De symbolische eerste paal geslagen door wethouder Kees van Dalenen directeuren en kinderen van de drie basisscholen.
De symbolische eerste paal geslagen door wethouder Kees van Dalenen directeuren en kinderen van de drie basisscholen. Foto: Gemeente Montfoort

Eerste paal Kindcentrum Montfoort

Algemeen

Ze hadden het weer niet mee, de bijna zeshonderd kinderen van Graaf Jan, Howiblo, de Hobbitstee en de kinderen van de buitenschoolse opvang Kind en Co, toen ze om kwart voor negen van hun school vertrokken voor een wandeling naar de bouwlocatie van het nieuwe kindcentrum. Het was koud en het regende. Maar dat mocht de pret niet drukken. Waarschijnlijk ook door de enthousiaste begeleiding van pretkapel ZWUP.

Het duurde een tijdje voor alle kinderen een plaatsje rond de bouwput hadden gevonden, terwijl het toekijkend publiek school onder in der haast opgerichte tenten. De kinderen leek het weer niet te deren. Er was veel werk van gemaakt en het draaide allemaal om de kinderen. Hoogwaardigheidsbekleders kwamen er nauwelijks aan te pas en het geheel werd aan elkaar gepraat door een medewerkster van de gemeente. De kinderen van de basisscholen en het kindcentrum hadden tekeningen gemaakt over het onderwerp, die in ‘tijdcapsules’ werden begraven op het modderige terrein. Over vijftig jaar, als het gebouw mogelijk weer wordt gesloopt, kunnen die weer worden opgegraven. Daarna was het slaan van de eerste paal aan de beurt. Ook daar was een hele ceremonie van gemaakt, waarbij dat werk wel werd gedaan door volwassenen, maar met hulp van kinderen. De kinderen kregen allemaal een jojo mee op weg terug naar de school. Schrijver dezes weet het niet zeker, maar waarschijnlijk was dat een verwijzing naar de jarenlange discussie over de bouw van het complex, die zich inderdaad alle kanten op heeft bewogen.

De bouw is volgens planning van start gegaan in november van dit jaar en de hoop is, dat men in 2024 het nieuwe gebouw kan betrekken. Het moet een duurzaam gebouw worden, met flexibel gebruik van verschillende ruimtes, en aldus het persbericht van de gemeente “een speels gebouw waar kinderen kunnen groeien en bloeien.”

Trudie Scherpenzeel

Ingraven van de tijdscapsules met tekeningen van de kinderen.
Afbeelding
Waarom De Pelikaan niet verloren mag gaan 8 uur geleden
Afbeelding
‘t Kaasmeisje, meer dan alleen kaas 9 uur geleden
Afbeelding
Boer Koos van der Wind uit Montfoort is continu bezig met verduurzaming 10 uur geleden
Afbeelding
Verenigingen verpulveren Grote Clubactie 13 uur geleden
Afbeelding
Winterconcert Linfano 15 uur geleden
Afbeelding
Help de bakkersexpositie compleet te maken 18 uur geleden
Afbeelding
Tour de Boer landt in Polsbroek 8 dec, 19:00
Afbeelding
Wintertentoonstelling 2022-2023 bij Sille Gallery 8 dec, 18:00