Ook het groepje van Lynn luistert naar het begin van het verhaal van Saar.Lynn mag dan het verhaal kennen, maar weet zelf ook niet de uitkomst van de speurtocht.
Ook het groepje van Lynn luistert naar het begin van het verhaal van Saar.Lynn mag dan het verhaal kennen, maar weet zelf ook niet de uitkomst van de speurtocht. Sjoukje Dijkstra

Op zoek naar Saar tijdens de vrijheidsspeurtocht in Montfoort

Algemeen

In navolging op de speurtocht van vorig jaar, heeft het 4 en 5 mei comité Montfoort wederom de handen ineengeslagen met Mark Your Event. Samen ontwikkelden ze een vrijheidsspeurtocht die vanaf deze meivakantie gelopen kan worden. Het verhaal dat werd ingesproken door Mark te Poele en zijn dochter Lynn (9), neemt je mee met het joodse meisje Saar, op een speurtocht door Montfoort.

Vorige week woensdag beet de klas van Lynn (groep 6 van basisschool st. Josef uit Oudewater) vast het spits af. De kinderen begonnen de speurtocht vanaf het Kasteelplein.

Tijdens een GPS-tocht gingen ze op zoek naar het Joodse meisje Saar om haar te bevrijden. “Gaan we haar dan ook echt vinden?”, vroeg een van de kinderen, terwijl ze vanaf het startpunt op het Kasteelplein naar het eerste punt liepen bij de Hervormde kerk. Lynn (alias Saar) moest er een beetje om lachen. Ze vertelt dat ze het leuk vond om in te spreken. Wel lastig, want het ging niet altijd even goed. Of het gek is haar stem nu terug te horen? Een beetje, vindt ze. Tijdens de tocht wordt met audioverhalen de geschiedenis van Montfoort tijdens 1940 tot 1945 verteld. Net als voorgaand jaar klinkt via de mobiele telefoon een audio dagboek, en gaan kinderen op zoek naar de locaties met bijbehorende verhalen. De leerzame tocht is ontwikkeld voor kinderen uit groep 6, 7 en 8 en middelbare scholieren maar is tevens leuk om met het gezin te lopen.

Indrukwekkend

De kinderen uit groep 6 brachten ook nog even een bezoekje bij hun juf, die in Montfoort woont en ze opwachtte met een traktatie. Daarna werd de tocht vervolgd naar de begraafplaats, waar de vliegeniers die tijdens WOII in Montfoort neergestort zijn begraven liggen. Hans Elzas van het 4 en 5 mei comité Montfoort stond de kinderen hier op te wachten om ze meer te vertellen over de veertien mannen die hun leven lieten voor onze vrijheid. Dat hier oorlogsgraven waren, wisten ze niet. “Erg indrukwekkend”, vond de tienjarige Jasmijn, die genoot van de speurtocht. De oorlog heeft haar interesse wel. Ze vertelt hoe ze eerder een kinderversie van het boek van Anne Frank had gelezen. Het verhaal van Saar vindt ze ook erg leuk verzonnen. Ze is benieuwd hoe het zal aflopen... “Het is in ieder geval leuk om te doen en met de tips de locaties te vinden”, zegt ze. Met de telefoon in haar hand vervolgt ze de speurtocht. Met haar in kielzog de rest van het groepje dat achter haar aan gaat. Voor hun voelt het ook als een uitje. “En we hebben er ook nog mooi weer bij. Wat willen we nog meer”, vindt de juf.

Meer informatie

Aan het einde van de tocht kun je het boek ‘Het Achterhuis, Dagboek van Anne Frank’ verdienen. Je krijgt hier een leuke creatieve opdracht mee en door die in te zenden verdien je het boek. Zolang de voorraad strekt. De inzending kan gestuurd worden naar 4en5meicomitemontfoort@gmail.com. Voor deze tocht wordt gebruik gemaakt van de app ‘Actionbound’, die je vooraf op de telefoon moet installeren. Dit kan je doen via de Play Store (Android) of de App Store (Apple). Website: https://markyourevent.nu/qr-tour.html

Sjoukje Dijkstra

Hans Elzas geeft uitleg aan een groepje kinderen bij de oorlogsgraven.
Team Puzzelpoezen.
Puzzelkampioenschap in Dorpshuis De Vaart 18 minuten geleden
Afbeelding
Bianca Tettero en de ReadShop 1 uur geleden
Suzanne Pruijssers vertelt de vele aanwezigen over de Palliatieve zorg.
Zorg rondom levenseinde bespreekbaar maken 2 uur geleden
Afbeelding
Kruiswegviering 2 uur geleden
Afbeelding
Open Dag bij SVO met Christian Haasjes 3 uur geleden
Afbeelding
Boomband spijkeren 6 uur geleden
Afbeelding
Kruiswegviering 8 uur geleden
Afbeelding
Oud IJzer actie Ons Genoegen 11 uur geleden