Altijd kijken naar de bal.
Altijd kijken naar de bal. Gerard van Hooff

Tim Goes matchwinner

SV Oegstgeest - FC Oudewater 0-1

Tot 7 minuten voor het einde van de officiële speeltijd moest de aanhang van de Oudewaterse fusieclub geduld oefenen alvorens de alleszins verdiende openingstreffer een feit was. Er hadden zich gedurende de wedstrijd eenvoudiger mogelijkheden voorgedaan om de leiding te nemen, maar Tim Goes koos ervoor een solistisch optreden aan het doelpunt te koppelen. Achtervolgd door een tweetal Oegstgeesters snelde hij naar de achterlijn en daar aangekomen koos hij voor een inzet vanuit een welhaast onmogelijke hoek. Maar wel met succes, want de bal verdween langs doelman Gijs Jansen in de verste hoek tegen de binnenzijde van het zijnet; 0-1.

Het was een prima moment om een treffer te produceren. De tegenstander immers heeft nog maar een geringe tijdsponde om iets terug te doen. Dat probeerden zij overigens wel. Zij verlieten nadrukkelijk de verdedigende stellingen die zij bijna de gehele wedstrijd betrokken hadden, maar verder dan een hoekschop die pardoes op de punt van de kruising belandde kwamen zij niet. Onderwijl creëerden de bezoekers nog een aantal mogelijkheden om de partij definitief in het slot te gooien. Na 95 minuten gaf scheidsrechter Toonen het signaal dat de strijd gestreden was.

Wind tegen

Het was een zespuntenwedstrijd waarvoor de beide teams aantraden. De gastheren bezetten een tweede plaats en hen was er veel aan gelegen een goed resultaat te behalen. Dat probeerden zij vanuit een gesloten defensie met een vijftal verdedigers op lijn. Mede daardoor was het meeste balbezit voor de Oudewaternaren die met de wind tegen echter niet bij machte bleken een bres in de Oegstgeestse verdediging te slaan. Schoten van respectievelijk Sven Rietveld, Bart Griffioen en Menno Venhof konden doelman Jansen niet vermurwen. De grootste mogelijkheid om de score te openen was na 24 minuten spelen nog voor de ploeg uit Oegstgeest. De diepe bal van verdediger Dylan Dijkstra maakte gejaagd door de wind een onverwachte baan en werd al stuitend een gevaar voor doelman Meuleman. Met een vreemde capriool belandde de bal via de doelman uiteindelijk over de achterlijn; een corner.

Afgekeurde goal

Geschrokken zette de bezoekende club meer druk. Eerst haalde verdediger Van der Neut nog een gele kaart binnen, maar vervolgens verdween de bal door toedoen van aanvoerder Menno Venhof in de touwen achter Gijs Jansen. Venhof werd buitenspel gegeven en het feest ging niet door. Het doelpunt bleef tot aan de rust in de lucht hangen. Simon LaLau schoot van 22 meter net naast maar daar stond een reddende actie van zijn teamgenoot Ivo Anbergen tegenover. Die kopte staand op de doellijn de bal uit Meulemans heiligdom bij een Oegstgeestse hoekschop. Ook een door Bart Griffioen opgezette counter met Menno Venhof als sluitstuk leverde niet het verhoopte slot op. Het werd een hoekschop.

Windje mee

Nog nadrukkelijker dan in het eerste bedrijf nam FC Oudewater het initiatief. Daar was de tactiek van de thuisclub weliswaar debet aan, maar tot echt veel kansen leidde dat niet. De meeste aanvalspogingen liepen vast in het volle centrum van de Oegstgeestse verdediging en schotpogingen van afstand misten de juiste richting. De Oudewaterse defensie bleef zich in alle rust richten op het opzetten van de aanvallen, daarbij geassisteerd door de middenvelders Ivo Anbergen en Simon LaLau die het overzicht over de situaties hielden. Slechts bij hoekschoppen schoven de kopsterke Niek Sluijs en Joost Miltenburg naar de frontlinie in een poging de zaak ietwat te forceren. In de 65e minuut leek de openingstreffer een feit toen Sven Rietveld vanaf de linkerzijde een inzet (voorzet) losliet die met de wind als bondgenoot achter keeper Gijs Jansen in het doel leek te belanden.

Ultieme redding

De ultieme duik achterwaarts van de doelman voorkwam erger voor de thuisploeg. Hierna maakte Nick van den IJssel zijn entree voor Rietveld. Ivo Anbergen had met nog een ruim kwartier een mooie gelegenheid om koppend te scoren en ook het appel om een strafschop van Tim Goes leverde niets op. Nog niet had Simon LaLau ter hoogte van de middenlijn een gele kaart weten binnen te halen, of hij werd vervangen door Sjoerd Wiltenburg. Onverdroten bleven de bezoekers op jacht naar de openingstreffer en zoals vermeld met succes. De teleurstelling bij de thuisploeg was zichtbaar groot en nadat de Oudewaternaren door Goes -stift over het doel- en Griffioen -iets te veel aarzeling- verzuimd hadden de stand nog positiever te maken, perste Oegstgeest er nog twee mogelijkheden uit terwijl Oudewater de wedstrijd dood trachtte te spelen. Ruben Tijl -invaller- schot van afstand over en de hoekschop toucheerde de bovenzijde van de kruising. FC Oudewater deed goede zaken tegen een tegenstander met dezelfde ontstaansstructuur. Waar FC Oudewater is geworden uit Unio en Oudewater OVS, zo kwam SV Oegstgeest voort uit de VV Oegstgeest en UDO. Onder leiding van dezelfde ‘architect’ naar het schijnt.