Walter van der Neut, Kaj van den Heuvel, Jesper van der Zwart, Sebastiaan Evers, Ivo Anbergen, Bob Appels en aanvoerder Menno Venhof zien de bal voorbij de tweede paal stuiten. Vaudo (4), Dors (9, Mierop (14) en Boekholt kunnen hun honger naar doelpunten in dit geval niet stillen. Gerard van Hooff

FC Oudewater overleeft bekerronde niet.

Hellevoetsluis - FC Oudewater 6-0

FC Oudewater werd op de site van voetbalvereniging Hellevoetsluis geafficheerd als de nog ongeslagen koploper van de derde klasse. Voor de derde ronde van de KNVB Districtsbeker leek Hellevoetsluis een makkelijke loting te hebben. Niettemin verschenen de roodwitten niet op volle oorlogssterkte en waren spelers met pijntjes en kleine blessures aan de kant gehouden om in de competitie de derde positie te kunnen behouden en mogelijk te kunnen verbeteren. Bij FC Oudewater hadden echter dezelfde overwegingen een rol gespeeld. Over het bekertoernooi heeft immers iedere vereniging ambivalente gevoelens. Het is leuk verder te komen, maar het mag niet ten koste gaan van de competitie. Om die reden waren er veel bekende gezichten langs de lijn te zien en kregen enkelen een ‘kans’ zich te manifesteren of aan het eerste elftal te ruiken. De uitkomst van een dergelijk experiment is vooraf ongewis. Voor FC Oudewater liep het bijzonder ‘dramatisch’ af. Toen de jeugdige arbiter Verhoeve voor de laatste maal blies, stond er 6-0 op het elektronisch scorebord.

Snelle spitsen

Daar had het in het eerste bedrijf niet naar uit gezien. Qua veldspel deden de Oudewaterse derdeklassers nauwelijks onder voor hun tegenstanders uit de tweede. Tot aan de rand van het zestienmetergebied liepen de combinaties allerzins redelijk. In de afwerking lieten de Oudewaterse voorwaartsen het echter veelal afweten. Hoe anders was de speelwijze van de thuisploeg. Die had er alle vertrouwen in de laatste linie van FC Oudewater op snelheid de baas te kunnen. Dat gelukte verschillende keren in de openingsfase en van de onzekerheid die dat in de Oudewaterse verdediging te weeg bracht profiteerde spits Marley Dors al na 9 minuten voetbal. Achter het standbeen langs promoveerde hij een voorzet van rechts tot de openingsgoal; 1-0. Het verontruste de bezoekers niet of nauwelijks. Met nam Menno Venhof speelde zich aansluitend in de kijker. Eerst miste hij de controle op een pass van Arno Baas, aansluitend kopte hij de bal in de handen van doelman Hoornweg, daarna stuitte de keeper een actie door een overtreding op de Oudewaterse spits te begaan en tot slot belandde een lobje net naast het Hellevoetsluis-doel. Vier minuten duurde deze one-man-show.

Doelpunt afgekeurd

FC Oudewater wist in de 25e minuut een doelpunt te scoren, maar dit werd afgekeurd, omdat de arbiter (die even voordien Walter van der Neut op een goedkope gele kaart had getrakteerd) de voordeelregel over het hoofd zag. Tot ergernis van met name Ivo Anbergen die het doelpunt voor zijn rekening had genomen. Pogingen van diezelfde Anbergen -een lobje naast- en Bart Griffioen -schot- leverden evenmin iets op. Verdediger Bob Appels was de tweede Geelbuik die in het boek kwam na een iets te stevige tackle. De heren voetballers waren gewaarschuwd; de kaarten zaten los in de zak. Er zouden er nog wat volgen, hetgeen niet paste bij het karakter van de ontmoeting. De prent die Van der Neut had ontvangen, verhinderde hem niet enkele mooie slidings uit te voeren. Een lust voor het oog. En heel erg nodig, wanneer de gastheren weer op snelheid doorbraken. Het laatste kwartier voor de rust moest FC Oudewater verder achteruit en moest een groot aantal hoekschoppen worden weggegeven. Doelman Kaj van den Heuvel was echter in goeden doen en wist zijn heiligdom tot aan de 42e minuut voor verdere doorboring te behoeden. Toen kopte Fabian Boekholt een voorzet van de over de flank doorgekomen Dors in de touwen; 2-0. Naast dit doelpunt was Hellevoetsluis inmiddels ook twee gele kaarten rijker en keek Ivo Anbergen verbaasd in de richting van de scheidsrechter na in het strafschopgebied naar de grond te zijn gegaan. Er klonk geen fluitsignaal.

Over en uit

Vijf minuten duurde de wedstrijd nog in de tweede helft. Toen liet Serkan Yavuzygitoglu de Oudewaterse doelman kansloos met een fraaie lob in de linkerbovenhoek; 3-0. Bij FCO hadden in de rust Menno Venhof en Bob Appels het veld geruimd (voor Willem LaLau en Ties van de Werf) en Arno Baas maakte het trio vol (voor Lars Janmaat). Daarna maakte de 17-jarige Thomas Hoogenboom zijn entree voor Bart Griffioen. Het werd nooit meer een wedstrijd, hoewel de Oudewaternaren zich bij vlagen op de vijandelijke helft waagden, maar alle zeilen moesten bijzetten om het verdedigend dicht te houden. De thuisclub had vooral meer loopvermogen in huis en schoten nog drie bressen in de Oudewaterse verdediging. Walter van der Neut hielp ze na 65 minuten een handje door de bal in eigen doel te glijden; 4-0, in de 65e minuut belandde een uithaal van Glenn Stoffers in de bovenhoek; 5-0 en 8 minuten voor tijd produceerde Marley Dors zijn derde doelpunt van de middag door een eenvoudig intikkertje na een fase waarin Oudewater de bal nauwelijks meer op de vijandelijke helft wist te krijgen. Het eerste verlies was hiermee een feit.