Burchart de Jong: “Landelijke overheid luistert slecht naar de boeren.”
Burchart de Jong: “Landelijke overheid luistert slecht naar de boeren.” Cees Reichard

Stikstofproblematiek bedreiging voor de agrarische sector

Algemeen

Als je het mij vraagt…

Burchart de Jong ervaart de stikstofproblematiek als een bedreiging voor de hele agrarische sector, en voor zijn eigen bedrijf in het bijzonder. “Er is geen zekerheid over vergunningen. Voor ons bedrijf heb ik een vergunning die ineens niet meer geldig lijkt. En dat geldt ook voor veel van mijn collega’s.”

Burchart is 23 jaar en mede-eigenaar in maatschap met zijn ouders van een melkveebedrijf aan de West-Vlisterdijk in Vlist. De boerderij bestaat sinds de 17e eeuw en is altijd door de familie de Jong bewoond. Al weer zeven generaties oefenen zij hier het boerenvak uit.

‘Provincie verleent geen vergunningen’

De jonge ondernemer vertelt dat zij de laatste jaren niet meer geïnvesteerd hebben in uitbreiding of nieuwbouw. Daarom hebben zij ook nooit een vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet aan hoeven vragen. “Nu blijkt zo’n vergunning nodig te zijn. En omdat we deze niet hebben, zijn we in principe illegaal bezig. Wat moeten we nu? Moeten we een vergunning aanvragen? Maar dat wordt moeilijk want de provincie kan deze niet geven, omdat ze geen stikstofruimte heeft om het ons te verlenen. Dit geldt niet alleen voor ons, maar veel meer bedrijven zitten met dit probleem.”

Natuurbeschermingvergunning

“Omdat we de natuurbeschermingvergunning niet hebben zijn we strikt genomen illegaal aan het werk. Het blijkt dat we deze vergunning nu wel moeten hebben. Op zich is dat niet direct erg, zolang je niets onderneemt. Maar dat wordt anders bij een bedrijfsovername, want dan heb je financiering nodig. En banken mogen niet financieren als er geen vergunning is.

Een ander probleem is dat de milieuorganisatie MOB (Mobilisation for the Environment) bedrijven zonder geldige vergunning gaan aanvechten op hun ‘illegale’ activiteit. Als dat zo is, moet de provincie gaan handhaven. En wat brengt dat teweeg?”

Emoties

Dit alles geeft veel emoties. Het gevoel van onmacht uit zich in protesten als trekkers op de weg, protestborden en omgekeerde vlaggen. “Door de landelijke overheid wordt niet echt geluisterd naar de mens achter de boer, tegelijk regeert men wel over het lot van de boer. Boeren willen wel verdere stappen zetten in de duurzaamheid, maar dit wordt door de overheid onmogelijk gemaakt. Ook is mijns inziens de prioriteitsstelling van de overheid verkeerd, er spelen in Nederland heel veel problemen en vervolgens is er een gigantische pot geld om de boeren te doen stoppen. Dat terwijl juist dit jaar weer blijkt hoe belangrijk voedselzekerheid is. Nu voelt het alsof hard weken en eerlijk voedsel produceren tegenwoordig strafbaar is. Het meest frustrerend nog vind ik dat er eigenlijk geen stikstofprobleem is, maar meer een juridisch probleem. En een juridisch probleem vraagt om een juridische oplossing.”

Veel bedrijven zijn hier al zo lang bezig. Vaak generaties lang. “Het is nu heel belangrijk dat het juridisch opgelost gaat worden. Dit kan bijvoorbeeld door de wet te veranderen”, aldus een ontstemde Burchart de Jong.

Cees Reichard

Afbeelding
Bijzondere kerkdienst in Montfoort 4 uur geleden
Afbeelding
Fantastische Rot-avond in de soos 6 uur geleden
Flamenco Linschoten (foto: Gijs Possel).
Fotograaf Gijs Possel exposeert Flamencodansers In Theater De Wilde Weg 7 uur geleden
Afbeelding
Haastrechtse Rommelmarkt 21 uur geleden
Afbeelding
WBO ondernemersvrouwen 22 uur geleden
Afbeelding
De Spel Verhuur Centrale stopt 23 uur geleden
Afbeelding
Koeiendans in Montfoort 18 apr, 14:00
Afbeelding
Fietsontdekdag in Montfoort 18 apr, 12:00