Winst en verliespartij voor FC Oudewater

FC Oudewater - CVC Reeuwijk 1-3

Vuurwerk had de Reeuwijkse aanhang in bezit en dat werd na gebruik ook de opmaat naar een onstuimig begin voor de uitwedstrijd in Oudewater. Zes minuten hadden de bezoekers nodig om een marge te creëren die bij het laatste fluitsignaal nog steeds toereikend was om met veel bombarie hun feestje te vieren. Spits Joep van Keulen fungeerde al na 4 minuten spelen als de man met de hamer die Oudewater de eerste klap toebracht. Hij verscheen -keurig weggezet- alleen voor doelman Bart Meuleman en koos de goede hoek; 0-1. Nog geen twee minuten waren er verstreken of hij herhaalde zijn kunstje. Nu was hij in de lucht de Oudewaterse verdediging te slim af en bij de tweede paal staand kopte hij uit een hoekschop van links de tweede treffer in; 0-2.

Overdonderd

Oudewater voelde zich overdonderd en op de tactische aanpak van de gasten -vroegtijdig de opbouw verstoren - hadden de Geelbuiken geen afdoend antwoord. Een duidelijke trendbreuk met de wijze waarop de eerdere tegenstanders naar de hand werden gezet. Dat was even wennen en van die problemen profiteerde de eerdere goalgetter bijna. Zijn kans op een hattrick strandde na een kopbal op de paal. Waar Oudewater in de eerste 11 wedstrijden normaliter het spel het spel maakte en van achteruit de opbouw verzorgde, kreeg het op deze koude winteravond daar de kans niet voor. Balbezitters werden stevig afgejaagd en dat was even wennen.

Hectiek

Van meet af aan zat er veel hectiek in de wedstrijd en de eerste vermaningen van scheidsrechter Monterey waren voor Robin de Heij van CVC en Simon LaLau van FCO. Het zou het begin van een reeks worden met geel en rood. Langzaam maar zeker leek Oudewater uit de geforceerde schulp te kruipen, maar het meeste gevaar werd, vooral bij hoekschoppen, op het conto van de Reeuwijkers geschreven. Slechts Bart Griffioen kwam in de 30e minuut ter hoogte van de doellijn dicht bij het laatste tikkie, maar kreeg de bal niet onder controle. Het eerste geel was voor de bezoekers in de persoon van Van Keulen na een charge op Van der Neut. Ivo Anbergen was nummer twee en verdediger Wahl (CVC) maakte het trio vol. Ook het doelpuntenaantal werd nog voor de rust opgekrikt. Aanvoerder Menno Venhof profiteerde van een verdedigingsfout na een vrije trap en joeg de bal in de touwen; 1-2. De Oudewater-aanhang slaakte een zucht van verlichting.

Van hetzelfde laken

De Reeuwijkse coach Van Es bracht na de hervatting twee verse krachten in en liet zijn spelers volharden in het vroegtijdig ingrijpen in de Oudewaterse opbouw. De beste mogelijkheden bleven voor de gasten en in de 54e minuut -na een gele kaart voor Joost Miltenburg- sloegen zij opnieuw toe. Nu sloeg een als voorzet aan te merken bal over de handen van Bart Meuleman in de binnenzijde van het zijnet vlak achter de paal in; 1-3. De marge was weer twee en bij nader inzien was de wedstrijd toen gespeeld. Slechts een afgekeurd doelpunt in de 65e minuut van Menno Venhof - wegens aanvallen van de doelman binnen het 5,50 metergebied - was nog vermeldenswaard.

Kaartenfestival

Voor het overige werd de wedstrijd gedomineerd door wissels, overtredingen, gele kaarten en een tweetal rode prenten. Daarvan was er op driekwart van de wedstrijd een voor Joost Miltenburg die zijn reactie op een niet gegeven directe rode kaart aan een van de gasten een tweede geel voor zichzelf zag opleveren. Na even tien-tegen-elf werd het al snel weer tien-tegen-tien, maar een wedstrijd werd het geen moment meer. In de slotfase waren de beste mogelijkheden voor het geroutineerdere CVC Reeuwijk, dat kracht aan snelheid wist te paren en het doelman Bart Meuleman nog een paar keer flink lastig maakte. Zijn laatste redding leverde hem nog een blessure op. De fysiotherapeut kon aan de slag.

