Siem van der Burg

Kappersprotest

De kappers zijn boos. Ze vinden dat ze niet of onvoldoende worden gecompenseerd door de overheid voor de derving van inkomen door de coronamaatregelen. Martyn Duyveman van de Kapsalon Linschoten was een van de Nederlandse kappers die op donderdag 30 december meededen aan de landelijke kappersdemonstratie.

De ‘modellen’ die in de zaak geduldig wachtten op een knipbeurt, konden dat doen totdat ze een ons wogen. De kappers zijn namelijk met handen en voeten én scharen gebonden aan de lockdownregels. Er zit bij alle kappers, en dus ook bij Martyn, een slot op de deur en op de scharen. Voor het tweede jaar op rij kunnen ze in de voor hen drukste tijd van het jaar hun werk niet doen en is hun omzet om zeep geholpen.

Met de protestactie willen de kappers aandacht vragen voor hun situatie en ‘Den Haag’ bewegen om meer steun te verlenen en ze zo snel mogelijk weer open te laten gaan. Voor kleine zelfstandige thuiskappers is er alleen steun als er geen partner is die meer inkomen heeft dan 1.500 euro. Voor kleine zelfstandige kappers met een salon is de steun voor de derde keer op rij ontoereikend.

“Ik werk alleen en woon boven de zaak. Daarom heb ik geen recht op steun. De meeste kapperszaken krijgen op basis van de regels niets en verkeren in financieel zwaar weer. We voelen ons overvallen door de maatregelen en in de steek gelaten. We vinden de maatregelen buiten alle proporties”, zegt Martyn. “We houden ons aan alle regels en hebben weinig klanten per keer over de vloer. De kans om hier een coronainfectie op te lopen is beduidend lager dan bij de slijter die als ‘essentieel’ wordt aangemerkt.”

“Ik ben blij dat er een actiecomité is opgericht om aandacht te vragen voor onze zaak. En ik heb mij daarom snel als een deelnemende demonstrant aangemeld. De initiatiefnemers regelden de demonstratie-vergunningen. Ze gaan de Tweede Kamer een petitie aanbieden waarin de opbrengst van de demonstratie en acties wordt gebundeld in meldingen en foto’s. Nu maar hopen dat de boodschap aankomt in Den Haag en dat er betere regelingen voor kappers komen en we snel weer open mogen.”

Siem van der Burg

Meer berichten