Oudewater verliest langzaam de grip door tweede nederlaag op rij

VVSB – Oudewater 1 – 0

Ooit was de Oudewaterse voorsprong op de ranglijst iets van acht punten. De laatste optredens in de tweede seizoenshelft hebben ervoor gezorgd dat er nog slechts twee punten over zijn. Toch valt de ploeg niet zo heel veel te verwijten. Er wordt hard gewerkt, maar het sprankelende in het spel is verdwenen. De angst, lees zenuwen, voert nu de boventoon. De tegenstanders maken daar handig gebruik van, zo ook VVSB in Noordwijkerhout. Dat team bleek zaterdag ook te sterk voor de Geelbuiken.

Heel veel hoekschoppen

In het eerste half uur ‘scoorden’ de Noordwijkerhouters maar liefst zeven corners, met alle gevaar van dien. In feite was het wachten op een treffer, maar VVSB had ook geen spits lopen die ze er even kon binnenschieten. De eerste Oudewaterse hoekschop na een half uurtje leverde ook niets op, behalve dan een snelle tegenaanval van VVSB waarbij de Oudewaterse goalie uiteindelijk knap redde buiten de beruchte zestienmeter. Hoe anders had het kunnen lopen als de treffer van Tim Goes kort voor de rust niet was afgekeurd wegens vermeend buitenspel. De scheidsrechter trof in dit geval geen blaam, de assistent met de vlag langs de lijn des te meer.

Iets meer voetbal in de tweede helft

Met hernieuwde energie trokken de Oudewaternaren in deel twee richting het doel van Jelle Riel, het risico nemend dat er daardoor wat meer ruimte werd gecreëerd voor de VVSB-aanvallers. En jawel, binnen vijf minuten was het prijs. Stefan Immerzeel tikte het leder simpel binnen na een snelle aanval; 1-0 (50e min.). Nu was het alle hens aan dek voor Oudewater. Behalve een gedwongen wissel voor de geblesseerde Niek Sluijs - hij werd vervangen door Bob Appels - kwamen ook alle net- en/of bijna fitte spelers van de bank om het Oudewaterse offensief kracht bij te zetten. Het waren van Noordwijkse zijde Mats Warmerdam en doelman Riel die telkens weer roet in het eten gooiden. Voor de verse wissels duurde de invalbeurt waarschijnlijk net iets te kort en bovendien hadden Menno Venhof en Bart Griffioen deze keer niet het geluk dat een spits ook wel eens moet hebben. De heldenrol was dit keer weggelegd voor de VVSB-doelman. Hij was zaterdag niet te passeren en hij had het geluk wel aan zijn kant. Oudewater wacht een aantal zware wedstrijden op weg naar het hoogste; het kampioenschap. De eerstvolgende horde is Blauw-Zwart dinsdagavond uit in Wassenaar.

Gelijkspel voor Stolwijk

Stolwijk - WDS 2-2

In een gelijk opgaande wedstrijd waren de strubbelingen rond het middenveld uiteindelijk doorslaggevend. In het eerste bedrijf waren de spelers van de thuisploeg daar enigszins dominant. Vanuit daar verkregen balbezit wisten zij mogelijkheden te creëren om te scoren. Alleen spits Thibaut Verburg wist in het eerste bedrijf een doelpunt te realiseren; 1-0 (4 min). In het eerste kwartier had WDS erg veel moeite met het aanvalsplan van Stolwijk, maar hierna kreeg WDS de overhand en wist het veel kansen te creëren.

Toen het na de hervatting door Simon Bos plotseling 2-0 werd, moest WDS nog meer aan de bak om een resultaat te behalen. Nu waren zij het die op het middenveld de duels wonnen en de druk op het Stolwijkse doel vergrootten. Na een uur spelen wist WDS wat terug te doen. Elwin van der Stigchel kopte de voorzet van Steven Verlaan knap tegendraads binnen; 2-1. Zeven minuten later wist Ivo Lemkes uit een corner de gelijkmaker op het bord te krijgen. Eindstand 2-2.

Opnieuw winst voor Linschoten

Linschoten - Bodegraven 5-1

Met tien punten uit de laatste vier wedstrijden is Linschoten aan een goede reeks bezig. Op het eigen veld werd nu Bodegraven aan de zegekar gebonden (5-1). Slechts tien minuten was het duel spannend, toen de gasten als bij donderslag de 2-1 wisten te scoren. Linschoten liet het niet verder komen en haalde drie heel belangrijke punten binnen. De tactiek van de bezoekers was van meet af aan duidelijk: Met z’n allen achter de bal, zo lang mogelijk in de wedstrijd blijven en hopen op een bevlieging van hun eenzame spits. Desondanks dienden de eerste kansjes zich al snel aan. Jeroen Lieverse kopte een bal net naast, voordat hij getorpedeerd werd door de uitkomende doelman. Niet veel later konden Nick de Kort en Jelle Baars de trekker overhalen na goede aanvallen, maar hun pogingen verdwenen net naast. De ploeg van Pieter Ooms klopte stevig op de deur en het was wachten op de openingstreffer. In de 20ste minuut kwam deze toen Nick de Kort in twee instanties de doelman wist te verschalken. Er kwam meer rust in het spel en geduldig werd het goede spel voortgezet. Nadat een vrije trap van Joey van Kouwen in het vangnet eindigde, was het Luuk den Boer die de marge op twee doelpunten zette. De rechtsachter schoot een hoekschop knap tegen de touwen en het aanstekelijke enthousiasme bij het juichen, verraadde dat dit zijn eerste doelpunt in het eerste elftal was. Het bleek ook de ruststand (2-0).

Na rust probeerde Bodegraven meer druk te zetten op de laatste linie en waren er zowaar een aantal roodzwarte shirts op de Linschotense helft te bekennen. Het initiatief hield niet heel lang aan. In de 63ste minuut was het bij hun eerste echte aanval van de wedstrijd wel direct raak. Na een voorzet vanaf de linkerkant had hun spits twee pogingen nodig om Eric Nell te verslaan, maar die tijd kreeg hij ook: 2-1. De bravoure van de heenwedstrijd leek terug te keren, maar Linschoten schakelde weer een tandje bij. Het Bodegraafse verzet werd in de 75ste minuut definitief gebroken, toen Luuk den Boer zijn seizoentotaal verdubbelde. Een strakke voorzet werd door Sam da Cruz voor de goal gekopt, waar zijn ploeggenoot hem al stond op te wachten. Het slotakkoord was voor invaller Vahid Demirbas, die eerder in het duel nog een treffer afgekeurd zag worden wegens buitenspel. In een tijdsbestek van vier minuten mocht hij zich tweemaal laten bejubelen en zette daarmee de eindstand van 5-1 op het scorebord.