Een aantal van de genodigden op het regenboogontbijt; op de voorgrond links Hans Verhoeven.
Een aantal van de genodigden op het regenboogontbijt; op de voorgrond links Hans Verhoeven. Aad Kuiper

Allereerste regenboogontbijt in Oudewater

Algemeen

Burgemeester Danny de Vries vertelde dat zijn ‘coming-out’ in vergelijking met veel anderen niet eens zo moeilijk was geweest. En hij was eigenlijk ook nog nooit bestookt met scheldwoorden … tot voor kort … in Oudewater. De Vries liet dit weten aan het begin van het allereerste regenboogontbijt in Oudewater; het ontbijt ter ere van Comin-Outdag op 11 oktober. Hij had niet goed geweten wat met de opmerking te doen.

Naast de tweede vrijdag in december, paarse vrijdag, is coming-outdag een belangrijke dag in de wereld van nu, een wereld vol diversiteit. De burgemeester, veel actief bij
Pride Amsterdam, had een van de voormannen van daar (en elders), Hans Verhoeven, uitgenodigd te vertellen over het belang van zulke dagen.
Hans vertelde over het proces van coming-out: het herkennen, erkennen en dan delen … maar wanneer, en hoe, en met wie, … Hij deed dat met een enorme betrokkenheid, zonder emotioneel te worden, maar vertelde wel heel schrijnende verhalen. Verhalen waar een buitenstaander enorm van schrikt.

De leeftijd van iemands coming-out is inmiddels verschoven naar een jongere en dus ook de problematiek, terwijl niet alle instanties al zo ver zijn. “Er is verandering onderweg, maar er is nog een lange weg te gaan.” En, even later: “Er is nog heel wat doen, en niet alleen hier, maar zeker ook elders. Soms laat de hele wetgeving in andere landen heel wat te wensen en soms is die wel in orde, maar is het maatschappelijk klimaat nog niet berekend op diversiteit en dan blijft het allemaal heel lastig.”

“En”, voegde Verhoeven er richting De Vries aan toe, “het schelden met woorden over iemands geaardheid kan, net als pesten, veel pijn doen. Het kan zelfs, als het vaker voorkomt, iemand behoorlijk beschadigen.
Nu zal jij hier niet zoveel last van hebben, maar het is en blijft altijd fout.”

Zowel burgemeester Danny de Vries als Hans Verhoeven legden er de nadruk op dat er nog veel werk te doen blijft, ook omdat zich telkens een nieuwe generatie aandient; het onderwijs in exclusiviteit moet overal nog heel duidelijk vorm krijgen. “Er is nog heel wat werk aan de winkel.”

Aad Kuiper

Afbeelding
Railfiets 2 uur geleden
Afbeelding
FC Oudewater Dames 1 kampioen 16 uur geleden
Wethouder Jonkers opende de nieuwe fietsroute.
Succesvol fietsexamen in Montfoort ondanks regen en wind 17 uur geleden
Er werden veel spelletjes en puzzels verkocht.
Mooie opbrengst voor Hervormde kerk dankzij drukbezochte rommelmarkt 18 uur geleden
Onder een tunnel van schoongeborstelde ijsselsteentjes uit de 13e eeuw.
Onder de brug 21 uur geleden
Afbeelding
Copycat van Christo in Oudewater? 23 uur geleden
Afbeelding
Houdijker en zoon winnen de wedvlucht vanuit Quiévrain 24 apr, 09:00
Er werd hard gestreden om de bal bij de tegenstander in het doel te krijgen.
Schoolvoetbal bij Voetbalvereniging Haastrecht 23 apr, 19:00