Middelharnis boerderij 'van' spreker.
Middelharnis boerderij 'van' spreker. pr

Lezing over de Watersnoodramp

Algemeen

Op donderdag 14 oktober is er weer een lezing bij de Geschiedkundige Vereniging Oudewater vanaf 20.00 uur in de Tuinzaal van Woon- en Zorgcentrum De Wulverhorst, Prins Bernhardstraat 2 te Oudewater.
De heer Jaap Schoof geeft daar een lezing over De Watersnoodramp van 1 februari 1953.
De toegang is gratis voor leden van de Geschiedkundige Vereniging Oudewater. Voor niet-leden is de bijdrage 2,50.

De spreker leidt zijn lezing zelf in:

“Mijn verhaal zal gaan over de oorzaken van deze catastrofe, over de gevolgen en wat we eraan gedaan hebben, maar ook wat we kunnen verwachten in de toekomst. Ik gebruik fotomateriaal uit het archief van het Watersnoodmuseum, maar ook filmpjes van het Oral Historie project van het museum met meer dan 300 verhalen, dat ik heb opgezet, waarin mensen vertellen over wat er met hen is gebeurd, of hoe ze het hebben ervaren. Hoe mensen werden gered en opgevangen. Over mijn ervaring op een Zeeuwse boerderij (afbeelding 1) tijdens deze ramp. Het zal gaan over de hulp die vanuit het gehele land werd geboden en georganiseerd, maar ook van de hele wereld werd geboden door goederen te sturen en financiële bijdragen. Maar ook over de hulp, ook uit deze regio, van ‘moddermeisjes’, van duizenden vrijwilligers die zich, goed bedoeld maar niet altijd bruikbaar, aanmelden. Eensgezind zette men de schouders onder de hulp die nodig was. Al op dinsdag werden kleding inzamelingen stopgezet, er moest onderdak komen voor 72.000 evacués (afbeelding 2).
Militairen uit ons land en andere landen kwamen te hulp en ook helikopters en dukw’s uit het buitenland.
Als iedereen gered is komen de dijkdichtingen aan bod: van het simpel met een zinkstuk en klei tot het gebruik van de, uit Engeland afkomstige, caissons waarin nu het museum is gevestigd. Gemaakt voor vrede, gebruikt voor veiligheid en nu voor de herinneringen! (afbeeldingen 3 en 4)

De watersnoodramp bracht grote veranderingen in het leven van de mensen. De hele samenleving veranderde, maar nergens zo snel als de totale metamorfose in het rampgebied: in het landschap maar ook in de woningen. De Deltawerken boden veiligheid, maar was dat de juiste oplossing voor natuur en samenleving? Was dit wat Johan van Veen in 1937 voor ogen had met zijn plan? Hoe kijken we daar nu tegenaan?

En nu komt de klimaatverandering op ons af, hoelang zijn we veilig? Wat kunnen of moeten we doen om ook voor onze kleinkinderen een veilig bestaan mogelijk te maken?

Bewustwording dat het (n)ooit weer gebeurt?”

De heer Jaap Schoof is oprichter en oud-directeur van het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk.
Het museum is gevestigd in de caissons die in november 1953 zijn gebruikt bij de sluiting van het laatste stroomgat in de Zeeuwse dijken.

Oosterland, bezoek Juliana.
Sluiting Ouwerkerk.
Nieuwerkerk 533 transport evacue's.
Watersnoodmuseum luchtfoto.
Afbeelding
Kruiswegviering 1 uur geleden
Afbeelding
Oud IJzer actie Ons Genoegen 4 uur geleden
Een foto van het team. Helaas was Norah afwezig.Boven: Frank, Cees, Selina, Isa, Shewit, Liv, Jasmijn, Charlie, Guido.Onder: Fabiënne, Olivia, Eva, Amber, Fayenne.
Montfoortse MO11-1 stelt kampioenschap veilig 18 uur geleden
Afbeelding
Ouderen-zangmiddag in Linschoten 20 uur geleden
Filmavond ‘De Acht Bergen’
Deze week in Concordia 21 uur geleden
"We hebben hard geoefend en ik ben heel trots!", aldus kampioen Yara
Yara Nederlands kampioen 23 uur geleden
Afbeelding
Volleyballers Jupiter Heren winnen 27 mrt, 11:00
V.l.n.r. André de Bruijn, Sverre Peenstra, Rutger Peenstra,Timo van Dommelen, Vita van Deuren en Daphne van Kooten.
Tegenvallers en meevallers in Thialf 27 mrt, 09:00