Sven Rietveld, matchwinner. Gerard van Hooff

FC Oudewater neemt voorlaatste horde

FC Oudewater - Soccer Boys 3-2

Is het publiek er om de spelers aan te moedigen of is dit een omgekeerde activiteit? Gezegd moet dat de Oudewaterse aanhang zich pas echt liet gelden nadat na de hervatting de aansluitingstreffer van invaller Sjoerd Wiltenburg een feit was. Als in een schouwburg trok dit moment de supporters over een denkbeeldige streep en werden de vanaf het beginsignaal luidruchtige aanhangers van het Bleiswijkse Soccer Boys eindelijk overstemd.

In de eerste helft en al voor de aanvang waren de Bleiswijkers nadrukkelijk aanwezig. Niet alleen door vuurwerk en reacties op scheidsrechterlijke beslissingen maar ook op de groene mat domineerden de spelers. Zij toonden zich agressiever in de duels, gewiekster zonder bal en doelgericht door de twee snelle spitsen. Nadat Jesper van der Zwart in de beginfase op de doellijn staand al een inzet van Mels Kerklaan had weten weg te koppen en Jorren Plugge de bal een keer voorbij de doelmond had zien vliegen, sloeg de ‘zwarthemden’ in de 18e minuut toe. Uit een hoekschop van links liet Axel van der Klugt doelman Meuleman met een snoeiharde kopbal kansloos; 0-1. FC Oudewater antwoordde met een schotpoging van Menno Venhof en uit een voorzet kwam diezelfde Venhof de bekende beenlengte tekort. Onderwijl appelleerde de spelers van de thuisclub tot driemaal toe voor een strafschop, maar daar had scheidsrechter De Jong geen oren naar. Wel corrigeerde hij aanvoerder Straver met een gele kaart na een overtreding op Willem LaLau.

Getergd

Een getergd ogende Menno Venhof zag zijn poging vanaf de zijkant van het doelgebied over vliegen en dat lot was ook de koppoging van de mee naar voren gekomen Bram Noordman beschoren. FC Oudewater had zichtbaar moeite een gat te vinden in de Bleiswijkse defensie waar het te vol was en altijd wel een been of voetje verscheen om gevaar af te wenden. Op het moment dat de officiële 45 minuten verstreken waren en de extra tijd voor de eerste helft inging, was er een penaltymoment. Verdediger Bob Appels toucheerde zijn opponent te nadrukkelijk en moest toezien hoe Axel van der Klugt doelman Meuleman naar de verkeerde hoek stuurde; 0-2. In de resterende vijf minuten (extra tijd na het blussen van een ‘netbrand’) lieten de Oudewaternaren overduidelijk blijken met deze stand vooralsnog geen genoegen te nemen. Het rustsignaal maakte een eind aan een periode vol op inzet afgedwongen kansjes en ‘met gelijk munt’ betalen als het op overtredingen aankwam. Sven Rietveld kwam inlopend decimeters tekort, Lars Janmaat leverde een puike voorzet af en Simon LaLau zag zijn rebound uiteenspatten op een in de weg staande verdediger.

Alles of niets

Met Sjoerd Wiltenburg voor Willem LaLau leek coach Alex Redel iets verdedigender te willen gaan spelen. Dat was maar schijn. Het creëerde meer ruimte voor de ‘lopers’ Sven Rietveld en Bart Griffioen en zorgde voor gaten in de Bleiswijkse defensie. Maar eerste moest een heikel moment op de Oudewater doellijn worden overleefd waarbij de bal uiteindelijk op wonderbaarlijke wijze de doellijn niet wilde overschrijden. En ook een te kort terugspeelballetje veroorzaakte geen schade. Sjoerd Wiltenburg liet aan de overzijde zijn eerste scoringsmogelijkheid liggen, maar in de 53e minuut revancheerde hij zich; 1-2. Beide keren was Sven Rietveld vanaf de linkervleugel de leverancier. ‘Het stadion (bijveld) ontplofte’. En ging nadat in de 57e minuut een Oudewaters doelpunt wegens buitenspel werd afgekeurd volledig achter de rood-wit-blauwen staan. De spelers van Soccer Boys raakten erdoor van de kook en wisten zich halverwege het tweede bedrijf nog wel drie hoekschoppen op rij te verwerven. Maar daar bleef het wel bij. In de Oudewaterse ‘flow’ liet middenvelder Lars Janmaat zich in de 70e minuut zien door de bal van zeker 20 meter door een haag van spelers achter doelman Jasper Geense te schieten; 2-2. Soccer Boys oogde rijp voor de slacht zoals dat in voetbaltermen heet.

Galery-play?

Conditioneel leken de mannen er doorheen te zitten. En daarvan profiteerde Sven Rietveld 10 minuten voor het officiële eindsignaal. Hij zag zijn vrije trap vanaf de muur opnieuw voor zijn voet belanden en haalde uit; 3-2. Er volgden nog zeker 15 lange minuten. Daarin was het ondanks de veldverhouding nagelbijten. Een wedstrijd duurt immers vaak te lang. Misschien kan het zelfvertrouwen van de thuisploeg nog het best geduid worden door het moment waarop de bal na 88 minuten dan toch op de stip belandde. Menno Venhof koos voor de uitvoering van een ‘panenka’. Doelman Geense lag in de goede hoek en kon de bal in alle rust op zich laten neerdalen en vastpakken. Waarschijnlijk tot afgrijzen van coach Alex Redel. We hebben het hem maar niet gevraagd na afloop.

Finalewedstrijd

De finalewedstrijd is zaterdag tegen TAVV. In de competitie een ‘angstgegner’. Uit; 2-2 in de 95e minuut. Thuis 0-1 in de 88e minuut.