Podium in Burgum met v.l.n.r.: Wouter van Midden, Marrit van der Wal, Reinier Overbeek, Roy Velis, Hanneke Westert pr

Sensationeel NK Polsstokverspringen

De Hollandse polsstokverspringers hebben huisgehouden op het Nederlands Kampioenschap Polsstokverspringen. Hierom werd afgelopen zaterdag onder perfecte condities gesprongen. Het massaal toegestroomde publiek genoot van een prachtige middag met vele successen voor de Hollandse Ploeg.

Senioren; Wouter van Midden

De verrassing van de middag werd Wouter van Midden (Vlist). Hij sprong al geregeld verre afstanden dit jaar en ook op het NK liet hij zien in vorm te zijn. Vanuit de eerste seniorengroep wist hij de polsstok ‘stil te springen’ en helemaal naar de top te klimmen. Het resultaat was een verbluffende 21.42. In de tweede seniorengroep kwamen toppers als Jaco de Groot (Kamerik) en Erwin Timmerarends (Bodegraven) dichtbij met van respectievelijk 21.03 en 20.90. Regerend tweevoudig Nederlands Kampioen Rian Baas miste de finale op 7 centimeter. In de finale deden de springers verwoeste pogingen om de afstand van Midden te verslaan, maar dat lukte niet.

Junioren; Reinier Overbeek

Ook in de junioren categorie was er succes voor het Hollandse team. Reinier Overbeek (Benschop) ging als topfavoriet naar het NK, maar het was Rutger Haanstra (It Heidenskip) die in zijn eerste sprong geweldig uithaalde. Hij maakte een perfecte sprong en landde uiteindelijk op 20.53, een nieuw Fries Juniorenrecord. Ook Wisse Broekstra (Tzummarum) sprong een knappe wedstrijd met 19.92. Maar Reinier Overbeek doet wat hij al vaker deed. In zijn laatste sprong stond hij perfect stil, kwam hij snel boven in de stok en met een zwevende uitsprong kwam hij terecht op 21.22. Hiermee wist hij de wedstrijd toch weer naar zijn hand te zetten.

Jongens; Roy Velis

Roy Velis (Benschop) was de torenhoge favoriet in de jongensgroep. Hij won dit jaar al vele wedstrijden en werd twee jaar eerder al Nederlands Kampioen. Ook in Burgum liet hij zijn klasse weer zien. Met een sprong van 19.33 zette hij een afstand neer waar de concurrentie alleen maar van kan dromen. De verrassende Karsten Klarenbeek (Vlist) kwam nog het dichtst in de buurt. Met een nieuw persoonlijk record van 18.38 pakte hij het zilver. Het brons ging naar Rick Cazant (Kockengen) en ook hij sprong een nieuw persoonlijk record: 17.95.

Dames; Marrit van der Wal (Friesland)

In de damescategorie was er minder succes voor de Hollandse springsters. Demi Groothedde (Jaarsveld) was net aan op tijd hersteld van haar blessure. Zij sprong direct een goede wedstrijd, maar met een afstand van 15.48 was dat net tekort voor het podium. Ook Laura Maaijen (Haastrecht) bleef daar met 15.27 nipt achter. Uiteindelijk werd het een compleet Fries podium met Marrit van der Wal (It Heidenskip) als winnares. Zij kwam tot 16.31 en was daarmee nipt voor de winnares van vorig jaar: Sigrid Bokma (Hindeloopen). De Burgumse Pytrix Westra completeerde het podium. Zij maakte een perfecte sprong en landde op een nieuw persoonlijk record: 15.64.

Meisjes; Hanneke Westert (Friesland)

Spannend was het ook in de meisjes categorie. Suzanne Mulder (Vlist) wist al elf achtereenvolgende wedstrijden te winnen, maar op het Nederlandse Kampioenschap was er ook tegenstand van de Friese meisjes. Suzanne sprong de wedstrijd open met een afstand van 15.40. De Friese aanvoerster Hanneke Westert wist hier in de finale echter ruim aan voorbij te gaan. Met een sprong van 16.23 zette zij de wedstrijd naar haar hand in een nieuw kampioenschapsrecord. Hier kwam Suzanne niet meer aan en dus moest zij genoegen nemen met het zilver. Het seizoen zit er nu op voor de polsstokverspringers.