Linschoten verliestWinst en gelijkspel voor SPV

FC Oudewater - Nieuwkoop 0 - 0

Nog steeds is de afstand tussen de lijstaanvoerder en de runner-up in de derde klasse A 7 punten met dit verschil dat de nummer twee op de ranglijst nu Alphia is. Onder de bovenste plek is het momenteel met regelmaat stuivertje wisselen. Nieuwkoop heeft door dit gelijke spel nog een kleine kans op het veroveren van de tweede periode. Oudewater laat het eigenlijk al weken niet meer echt zien. Als je kampioen wilt worden, en dat kan met de kwaliteit die ze in huis hebben, moet er toch uit een ander vaatje worden getapt. Zaterdag lieten ze het behoorlijk afweten.

Goed begin is geen half werk

De eerste minuten van het duel stonden bol van de spanning en sensatie. Dat beloofde veel voor de rest van de wedstrijd. Helaas bleek dit uiteindelijk een te hoge verwachting te zijn. Binnen een minuut na aanvang raasde Walter van der Neut langs de lange zijde richting het doel van de bezoekers, eenieder verbijsterd achter zich latend. Zijn snelheid was zo hoog dat zijn medestrijders het niet bij konden benen en dus was er niemand om de zaak af te ronden. Doelman Boekestein bracht de bal snel weer in het spel en nu was het gevaar onmiddellijk aan de overzijde. Chiel Groenewoud kreeg een droomkans. Hij faalde, vrij voor Meuleman, echter jammerlijk. Na dit onstuimige begin zakte de boel heel langzaam weg tot een bedenkelijk niveau.

Niveau

Wel was in die eerste helft de Oudewaterse ploeg duidelijk de betere. Maar liefst zes hoekschoppen op rij werden er geforceerd. Ze werden allemaal hoog voor het doel van Nieuwkoop geplaatst wat een kolfje naar de hand van de bepaald niet kleine Nieuwkoopse doelman Boekestein was Hij plukte de ballen bijna allemaal met het grootste gemak uit de lucht van boven de kopgrage Oudewaterse hoofden vandaan. De Nieuwkoopse aanvoerder Joris Verwey ging voorop in de strijd en won menig gevecht op het middenveld. Soms iets te ver gaand riskeerde hij zelfs eenmaal een rode prent. Met een gevaarloos omhaaltje van Dirk van der Haak (de bal was simpel te pakken door de Oudewaterse sluitpost) en een huizenhoge pegel van Groenewoud werd de matige eerste helft afgesloten. Een eerste helft waarin de Oudewaterse ploeg verzuimde om afstand te nemen.

Van hetzelfde laken een pak

Eigenlijk kun je kort zijn over deel twee van de wedstrijd Het werd niet bepaald boeiend. Kort na het begin ‘vergreep’ de Nieuwkoopse aanvoerder Verwey zich aan Bart Griffioen, die ondanks oplapwerk van de medische staf teleurgesteld het veld moest verlaten. Verwey kwam goed weg met slechts een gele kaart. Dat ieder nadeel ook zo zijn voordeel heeft, ervoer de jeugdige invaller Joep Rietveld die nu zijn opwachting c.q. debuut mocht maken. Hij deed dit uiteindelijk heel verdienstelijk. Voor de rest was het allemaal een beetje hetzelfde; niet om enthousiast over te schrijven. Ook het inzetten van good-old Wouter van Sprundel en pinchhitter Willem la Lau veranderden niets aan de doelgerichtheid van de thuisploeg. Hoewel Oudewater in het algemeen meer balbezit had, werd er, net als in eerdere wedstrijden, slordig met de kansen omgesprongen. Het gemis aan een aantal sterkhouders wreekte zich uiteindelijk toch. De gastheren mochten zelfs nog de handen dichtknijpen, toen in blessuretijd een doelpunt van Nieuwkoop wegens buitenspel terecht werd afgekeurd.

Verlies voor Linschoten

Zwammerdam - Linschoten 4-2

Linschoten wachtte een zware opgave op bezoek bij titelkandidaat Zwammerdam. Liefst zeven namen prijkten op de absentielijst, maar de wel aanwezige Linschotenaren voetbalden uitstekend en verkochten hun huid heel duur. Met Jan Willem Doornenbal onder de lat en A-junior Jord van Velsen als rechtsback, werden de vaste supporters verrast bij aankomst op het sportpark. Beide heren zouden overigens een puike pot afleveren. De eerste helft waren beide ploegen aan elkaar gewaagd en was het de thuisploeg die in de openingsfase een aantal keer goed wegkwam. Een schot van Vahid Demirbas werd uit de rechterbenedenhoek gedoken en niet veel later mocht de doelman het engeltje op de lat bedanken, toen een vrije trap van Sam da Cruz buiten zijn bereik de kruising trof. Aan de overzijde van het veld juichte de Damse spits twee keer uitbundig, maar even vaak werd het doelpunt afgekeurd door de uitstekende scheidsrechter. De eerste maal wegens buitenspel, de tweede keer was hands de aanleiding. Net toen iedereen aanstalten maakte om aan de thee te gaan, was het de jarige Sam da Cruz die zijn ploeg op voorsprong schoot. De doelman had geen schijn van kans op zijn kanonskogel; 0-1.

