Afbeelding
Hester van der Vlist

Genieten van vuurwerk categorie F1

Algemeen

Consumentenvuurwerk werd in de jaren ‘70 populair. Kleinschalig wordt in Haastrecht vanuit ijssalon Fraciolato categorie F1 vuurwerk verkocht. Het zogeheten fop- en schertsvuurwerk zoals sterretjes, knalerwten, trektouwtjes, knetterballen, fonteinen en grondtollen. Een container met vuurwerk wordt vastgehouden in de haven van Rotterdam (levering februari 2022), waardoor het aanbod gering is.

“Het is leuk om dit de kinderen (en papa’s) aan te kunnen bieden; met veiligheidslont en -bril, een stukje bewustwording op jonge leeftijd. Lekker naar buiten en dan bekend raken met het verantwoord afsteken van vuurwerk.”

Mevrouw Verschut, zelf werkzaam in de zorgverlening, nu verkoopster van het vuurwerk, is opgevoed met de positieve effecten die het afsteken van vuurwerk kunnen brengen. “Vroeger werd het met elkaar en met het gebruik van het gezonde verstand afgestoken! Er waren altijd mensen die aan de veiligheid dachten en als een vuurwerkitem het niet deed, werd het direct weggegooid. Na afloop werd het vuurwerk opgeruimd. Het zorgde voor sfeer en saamhorigheid.”

Lichtpuntjes met Oud & Nieuw

Op het journaal is zichtbaar dat in andere landen vuurwerk wordt ingekocht, dat voorheen in Haastrecht niet eens werd aangeboden, omdat het onder Categorie F3 valt. De Vuurwerkhandel in Haastrecht heeft de afgelopen jaren o.a. vuurpijlen en knalvuurwerk uit het assortiment gehaald, omdat er onverantwoord mee omgegaan werd. Toch zullen veel mensen op vrijdag 31 december om twaalf uur even naar de lucht gekeken hebben; naar de lichtpuntjes die zichtbaar waren!

Hopelijk hebben we er dit jaar met z’n allen voor kunnen zorgen dat de extra druk op de zorg- en hulpverlening is voorkomen, want juist vuurwerk kan ook een lichtpuntje zijn voor de mensen die de zorg nodig hebben en de zorg verlenen!

Hester van der Vlist

Afbeelding
Afbeelding
Detail van de onderwijstentoonstelling in het Stadsmuseum.
Stadsmuseum opent nieuwe expositie 1 uur geleden
Een volle zaal met veel belangstellenden op de 'publieke tribune'.
Raadsinformatieavond over 't Bakkershuis trekt volle zaal 3 uur geleden
Afbeelding
Oecumenische Paaswake 4 uur geleden
Team Puzzelpoezen.
Puzzelkampioenschap in Dorpshuis De Vaart 17 uur geleden
Afbeelding
Bianca Tettero en de ReadShop 18 uur geleden
Suzanne Pruijssers vertelt de vele aanwezigen over de Palliatieve zorg.
Zorg rondom levenseinde bespreekbaar maken 19 uur geleden
Afbeelding
Kruiswegviering 19 uur geleden
Afbeelding
Open Dag bij SVO met Christian Haasjes 20 uur geleden