<p>Cynthia ontdekte een mooie passende jumpsuit in de tas en gaf de tas, aangevuld en wel, weer door aan Ankie.</p>

Cynthia ontdekte een mooie passende jumpsuit in de tas en gaf de tas, aangevuld en wel, weer door aan Ankie.

(Ellen van Leeuwen)

Kleding weggooien? Je kan het beter ruilen!

De oproep die in de zomer gedaan werd aan dames om mee te doen aan een kledingkettingruil was niet tegen dovemans oren. Sinds eind september gaan er vier tassen met kleding rond langs dertig dames in Oudewater. Duurzaam, verbindend en gewoon heel leuk.

Danny Bras kwam met het idee van de kledingkettingruil en vroeg op de Facebookgroep Je bent pas een Oudewatenaar als … wie interesse zou hebben in deelname. Danny kwam tijd tekort, maar Carola van Duiven wilde wel wat tijd investeren in het opzetten van de kledingkettingruil. “In het begin kostte het wat tijd om het op te zetten en ik heb drie grote boodschappentassen geïnvesteerd. Eigenlijk was het zo gepiept”, legt Carola uit.

Wat is het idee? Er zijn twee groepen, aansluitend bij de kledingmaten van de deelnemers. Per groep gaan twee tassen rond met kleding die niet meer gedragen wordt. Carola: “Kleding moet nog wel heel mooi en goed zijn, dat is heel belangrijk”. Degene die tas ontvangt haalt uit de tas wat zij mooi vindt en stopt kleding van haarzelf die ze niet meer draagt in de tas. Komt de tas na een ronde weer bij jou en vind je nog wat van je eigen kleding in de tas, dan haal je het eruit. Als het een succes is kunnen de tassen eindeloos rondgaan langs de deelnemers. “Het kan dat de ruil over een paar weken opdroogt, maar ook dat het over drie jaar nog rondgaat. Het ligt eraan hoelang de deelnemers het leuk vinden en hoe vernieuwend de tas telkens is.”

Pareltjes

Carola zelf is heel enthousiast over de ruil. “Ik heb er vier broeken uitgehaald die ik perfect pas, en ik had hard broeken nodig!” Deelneemster Yvonne haalde er een jurkje en een rokje uit de. “Buiten mijn comfortzone, maar nu het proberen waard.” Cynthia ontdekte een mooie passende jumpsuit in de tas en gaf de tas, aangevuld en wel, weer door aan Ankie, van een paar huizen verderop. Ankie: “Ik vind het zo’n ontzettend leuke actie. Iedereen heeft zoveel kleren. Met iets wat je zelf niet meer mooi vindt, kan je een ander misschien wel heel blij maken.”

Dat is precies waar de ruilactie volgens Carola om draait. “Ik vind het belangrijk dat mensen dat meer inzien. Ook het verbinden van mensen vind ik mooi. Ik heb de routes zo ingedeeld dat deelnemers de tas doorgeven aan iemand die dichtbij woont. Zo leer je ook je buurtgenoten kennen.”

Ook zin om te ruilen? Stuur een WhatsApp-berichtje naar Carola op 06-23190651.

Ellen van Leeuwen

Meer berichten