Afbeelding

Blik op ... Woningmarkt

Algemeen

Als ik mij wel herinner was het stuk grond onder het Oranje Bolwerck ooit van de gemeente en daarna van de woningbouwvereniging. Er zouden sociale woningen op worden gebouwd. Maar toen kwamen de kabinetten Rutte. De opheffing van het ministerie voor volkshuisvesting, ruimtelijke ordening etc. zou volgens het regeerakkoord van Rutte I worden opgeheven. Minister Blok (dat duveltje uit een doosje die blijkbaar op alle ministeries past) werd minister van wonen zonder ministerie. Vanwege de misdragingen van enkele grote corporaties werd het woningcorporaties verboden om het verlies op sociale huurwoningen te financieren met winst op duurdere huurwoningen. En toen kwam in 2013 de verhuurdersheffing. Iedereen die meer dan 50 huizen verhuurt moet die betalen over de WOZ-waarde van het woningbezit. De bedoeling was de rijkskas met 800 miljoen per jaar te spekken, dat was openlijk zo. In 2014 sprak minister Blok tevreden, dat de woningmarkt af was. Investeerders zouden in het vervolg ook sociale huurwoningen bouwen. Vanwege die twee ontwikkelingen verkocht de woningbouwvereniging de grond weer terug aan de gemeente. Zij kon haar sociale huurwoningen niet meer financieren. De maatregelen zijn voor 2020 wat versoepeld en de verhuurdersheffing opgeschort. Wie weet hoe lang woningprojecten duren zal begrijpen dat dit het probleem van de woningmarkt niet zal oplossen.

Fast forward. De gemeente verkocht de grond aan een projectontwikkelaar. En projectontwikkelaars gaan, dat is overal gebleken, voor winstmaximalisatie. Er werd bedongen dat 10 woningen voor starters gereserveerd werden. De kosten daarvan draagt de gemeente. Zij koopt die woningen voor 235.000 euro en verkoopt ze voor 150.000 euro aan starters. Die er dan wel zelf moeten gaan wonen, dat dan weer wel en moeten terug verkopen aan de gemeente, zodat die de woningen weer aan starters kan verkopen. Koop garant heet dat. Het zijn woninkjes van rond de 45 vierkante meter. Het duurste appartement moet rond een miljoen gaan kosten met een oppervlakte van bijna 200 m2.

Met de verkiezingen in het vooruitzicht begint de huidige coalitie in Oudewater barsten te vertonen. CDA en Onafhankelijken dienden samen een motie in, zie elders op deze pagina. Een pleidooi voor de herinvoering van volkshuisvesting. VVDenD66 en CU/SGP stemden tegen. Want het VVD gedachtengoed is vrije markt, welke gevolgen dat ook heeft. Minister Blok heeft eigenhandig een prima werkend systeem verwoest en is daar tot op heden trots op. Dat is ook een erfenis van drie kabinetten Rutte. Waarvan akte!

Trudie Scherpenzeel

Afbeelding
Oranjevereniging Koningin Juliana Haastrecht pakt 'Groots' uit ter ere van 110-jarig bestaan 27 minuten geleden
Koor aan de oranjebitter.
Koffieochtend in Dorpshuis De Vaart 2 uur geleden
Afbeelding
Railfiets 5 uur geleden
Afbeelding
FC Oudewater Dames 1 kampioen 19 uur geleden
Wethouder Jonkers opende de nieuwe fietsroute.
Succesvol fietsexamen in Montfoort ondanks regen en wind 20 uur geleden
Er werden veel spelletjes en puzzels verkocht.
Mooie opbrengst voor Hervormde kerk dankzij drukbezochte rommelmarkt 21 uur geleden
Onder een tunnel van schoongeborstelde ijsselsteentjes uit de 13e eeuw.
Onder de brug gisteren
Afbeelding
Copycat van Christo in Oudewater? 24 apr, 12:00