Hester van der Vlist

Paardenhoeve ‘Tot hier ân toe’ stopt

De laatste paardrijlessen werden gegeven door instructrice Lijda

Met rubberen laarzen aan, staand in de binnenbak, vertelt de heer Jan Rijneveld, eigenaar van de manege en het terrein, dat deze week de laatste paardrijlessen worden gegeven op de manege. Vanaf maandag 3 januari 2022, zal de stal nagenoeg leeg zijn.” De paarden Blitz en Roady zullen op de manege blijven.

Lijda, in 1995 met vereniging De Polderruiters meeverhuisd van Bonrepas naar de Vlist, vertelt: “Ik was hier vaak te vinden om de paarden te trainen en om paardrijlessen te geven. Bij deze manege kon je ‘zijn wie je bent’. Het draaide hier echt enkel en alleen om de dieren en de passie hiervoor!”

Lijda gaat nu paardrijlessen geven in Schoonhoven en Lopik. Veel van haar leerlingen zal ze daar vast weer tegenkomen. Het is een afsluiting van een lange periode waarin ze veel kinderen heeft zien opgroeien. Ook Lijda is heel nieuwsgierig naar de mooie plannen die waarschijnlijk op deze plek vorm gaan krijgen, want er zal een elftal woningen op het terrein van de boerderij gebouwd gaan worden.

Laatste activiteiten

In september van dit jaar hebben de laatste wedstrijden op deze manege plaatsgevonden, waarbij ook veel oud-leden aanwezig waren. Herinneringen zijn toen met elkaar gedeeld. Jan en Teunie zijn toen in het zonnetje gezet.

Jan geeft aan: “Alles is vergankelijk, geen manege- of pensionpaarden meer, dat zal best even wennen zijn na al die jaren.” De naam van het bedrijf heeft hij ooit bedacht toen hij papieren bekeek van zijn oudtante. De sloot en de molen naast de boerderij behoorden bij Bergambacht. De gemeentegrens voor het plaatsje Vlist liep, ‘tot hier ân toe’: tot aan de boerderij.

In februari 2022 hoopt Jan Rijneveld goedkeuring te krijgen voor zijn bouwplannen: elf gevarieerde, duurzame woningen. Wellicht dat hij eind 2022 kan genieten van zijn favoriete uitzicht over de polder, het bestaande boederijensemble en de molen.

Hester van der Vlist

Meer berichten