Luchtfoto: Marjolein Kostwinder.
Luchtfoto: Marjolein Kostwinder. Marjolein Kostwinder.

Houdt het Groene Hart het hoofd boven water?

Algemeen

11 mei 1872: Gemaal in Haastrecht wordt opgeleverd
150 jaar later: Symposium ‘Houdt het Groene Hart het hoofd boven water?’

Het Gemaal in Haastrecht, 150 jaar geleden gebouwd, om in het Groene Hart te kunnen blijven wonen en werken onder zeeniveau. Het veenweidegebied van West-Nederland is qua waterhuishouding een omgekeerde wereld: de meeste huizen liggen er lager dan de rivieren. De dijken en kaden, de sluizen, het fijnmazige netwerk van sloten en vaarten, de molens en de vele 19e-eeuwse gemaalcomplexen, zijn de zichtbare getuigen van al die inspanningen en bepalen in hoge mate het landschapsbeeld. Zij voorkomen dat onze huizen onder water komen te staan.

Sinds de jaren ‘90 fungeert Het Gemaal als museum

Het gemaal de Hooge Boezem deed tot begin jaren negentig van de vorige eeuw dienst bij de afwatering van vooral de Lopikerwaard. Toen er een moderner gemaal kwam dreigde de sloop. Betrokkenen en mensen van de Stichting Gemaal De Hooge Boezem slaagden erin het eigendom te verwerven. Het Gemaal is sinds 1995 vijf middagen per week open voor het publiek. Het is een museum waar mensen kunnen zien wat bodemdaling in het veenweidegebied heeft gedaan en nog steeds doet. Concrete thema’s als klimaatverandering en de zeespiegelstijging, worden tastbaar door het beeldmateriaal in dit museum.

Bewustwording Klimaatverandering en zeespiegelstijging

Het symposium op 21 april eindigt met een uitspraak van Johan van Veen, de grondlegger van de Deltawerken, “Eens komt er een moment dat we het land met een zucht van verlichting weer aan de zee prijsgeven.”

Het team van het Gemaal stelt zich de vraag: komt er echt een moment dat het Groene Hart weer aan de zee wordt prijsgegeven? Houdt het Groene Hart het hoofd boven water? Klinkt best dreigend.

Bestuurslid Ingrid de Vries geeft een antwoord dat geruststelt. Zij heeft ruim twintig jaar gewerkt bij het Hoogheemraadschap. Eerst als jurist later als bestuursadviseur/pa van de toenmalige dijkgraaf.
“Deze uitspraak is vooral bedoeld om mensen wakker te schudden. De verwachting is natuurlijk niet echt dat de zee zover Nederland inkomt dat het Groene Hart aan de zee kan worden teruggegeven. Maar er zijn natuurlijk al heel veel gedachten over bijvoorbeeld het aanleggen van een dijk van Groot-Brittannië naar Noorwegen om zo de Noordzee ‘af te dammen’ waardoor de stijging van de zeespiegel wellicht voorkomen kan worden.”

Inspirerende sprekers

“Wij hebben een drietal inspirerende en enthousiasmerende inleiders gevraagd om dit thema ieder vanuit de eigen invalshoek te benaderen. We zijn erg benieuwd naar de reacties daarop.” Een spreker en de presentator hebben hun roots in Haastrecht. Met hun kennis en ervaring kunnen zij ons voorlichten wat de actuele thema’s klimaatverandering en de stijging van de zeespiegel concreet voor onze omgeving kunnen betekenen.”

Het symposium (bijeenkomst) in Theater Concordia op donderdag 21 april is voor iedereen toegankelijk. Men is van harte welkom vanaf 19.30 uur.

Heeft u interesse om dit symposium bij te wonen dan kunt u zich aanmelden via: info@gemaalhaastrecht.nl.
De kosten bedragen 10 euro per persoon. Daarvoor krijgt u dan twee consumpties aangeboden namens het Gemaal de Hooge Boezem achter Haastrecht.

Hester van der Vlist

Afbeelding
Ingrid de Vries, bestuurslid Gemaal De Hooge Boezem.
Afbeelding
Paasconcert in Benschop 35 minuten geleden
Detail van de onderwijstentoonstelling in het Stadsmuseum.
Stadsmuseum opent nieuwe expositie 2 uur geleden
Een volle zaal met veel belangstellenden op de 'publieke tribune'.
Raadsinformatieavond over 't Bakkershuis trekt volle zaal 4 uur geleden
Afbeelding
Oecumenische Paaswake 5 uur geleden
Team Puzzelpoezen.
Puzzelkampioenschap in Dorpshuis De Vaart 18 uur geleden
Afbeelding
Bianca Tettero en de ReadShop 19 uur geleden
Suzanne Pruijssers vertelt de vele aanwezigen over de Palliatieve zorg.
Zorg rondom levenseinde bespreekbaar maken 20 uur geleden
Afbeelding
Kruiswegviering 21 uur geleden