met tegenzin gewerkt heb.” zegt Ton. “We hebben al die tijd goed samen kunnen werken, nu is het tijd om andere dingen te gaan doen. Het is goed zo.” vult Judith hem aan.

Toekomst

In 2022 hebben Ton en Judith het pand aan de Hoogstraat verkocht. Daar hoort natuurlijk ook hun woning bij. Zij gaan hun vertrouwde plekje in Haastrecht verlaten om te verhuizen naar België, waar hun zoon met zijn gezin woont. “Dat vind ik wel spannend, ik zie het echt als een avontuur”, zegt Judith. “Maar het fijne is dat we straks dicht bij onze zoon en zijn gezin wonen en we veel makkelijker eens wat voor elkaar kunnen doen.” laat Ton weten.

Behalve een prachtig appartement dat zij straks in België gaan huren, bezitten Ton en Judith al twintig jaar een huis in Spanje waar zij graag naartoe gaan. Als zij straks gestopt zijn met werken, zien ze veel mogelijkheden om daar nog vaker van te genieten. Dat Ton en Judith geen stilzitters zijn mag duidelijk blijken uit de dingen die zij graag doen. Zij vinden het belangrijk om te bewegen om fit en sociaal te blijven. Zo is Ton regelmatig op de biljart- of kaartclub te vinden en doet hij fanatiek aan spinning. Fotografie is hem op het lijf geschreven. Judith mag graag fietsen of wandelen. En wat zij het meest gaan missen aan Haastrecht? “De mooie omgeving en natuurlijk onze contacten!”

Mireille van der Ham

Afbeelding
Festival Verhalen tussen Oud en Nieuw 3 uur geleden
Afbeelding
Expositie 'Het verloren doek' 5 uur geleden
Afbeelding
Verenigingen verbreken miljoenenrecord; recordopbrengst voor FC Oudewater 10 uur geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 13 uur geleden
Afbeelding
Een Luisterend Oor 10 dec., 19:00
Afbeelding
Kerst met de kerstman en -mutsen 10 dec., 17:00
Afbeelding
Alzheimer Café regio Woerden 10 dec., 12:00
Afbeelding
Curlingseizoen van start in Montfoort 9 dec., 19:00