Het aanwezige bestuur van de Geschiedkundige Vereniging.
Het aanwezige bestuur van de Geschiedkundige Vereniging. Margreet Nagtegaal

Stadsmuseum ook weer geopend

Algemeen

Burgemeester Danny de Vries opende op 3 april het Stadsmuseum in het Oude Stadhuis van Oudewater op een indringende manier. Hij schreef een eigentijds verhaal over de oorlog van nu in Marioepol in Oekraïne, met duizelingwekkend veel overeenkomsten met het schilderij van de Oudewaterse moord van toen. “Ik kijk niet naar het verleden als ik naar het schilderij kijk.” Alle aanwezigen luisterden in de raadszaal muisstil naar zijn verhaal. Daarna mocht hij boven in de tentoonstellingsruimte het Hemony klokje luiden, waarmee de toon gezet was om de geschiedenis van Oudewater tot je te nemen.

De Geschiedkundige Vereniging Oudewater richt sinds 2013 op de zolder van het oude Stadhuis het museum in met steeds wisselende tentoonstellingen. Momenteel is er een bijzondere tentoonstelling ‘Gezondheidszorg in Oudewater door de eeuwen heen’. De aanleiding voor deze tentoonstelling was het vijftigjarig bestaan van Woon- en Zorgcentrum De Wulverhorst in 2021. Vanwege corona is er nog nauwelijks gelegenheid geweest om deze bijzondere tentoonstelling te bezoeken. Hij loopt tot en met 2023. Zeker eens een bezoekje waard!

Gezondheidszorg in Oudewater

Wat betreft de geschiedkundige achtergrond van de diverse zorginstellingen begint de tentoonstelling begin 16de eeuw. Panelen met Arm- of Sieckhuis, het Weeshuis, vroedvrouwen, Sint Franciscus-gesticht, Artsenfamilie Van Praag, Rusthuis Broeckerstraat, huisartsen en apothekers, De Schuylenburcht, het Ziekenhuis en uiteraard De Wulverhorst. Veel oud fotomateriaal en unieke voorwerpen.

De inrichters en makers van de tentoonstelling zijn enthousiast bezig geweest er echt iets moois van te maken. Het is inmiddels de vierde tentoonstelling op de zolder van het Stadhuis. Ze hebben zich regelmatig laten inspireren in hun aanpak door andere musea. Wat bezoek betreft kunnen ze zich daar ook best mee vergelijken. “We hebben zeker geen klagen.”

Naast de tentoonstelling over ‘De zorg’ is er nog veel te zien over de Tweede Wereldoorlog in Oudewater en over Oudewater en haar ontstaansgeschiedenis. Een groot touchscreen met twaalf hoofdstukken die geselecteerd kunnen worden nemen ze je op een moderne manier mee de geschiedenis in. Jaap van der Laan heeft daar veel tijd in gestoken en er zit voor wie dat aandurft ook een quiz in waarmee je een kleine prijs kunt winnen. De teksten voor de verhalen zijn aangeleverd door Nettie Stoppelenburg. Voor een klein museum is er veel te zien en te beleven. Diverse vitrines met unieke munten en gebruiksvoorwerpen. En met betrekking tot het voormalige gasthuis is er zelfs een deel van de houten fundering van het gasthuis uit de 16de eeuw te zien. Dit is uniek voor Nederland.

De website van De Geschiedkundige Vereniging is ook interessant om eens te bekijken. Veel verhalen, veel achtergrondinformatie en er komt nog steeds meer bij.

Oorlog in Marioepol en de Oudewaterse moord

Tot slot, nog even terugkomend op de toespraak, c.q. het verhaal van burgemeester De Vries: “Over ruim twee jaar is het 450 jaar na dato van de Oudewaterse moord. Maak daar eens een aangrijpende en geromantiseerde film over, zodat het verhaal impact heeft en houdt.” Geschiedenis gaat namelijk niet alleen over het verleden!

Openingstijden: Elk eerste weekend van de maand, van april t/m oktober, op zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur. En op Open monumentendag.

Margreet Nagtegaal

Het verhaal over de grote overeenkomsten in gruwelijkheden van Marioepolen de Oudewaterse moord door Burgemeester Danny de Vries.