Michelle deed onderzoek naar de ontwikkeling van het brein van kinderen.
Michelle deed onderzoek naar de ontwikkeling van het brein van kinderen. pr

Oudewaterse ontvangt bijzondere prijs Erasmus Universiteit Rotterdam

Algemeen

Dr. Michelle Achterberg uit Oudewater ontving dinsdag 8 november de Research Prize vanuit de Erasmus Universiteit in Rotterdam vanwege haar onderzoek naar hersenontwikkeling en sociaal gedrag bij kinderen. De prijs wordt toegekend aan veelbelovende jonge onderzoekers die uitzonderlijk onderzoek verrichten. Ze deed dit onderzoek samen met professor dr. Eveline Crone, auteur van ‘Het puberende brein’.

Michelle Achterberg is een onderzoeker in hart en nieren. “Het is echt mijn passie om te begrijpen hoe ons brein, en dat van kinderen in het bijzonder, werkt en zich ontwikkelt.” Ze heeft al flink wat studie achter de rug. Experimentele psychologie, neurowetenschappen, gepromoveerd in ontwikkelingspsychologie en nu deed ze een onderzoek naar hersenontwikkeling en sociaal gedrag van kinderen.

Ze volgde een grote groep kinderen van zeven tot vijftien jaar. Elke jaar kwamen de kinderen een dagdeel naar het ziekenhuis en kregen daar een MRI-scan. Tijdens het onderzoek moesten ze van allerlei opdrachten doen en spellen spelen. In de hersenen is met de MRI-scan dan te zien wat positieve feedback en negatieve feedback in de hersenen doet. Omdat de kinderen elk jaar terugkomen is de ontwikkeling goed te volgen. “Sommige kinderen reageren zo verschillend. Hoe komt dat? Dat waren vragen die we onszelf stelden.” Het doel van het onderzoek is inzicht te krijgen in deze materie maar ook achterhalen hoe we de ontwikkeling het beste kunnen beïnvloeden en faciliteren. Het onderzoek vindt plaats bij gewone, typisch ontwikkelende kinderen. Uit het onderzoek zijn veel nieuwe inzichten gekomen.

Onverwachts was ook de coronapandemie tijdens het onderzoekstraject een belangrijk item. “Wat deed de coronabeperkingen met de jongeren en hun brein?” Er werd door het onderzoek vastgesteld dat de pandemie aan kinderen die ervoor geen problemen hadden dit tijdens de coronacrisis geen grote stress gaf. Maar bij kinderen die al wat problemen hadden werden dit door de pandemie versterkt. “De coronacrisis vergrootte de problemen vaak uit. De meest kwetsbaren werden het hardste geraakt.”

Meer aandacht voor de sociale ontwikkeling

Michelle schreef al haar bevindingen in een dik boek getiteld ‘Like me, or else.’ Daarmee benadrukt ze dat complimenten en positieve feedback voor kinderen ongelofelijk belangrijk zijn. Haar advies naar het hele schoolsysteem is veel meer aandacht voor de sociale ontwikkeling van kinderen.

Michelle is heel blij met de Research Prize die ze ontvangt. Er is een mooi bedrag van zevenduizend euro aan verbonden, maar ook een certificaat van waardering, ondertekend door zowel de rector magnificus als de voorzitter van het Erasmus Trustfonds. Een portret van de prijswinnaar komt te hangen in de Hal van Talenten. De prijs betekent dat ze het lopende onderzoek kan verlengen. Als je deze prijs krijgt is het namelijk makkelijker om subsidie aan te vragen voor meer en verder onderzoek. “Ik heb de leukste baan ooit! Ik vind dit zo leuk om te doen.”

Dinsdag 8 november heeft ze de prijs in ontvangst genomen. Een zeer officiële prijsuitreiking op de Erasmus Universiteit, compleet met het meelopen met alle professoren in vol ornaat.

Bijzonder dat een inwoner van Oudewater deze prijs in ontvangst mag nemen.

Margreet Nagtegaal

Michelle Achterberg op het podium van de Erasmus Universiteitwaar ze haar prijs ontving.
Afbeelding
Waarom De Pelikaan niet verloren mag gaan 7 uur geleden
Afbeelding
‘t Kaasmeisje, meer dan alleen kaas 8 uur geleden
Afbeelding
Boer Koos van der Wind uit Montfoort is continu bezig met verduurzaming 9 uur geleden
Afbeelding
Verenigingen verpulveren Grote Clubactie 12 uur geleden
Afbeelding
Winterconcert Linfano 14 uur geleden
Afbeelding
Help de bakkersexpositie compleet te maken 17 uur geleden
Afbeelding
Tour de Boer landt in Polsbroek 8 dec, 19:00
Afbeelding
Wintertentoonstelling 2022-2023 bij Sille Gallery 8 dec, 18:00