Soms gingen de dames met vier poten tegelijk de lucht in.
Soms gingen de dames met vier poten tegelijk de lucht in. Esmee Top

Koeiendans

Algemeen

Vorige week zaterdag mochten de 65 voornamelijk roodbonte koeien, van boer Koos van der Wind uit Montfoort weer naar buiten. Onder toeziend oog van ongeveer tachtig mensen liet menig koeiendame een uitbundig dansje zien. De poten in de lucht, soms alle vier tegelijk. Die uitbundigheid kon rekenen op evenzo enthousiaste reacties van het publiek. Vooral van mensen die het nog niet eerder hadden gezien.

Boer Koos laat weten: “Het weer was goed: een lekker zonnetje en niet te warm. De koeien stonden op stal vanaf november”, aldus Koos. “Niet omdat het gras op was, maar omdat het te nat werd in het land. Daardoor wordt dan veel vertrapt en hebben de koeien ook geen droge plek meer om te liggen, ook het gras wordt besmeurd met modder, waardoor ze het niet meer eten. Op stal hebben ze het prima, ze kunnen eten, drinken en slapen wanneer ze willen, maar nu het weer lekker weer wordt gaan ze graag naar buiten en dat laten ze zien ook! Ook de pasgeboren kalfjes waren in trek, vooral bij kinderen. De kalfjes blijven net als de pinken en ‘droge’ koeien nog een poosje binnen.” (’Droge’ koeien zijn koeien die tijdelijk geen melk produceren tot het opnieuw afkalven; red.)

Het is al het zesde jaar op rij dat boer Koos zijn huis openstelt. Hij vertelt dat er koffie en limonade was voor iedereen met Montfoortse stroopwafels. Nadat de koeien naar buiten waren gegaan, kon het publiek nog in de stallen kijken en vragen stellen aan de boer. Mensen wilden bijvoorbeeld weten waar de melk naar toe gaat. “Onze melk gaat naar de Graafstroom, onze melkfabriek van boeren uit het Groene Hart in Bleskensgraaf, die de lekkerste kaas ter wereld maakt!”, aldus de trotse boer.

Ook was er kaas te koop en zakken gescheiden mest voor de tuin. Tenslotte was het mogelijk om van het Willeskopper rundvlees te bestellen. Voor de echte fanatiekelingen was het mogelijk om mee te doen aan een wedstrijd. Wie de mooiste foto of film instuurt en de winnaar krijgt een ‘adoptie’-koe gratis voor een jaar. “Er wordt veel ingestuurd dus dat wordt nog lastig kiezen!”

Sjoukje Dijkstra

De kleintjes vonden het leuk om kennis te maken met de kalfjes.
Afbeelding
Kookworkshop voor 18+'ers: Lekker, gezellig en gezond 6 uur geleden
Afbeelding
Verhalencafé: Liefde en verlangen, heerlijk, maar soms dodelijk 7 uur geleden
Uitreiking Hugo Kotestein oorkonde.
Monumentenstichting Hugo Kotestein 8 uur geleden
Afbeelding
Bijzondere kerkdienst in Montfoort 13 uur geleden
Afbeelding
Fantastische Rot-avond in de soos 15 uur geleden
Flamenco Linschoten (foto: Gijs Possel).
Fotograaf Gijs Possel exposeert Flamencodansers In Theater De Wilde Weg 16 uur geleden
Afbeelding
Haastrechtse Rommelmarkt 18 apr, 19:00
Afbeelding
WBO ondernemersvrouwen 18 apr, 18:00