Afbeelding
pr

Hou MidlandFM in de lucht

Algemeen

De bijna dertig jaar oude FM-zender van MidlandFM heeft het deze zomer begeven en daarom start vandaag een crowdfundingsactie om de zender te kunnen vervangen. Maar de oudgedienden van het station, dat een publieke functie heeft, zijn ook op zoek naar jong(er) bloed om de zender in de lucht te houden. Maar eens op zoek naar antwoorden op de vraag waarom radio maken leuk is.

Arjan Tegelenbosch, als tiener al bij MidlandFM terecht gekomen, noemt de radio het ‘theater van de geest’. Je kunt met radio mensen een hele wereld voorschotelen. Hijzelf noemt het voorbeeld van het afspelen van het geluid van de zee gecombineerd met het gekrijs van meeuwen en de vermelding dat je op het strand van Texel staat en bijna zekere garantie dat degene die luistert dat strand voor zich ziet. Hij is de programmamanager van het station, maar ook het technische hoofd en nekje waar alles op draait. En dat naast een fulltimebaan, die hem vaak naar het buitenland brengt. Hij zou graag zien dat iedereen die bij MidlandFM komt werken (het is een hobby en vrijwilligerswerk) ook een beetje van techniek leert. Voor Arjan is de radio een zeer blijvende verslaving.

Ondergetekende, die vijftien jaar lang het Praathuis van Oudewater maakte, vindt de radio vooral een middel is om het publiek te informeren. En presenteert ook al meer dan vijftien jaar de uitzending van forum- en raadsvergaderingen. In het praathuis werd door middel van interviews veel aan duiding van de politiek gedaan. Met regelmatig bestraffende opmerkingen als het geïnterviewde raadslid, wethouder of burgemeester zich schuldig maakte aan politiek jargon. Het moest altijd in begrijpelijke taal, vond ik. Maar ook de organisatoren van evenementen en acties kwamen aan het woord. Interviewen heb ik nooit moeilijk gevonden. Je vraagt gewoon de vijf W’s: wie, wat, waar, wanneer en waarom. Niet noodzakelijk in die volgorde. Maar dat levert meestal wel interessante gesprekken op. Half Oudewater en ook mensen van daarbuiten (aan de telefoon) over onderwerpen van blauwalg tot en met een paardenfluisteraar.

Wil de Vries, die samen met Peter Boere het zaterdagmorgenprogramma heeft overgenomen toen het Praathuis er mee stopte, vindt dat radio het perfecte medium is voor een nieuwsgierig iemand. Je komt overal binnen, maar je moet wel goed kunnen luisteren. Peter Boere beaamt dit en vindt ook de duiding van de politiek een belangrijk onderwerp. Helaas wordt Oudewaterse praat maar één keer per twee weken gemaakt. De zaterdagmorgen is prime time voor radio. Ook daar kan het station dus wel versterking gebruiken.

De mogelijkheden zijn eindeloos. Zo zijn er overal in de omgeving enthousiastelingen die bijvoorbeeld een muziekprogramma maken, omdat ze helemaal verzot zijn op een bepaalde soort muziek. MidlandFM neemt een aantal van die programma’s over, maar heeft ook de ruimte om eigen muziekprogramma’s te maken. Al dan niet met livemuziek erin. Het wachten is op iemand die dat leuk vindt. Arjan: wij verzorgen de opleiding in zowel de techniek als het presenteren. Er is met techniek de laatste jaren zoveel meer mogelijk geworden. We zoeken ook ICT-talent en redacteuren voor bijvoorbeeld een dagelijkse en wekelijkse nieuwsrubriek. Al dan niet met interviews. De apparatuur krijg je van ons te leen.

Kortom: we willen graag een nieuwe start maken. Met een nieuwe zender en nieuwe mensen en ideeën. Als je bijvoorbeeld uit de kleine kinderen bent en wat meer tijd ter beschikking krijgt en een nieuwe hobby zoekt, denk dan eens aan radio maken. Moeilijk is het niet en alles valt te leren. Aldus Arjan, die ook daar een cruciale rol in speelt. Neem eens een kijkje op de Facebook account van het station.

Trudie Scherpenzeel

Detail van de onderwijstentoonstelling in het Stadsmuseum.
Stadsmuseum opent nieuwe expositie 27 minuten geleden
Een volle zaal met veel belangstellenden op de 'publieke tribune'.
Raadsinformatieavond over 't Bakkershuis trekt volle zaal 2 uur geleden
Afbeelding
Oecumenische Paaswake 3 uur geleden
Team Puzzelpoezen.
Puzzelkampioenschap in Dorpshuis De Vaart 16 uur geleden
Afbeelding
Bianca Tettero en de ReadShop 17 uur geleden
Suzanne Pruijssers vertelt de vele aanwezigen over de Palliatieve zorg.
Zorg rondom levenseinde bespreekbaar maken 18 uur geleden
Afbeelding
Kruiswegviering 18 uur geleden
Afbeelding
Open Dag bij SVO met Christian Haasjes 19 uur geleden