FCO Zegekar rijdt weer na lichte panne tegen CVC

Aarlanderveen - Oudewater 1 - 2

De tweede topper op rij voor de bezoekers uit Oudewater had in principe tot kort voor het einde wederom puntverlies voor de Geelbuiken in het vooruitzicht. De 1-1 door Jorn Poelwijk in de laatste minuut van de wedstrijd leek het een en ander onomkeerbaar te maken. Echter in de lange blessuretijd haalde super-sub Mike Rijsbergen een dikke streep door de Aarlanderveense rekening.

Dat daarna de Oudewaterse goalie Arnold de Ruyter - hij verving de geblesseerde Bart Meuleman uitstekend - een schot van Moussa Kalisse degradeerde tot slechts een poging was voor de Oudewaternaren mooi meegenomen. Een van de ‘Veense” coryfeeën’, Thom Nouwens, kon vandaag in ieder geval geen enkele grip krijgen op het middenveld. Sterker nog, dat deed zijn directe tegenstander Ivo Anbergen wel, Nouwens werd min of meer gedwongen om mee te ‘werken’ en dat ligt deze toch goede voetballer niet echt.

Hectisch

Ook in deze wedstrijd zat van meet af aan veel hectiek. De Oudewaternaren, wijzer geworden sinds jl. dinsdag, lieten zich nu niet verrassen, maar zochten zoals gewend onmiddellijk de aanval. Een voorzet annex schot van Bart Griffioen werd in die beginfase een prooi van de grijpgrage handen van de doelman van de gastheren Jari van Veen, overigens een ietwat onrustige doelman. Kort na een goede aanval van de gastheren waarbij Jesper van der Zwart het Aarlanderveense plezier bedierf, viel aan de overzijde het eerste doelpunt van de wedstrijd. Sven Rietveld stond aan de basis van dit doelpunt. Hij passeerde op rechts Bram Egberts alsof die er niet stond en bezorgde de actieve Tim Goes het leder op maat. Geen twijfel was er bij de Oudewaterse nummer 7 en de bal lag in het net achter Van Veen; 0-1 (24ste min.). De Oudewaterse verdediging, met in het centrum Bob Appels voor de afwezige Joost Miltenburg, gaf vooralsnog geen krimp bij de sporadische maar best gevaarlijke aanvallen van Aarlanderveen. Nouwens, steeds meer zwervend, produceerde nog een prima voorzet, maar helaas voor hem was er niemand aanwezig om het af te ronden. Voetballend was de eerste helft uiteindelijk geen top, maar spanning was er zeker.

Kort na het begin van de tweede helft sloeg de schrik op de Oudewaterse harten. Niek Sluijs leek behoorlijk geblesseerd het veld te moeten verlaten, hetgeen wederom een verdedigende aderlating zou betekenen voor de Geelbuiken. Het duurde even maar uiteindelijk viel de schade mee en kon hij toch door voetballen. Tim Goes miste een opgelegde kans en Poelwijk was aan de overzijde plots zo verbaasd dat hij alleen voor doelman De Ruyter jammerlijk de mist inging. Sven Rietveld probeerde het maar eens keer van afstand en hij vond in Jari van Veen echter een behoorlijke sta-in-de-weg. Toen verdediger Walter van der Neut met een blessure het veld moest verlaten verschenen er zorgelijke blikken op de Oudewaterse gezichten, vooral ook omdat juist nu de Aarlanderveners meer en meer in de richting van het Oudewaterse doel trokken. Wat warrig beleid m.b.t. het wisselen van de wedstrijdleiding zorgde ervoor dat Oudewater zelfs even met tien man speelde, maar de toen toegepaste wissel bleek uiteindelijk een winnende keuze te zijn.

Hoofdrol Mike Rijsbergen

Nadat doelman De Ruyter tot tweemaal toe succesvol ingreep om een tegendoelpunt te voorkomen, moest hij uiteindelijk buigen voor een schot van Karmiris door een wirwar van benen. De einduitslag (1-1) leek een feit. Bijna niemand had echter op de Oudewaterse veerkracht gerekend, zo ver in blessuretijd. Na de genoemde 1-1 drukte de Oudewaternaren hun tegenstanders ver terug, een aantal net-niet inzetten volgde tot het moment dat invaller Mike Rijsbergen vernietigend uithaalde; 1-2 (90+5m). De redding van keeper De Ruyter en het eindsignaal werkten uiteindelijk toch bevrijdend!