Afbeelding

Winkeliers maken statement

Algemeen

Het verzet bij de winkeliers vanwege de strenge lockdown begint ook in Oudewater merkbaar te worden. Net als in andere plaatsen in Nederland willen een aantal winkeliers aanstaande zaterdag een duidelijk statement maken door één dag hun winkel te openen voor het publiek. Ongeacht wat de nieuwe maatregelen zullen zijn die vrijdagavond afgekondigd zullen worden tijdens de persconferentie zullen ze zaterdag geheel coronaproof geopend zijn.

De onrust onder de winkeliers is groot. Hun nood en hun gevoel van onrecht over het moeten sluiten van hun ondernemingen neemt steeds grotere vormen aan. Bianca Tettero van The Read Shop en bestuurslid van de OVO in Oudewater vertelt dat er sinds afgelopen week een speciale app groep is gekomen onder de winkeliers met de veelzeggende naam ‘winkels weer open’. Ze vertelt eerlijk dat het voor velen van hen nu pompen of verzuipen is. “Dan maar pompen!” zegt ze moedig. “We willen echt een statement maken. We kunnen wel op een veilige manier weer open.” De omzetverliezen zijn enorm. En veel ondernemers zijn ook bang dat ze de steun die ze nu wel krijgen uiteindelijk toch weer terug moeten betalen doordat ze net onder het vastgestelde percentage omzetverlies blijven.

Het is geheel coronaproof!

“We zijn er echt klaar mee. Het kan zo niet langer!” Onder de winkeliers in Oudewater is het voor ieder een eigen keuze om met deze actie mee te doen. Het is de verwachting dat alle winkels open gaan, een deel volgens de dan geldende afspraken die vrijdag in de persconferentie bekend gemaakt worden, het zogenoemde ‘op afspraak’ en een aantal winkels en kapsalons gaan ‘gewoon’ open. “In de winkels houden we ons keurig aan de regels, mondkapjes op, 1,5 meter afstand en een maximaal aantal mensen per vierkante meter. De kans bestaat dat je buiten even moeten wachten. Maar dan kan er in ieder geval weer een beetje gewoon gewinkeld worden.” Bianca benadrukt dat ook de essentiële winkels veel nadeel ondervinden van de sluiting van niet-essentiële winkels. “Het is gewoon niet gezellig om even naar de stad te gaan. Het is stil in de straten.” Bianca vertelt dat het vele gevolgen heeft dat haar boekenwinkel niet open mag. “Drukkerijen wachten met het uitgeven van nieuwe boeken, sommige bladen slaan een aantal edities gewoon over. Dat heeft enorm veel impact op de hele industrie erachter. En dit is alleen nog maar mijn verhaal.” De burgemeesters uit omliggende woonplaatsen hebben deze actie van winkeliers expliciet verboden. Dat lijkt in Oudewater niet het geval. Oogluikend wordt het vooralsnog toegestaan.

Bakkie to go

De horeca kan naar alle waarschijnlijkheid ook na de persconferentie van vrijdagavond nog geen gasten ontvangen. Om de getroffen horecaondernemers een hart onder de riem te steken en om u weer te verwelkomen in de winkels krijgt u bij de deelnemende winkeliers als betalende klant een ‘bakkie to go’-kaartje. Hiermee kunt u, gedurende de lockdown voor de horeca, bij De Kroeg, Joia Brasserie, Hex, 3 Keuken en Bar, Eetcafé Lumière en Grand Café Broeck terecht voor o.a. een heerlijk bakkie koffie, cappuccino of thee. Zo staan zij samen sterk!

Margreet Nagtegaal

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deze week in Concordia 5 minuten geleden
Afbeelding
Geen amusementswaarde en geen punten 2 uur geleden
Afbeelding
Voetbalverslagen en voetbalprogramma 3 uur geleden
Afbeelding
Hoge opkomst bij de Kamerverkiezingen in Haastrecht en gehele Krimpenerwaard 17 uur geleden
Afbeelding
Stemmen tellen 18 uur geleden
Afbeelding
Aankomst in Oudewater als vanouds 19 uur geleden
Afbeelding
Horen, zien en toch zwijgen 20 uur geleden
Afbeelding
Geen amusementswaarde en geen punten 20 uur geleden