De essen worden geknot.
De essen worden geknot. Cees Reichard

Twintig nieuwe notenbomen in de Overtuin

Algemeen

Vorige week hebben de vrijwilligers van de Overtuin Bisdom van Vliet in Haastrecht een Knot-es-estafette gehouden. Dit hield in dat elke morgen in kleine groepjes de essen aan de Notenlaan, aan de westzijde geknot werden. Op vrijdag werden de gesnoeide takken versnipperd.

Restauratie van de Notenlaan

Deze week is een deel van de Overtuin wegens werkzaamheden afgezet. In de Notenlaan worden vier bomen gekapt omdat ze in zeer slechte conditie zijn. Ter vervanging van deze en andere, eerder gekapte bomen, worden vervolgens twintig nieuwe notenbomen geplant. De stichting Overtuin wil de Notenlaan de komende jaren in oude glorie herstellen en de door ziekte bedreigde kastanjebomen vervangen door notenbomen. Meer informatie hierover is te vinden op www.overtuinbisdomvanvliet.nl

Mooier aanzien

Om de Overtuin een nog mooier aanzien te geven hebben de vrijwilligers in het afgelopen jaar hier hard aan gewerkt. Zo zijn de paden op enkele plaatsen aangepast zodat ze weer op hun oorspronkelijk tracé liggen. Ook zijn er bomen geplant. Zoals eiken, kastanjes (waaronder een rode kastanje), gewone groene en rode beuken, veldesdoorns, acacia’s, een paar lindebomen en de bijzondere Paulownia (Anna Paulownaboom). Verder zijn veel stuiken aangeplant en verplaatst. In het parkgedeelte zijn heestervakken gemaakt die zijn ingeplant met een mix van diverse inheemse soorten zoals hazelaar, hulst, gele kornoelje, meidoorn en vlier. Voorts zijn er nieuwe perken aangelegd, onder meer langs de beek. In het ene perk staan hortensia’s, in het andere perk Bergenia (schoenlappersplant) en pioenrozen.

Alle werkzaamheden door de vrijwilligers zijn verricht onder toezicht en medewerking van tuinbaas Gerrit Reijm. Hij is gespecialiseerd in erfgoedtuinen.

Cees Reichard

Onder een tunnel van schoongeborstelde ijsselsteentjes uit de 13e eeuw.
Onder de brug 6 minuten geleden
Afbeelding
Copycat van Christo in Oudewater? 2 uur geleden
Afbeelding
Houdijker en zoon winnen de wedvlucht vanuit Quiévrain 5 uur geleden
Er werd hard gestreden om de bal bij de tegenstander in het doel te krijgen.
Schoolvoetbal bij Voetbalvereniging Haastrecht 19 uur geleden
De enorme stormbaan is altijd zeer geliefd tijdens de Koningsspelen.
Deze week Koningsspelen en NK knikkeren 20 uur geleden
Afbeelding
Nat maar gezellig schoolvoetbaltoernooi 21 uur geleden
Afbeelding
Fietsontdekdag in Montfoort 21 uur geleden
Afbeelding
Voetbalverslagen en voetbalprogramma 23 apr, 12:00