Met de rug tegen de muur. Gerard van Hooff

Tussen hoop en vrees

Algemeen

Moordrecht - WDS 2-2

WDS haalde bij Moordrecht een punt weg. Maar in de eindfase van de wedstrijd kon het steeds alle kanten op. De 2-2 was in de 69e minuut tot stand gekomen uit een voorzet vanaf de linkerzijde die door de Driebrugse spits Mika Tuithof werd binnengekopt.

Nog geen minuut eerder had de 3-1 in het voordeel van Moordrecht op het fictieve bord gestaan toen Manusama balverlies van Coenecoop niet naar behoren afstrafte. Tuithof moest even nadien zijn jacht op een tweede treffer teloor zien gaan toen de bal in de kluts via doelman Dikstra maar net naast de linkerpaal belandde. WDS veerde in de eindfase mentaal weer op, terwijl de gastheren hun fysieke krachten leken te hebben opgesoupeerd. Met de inbreng van een aantal hogere rugnummers trachtte de gedreven Moordrechtse coach de zaak nog te redden. Daarbij hadden de Moerkappelenaren geluk dat een inzet van Tuithof op de lat eindigde en pech toen Manusama in de 91e minuut alleen op doelman Tim van den Heuvel afstevende en de Driebrugse doelman een ultieme redding met de voet in huis bleek te hebben. Twee minuten later blies scheidsrechter Lingen voor de laatste maal en mocht de Driebrugse goalie zich man-of-the-match noemen.

Balverlies

Daaraan had zijn optreden in de aanvangsfase bijgedragen. Tussen de 9e en 15e minuut wist hij bij counters van de thuisploeg tweemaal op het allerlaatste moment de reddende engel te spelen en zag hij de derde inzet door Jos Lodder de bal van de doellijn gehaald worden. De bezoekers speelden aanvankelijk in een 4-2-4-opstelling, maar de communicatie in de achterste linie liep duidelijk niet naar behoren en slordig balverlies was een kolfje naar de hand van de snelle en fysiek sterke spitsen van Moordrecht. Nadat Van den Heuvel na een kwartier nog ten koste van een blessure de zaak had weten te behoeden voor een eerste doorboring, was het in de 18e minuut wel raak. Na balverlies manoeuvreerde spits Oosterwijk zich buiten de zestien in schietpositie en haalde hard en genadeloos uit; 1-0. Het antwoord van WDS bleef vooralsnog uit, hoewel Matthijs de Hoog op aangeven van Luke van der Gun dicht bij de gelijkmaker was.

Counters met dreiging

De counters van de Moordrechtenaren bevatten in die fase de meeste dreiging en werden mede geïnitieerd door de veelheid aan foutieve en risicovolle passjes vanaf de Driebrugse schoenen. Na een half uur spelen sloeg de balans in de partij wat meer door in Driebrugs voordeel. Eerst zag Mika Tuithof een poging stranden met een inzet in het zijnet, maar in de 33e minuut kwam de gelijkmaker toch tot stand. Mike van der Steen leverde een hoekschop af die ver voorbij de tweede paal reikte. Daar nam Jos Lodder de bal in een keer op de pantoffel; 1-1, een kla(a)sse(n) goal. Naar het rustsignaal toe waren er wisselende mogelijkheden om aan de leiding te komen. Van der Gun’s puntertje had te weinig vaart, Moordrechts Hahakaja ontmoette het voetje van Van den Heuvel, WDS’er Matthijs de Hoog vond een fantastisch reagerende doelman Dikstra op zijn pad en Bjorn Stalvord kopte uit een corner naast.

Moeizaam combineren

Door de in de rust gemaakte goede afspraken aan de zijde van WDS haalde Oosterwijk al binnen 2 minuten een dikke streep. Hij strafte knullig uitverdedigen via het centrum genadeloos af met een poeier richting de kruising; 2-1 (47e min). Het was niet het enige hachelijke moment voor het heiligdom van de WDS’ers. Die deden wel hun best om tot combinatievoetbal te geraken en bij vlagen lukte dat. Matthijs de Hoog ruilde zijn plek in voor broer Jaco en ook Sven de Koning Laan stond zijn plek af aan Ruizendaal. Luke van der Gun kopte nog tegen de paal en de doelman, maar het geloof in een beter resultaat leek weg te ebben. Tot die ommekeer in de 69e minuut.