De tomeloze inzet van Sander Koolwijk.
De tomeloze inzet van Sander Koolwijk. Joop Kurver

SPV ‘81 verpulvert Herkingen

Algemeen

Afgelopen zaterdagmiddag 11 september, maakte SPV’81 op het fraai gelegen sportcomplex in Polsbroek korte metten met Herkingen’55 komende van het Zuid Hollandse schiereiland Goeree-Overflakkee. Het tweede bekerduel van de KNVB Beker Amateurs poulefase Groep 2 38 werd in een waar doelpuntenfestijn gewonnen. Ondanks de grote druk van de bezoekers in de eerste helft gingen de groenhemden met 3-0 theedrinken. Na de rust creëerde de ploeg van René Edra kans op kans en ondanks een korte staking van de wedstrijd bleef SPV’81 geconcentreerd en aanvallend spelen en werd met soms fraaie doelpunten de 8-0 eindstand bereikt.

Een reis van bijna anderhalf uur van Herkingen naar Polsbroek is niet echt ideaal voorafgaande een voetbalwedstrijd. De ploeg van Wouter Zwackhalen moest dus al vroeg uit de veren om op tijd aan de warming-up te kunnen beginnen. Scheidsrechter de heer Joost Hoogerbrugge floot na een korte hevige regenbui even na half drie voor aanvang van het bekerduel.

Vroege voorsprong

SPV nam direct het initiatief en al in de 3e minuut scoorde de 17-jarige Harald van Staveren de openingstreffer na een prima voorzet van Dave Koolwijk. Acht minuten later opnieuw een snelle aanval over rechts waarbij Nick Spelt de bal voorgaf op Sander Koolwijk die de bal richting doel schoot. Zijn inzet werd echter gered door doelman Dubois. Daarna kwam Herkingen sterk terug en zetten veel druk op de defensie van de Polsbroekers. Maar de verdediging en het middenveld van SPV gaven geen krimp en wat de gastploeg ook probeerde, echte kansen kreeg het niet. Daarentegen speelde de ploeg van trainer-coach Eyra veel slimmer en effectiever.

Schitterende vrije trap

In de 36e minuut werd er van achteruit een prima dieptepass gegeven op de snelle Van Staveren, die na een fraaie aanname binnen de zestien onderuit geschoffeld werd. De onpartijdige zag het echter verkeerd en gaf SPV geen penalty maar een vrije trap net buiten het strafschopgebied. Aanvoerder Ivo Sluis ging achter de bal staan en met een prachtige uithaal scoorde hij in de rechterbovenhoek de 2-0. Vier minuten later was er een ongelukkige botsing tussen een SPV’er en de aanvoerder Bouwens van Herkingen. Het leek vrij ernstig want de medische staf had ruim vijf minuten nodig om de aan de nek en borstkas geblesseerde speler weer op te lappen. Gelukkig kon hij na behandeling weer verder spelen. De geelhemden waren duidelijk aangeslagen, want in de 45e minuut kon Sander Koolwijk de gehele achter linie van zich afschudden en richting doel spurten en heel eenvoudig de 3-0 op het scorebord zetten.

Onstuimige tweede helft

Na vijf minuten spelen was er een onreglementaire ingreep van Pepijn Qualm, waarvoor hij rood kreeg, waarna Ivo Sluijs weer met een precisie vrije trap zeer fraai de 4-0 scoorde en eigenlijk al het duel in het slot gooide. Vier minuten later sloegen bij enkele spelers de stoppen door en was er veel getrek en geduw. Voor arbiter Hoogerbrugge was de maat vol en hij gaf een gastspeler een gele kaart en staakte zelfs de wedstrijd. Door diplomatiek optreden van dhr. Theo Sangers heeft de scheidsrechter toch besloten om na een vrij lange afkoelperiode, weer te beginnen aan het duel.

Nog eens vier goals

Daarna had SPV vrij spel en konden Sander Koolwijk met een fraai lobje, Stijn Achterberg, Lex van Maurik en als afsluiter een goal van de uitstekend spelende Harald van Staveren het bekerduel eindigen in een enigszins geflatteerde maar verdiende 8-0 overwinning. Herkingen bleef sportief tot het einde voetballen, maar keerde wel met een behoorlijke kater huiswaarts.