De wedstrijd was nog veertig seconden hervat of de voorsprong werd al tenietgedaan. Een aanval over de linkerkant werd van dichtbij binnengeschoten; 1-1. Linschoten liet zich niet van de wijs brengen en ging weer op zoek naar de aanval. Een overtreding in het strafschopgebied op Vahid Demirbas werd bestraft met een elfmetertrap. De aanvaller ging zelf achter de bal staan, maar zag zijn inzet gekeerd worden. Drie minuten later leek Linschoten de voorsprong wel weer gepakt te hebben, maar het schot van Sam da Cruz kwam via de onderkant van de lat weer terug in het veld. Of het speeltuig daarbij de lijn was gepasseerd, zal altijd een raadsel blijven. Het bleek het kantelpunt in de wedstrijd, want Zwammerdam ging zorgvuldiger met de mogelijkheden om. Twee keer rondden zij een aanval binnen de vijfmeter af; 3-1. In de 72ste minuut waren Jordi de Vormer en Sam da Cruz drie verdedigers te snel af en was het laatstgenoemde die het laatste tikje gaf; 3-2. Een slotoffensief moest het verdiende punt gaan brengen, maar de thuisploeg profiteerde van het risico dat Linschoten achterin moest nemen. De rechtsbuiten - tot dan toe onzichtbaar door uitstekend verdedigen van Nick de Langen - schoot de bal binnen. Het had nog eventjes billenknijpen kunnen worden toen Dion Braakensiek een paar minuten voor tijd de 4-3 binnenwerkte, maar zijn doelpunt werd helaas geannuleerd.

Winst en gelijkspel voor SPV

SPV’81 - Stolkwijk 3-3.

Zwaaien naar de arbiter, wijzen op de horloges, woorden voor onbegrip, dat is langs de lijn vaak het beeld wanneer er in blessuretijd wordt gespeeld. Zelfs bij internationaal voetbal is het vertrouwen in de tijdmeters van de wedstrijdleiders bij voorbaat op een laag niveau. Ook tijdens de inhaalwedstrijd van SPV’81 tegen de buren uit Stolwijk was dit een ‘dingetje’. Waar de thuisclub dacht met het benutten van een strafschop -Ivo Sluis (3-1)- de zege binnen te hebben gehaald leek dat voldoende marge om de partij winnend af te ronden. Traditiegetrouw gaven de Stolkers de strijd niet op, en nadat Stefan van Dongen vlak voor tijd -minuut 89 - de marge tot een doelpunt wist te verkleinen uit een penalty (2-3), restte nog slechts een officiële minuut en de blessuretijd. Genoeg voor een verrassende wederopstanding van de rood-zwarten uit Stolk. Die roken de gelijkmaker en gingen vol in de aanval. Een vrije trap in de slotseconden liet de eerdere benutter van de strafschop -Van Dongen- zich opnieuw gelden; 3-3.

In de eerste helft had Stijn Achterberg de score voor de thuisclub geopend, voor SPV’81 het sein zich vooral op het verdedigen te concentreren De gasten moesten het spel maar zelf zien te maken en zakte in, waardoor Stolwijk het spel moest maken. Pas in de tweede helft kon de bediener van het scorebord aan het werk. Namens SPV zorgde Lex van Maurik met een counter voor de 2-0, waarna Stolwijk door Simon Bos de achterstand verkleinde tot 2-1. De benutte strafschop van Sluis leek te wedstrijd definitief in het slot te hebben gegooid. Leek!

SPV’81 - Gouderak 5-0

De ietwat onfortuinlijke afloop tegen Stolwijk was wel goed voor de ‘mindset’. SPV’81 zat van meet af aan goed in de wedstrijd en wist voor de rust driemaal tot scoren te komen. Rens Wiltenburg, aanvoerder Ivo Sluis en spits Stijn Achterberg tekenden voor een 3-0 ruststand. De Gouderakkers stonden bij de rust al met zijn tienen, omdat Jasper van de Graaf al vroeg met een rode kaart uit het veld was gestuurd. De overgebleven rood-witten waren na de hervatting dan ook niet bij machte een vuist(je) te maken. Ook mentaal zaten zij er doorheen. Van SPV’81-zijde was het Lex van Maurik die nog twee treffersop zijn naam wist te zetten. Eindstand 5-0. Op de ranglijst zijn de Polsbroekers door deze resultaten op gelijke hoogte gekomen met Cabauw en Stolwijk en is de weg naar de vijfde klasse geblokkeerd.

Fantastische Rot-avond in de soos 19 apr, 10:00
Flamenco Linschoten (foto: Gijs Possel).
Fotograaf Gijs Possel exposeert Flamencodansers In Theater De Wilde Weg 19 apr, 09:00