Afbeelding
Margreet Nagtegaal

Van vrijwilliger naar coördinator

Algemeen

Het hospice in Oudewater bestaat alweer ruim vijf jaar. Het is inmiddels een begrip in Oudewater en wijde omgeving. De drie gastenkamers zijn momenteel vaak bezet en soms moet er zelfs een ‘nee’ verkocht worden. Een huis waar altijd veel gebeurt, het reilen en zeilen aangestuurd wordt door twee betaalde coördinatoren en verder draait op een grote groep vrijwilligers.

Onlangs nam Sjanie Hoogenboom afscheid als coördinator nadat ze vier jaar lang deze functie had bekleed. Adrie Borst neemt het nu van haar over. Opvallend dat beiden binnen het hospice doorgroeiden in een coördinerende functie.

Toen de functie vrijkwam werd de naam van Adrie al genoemd door de vrijwilligers. Er waren meerdere kandidaten maar Adrie had inmiddels ervaring opgedaan als lid van het bereikbaarheidsteam en in intakegesprekken. “De zorg voor de ernstig zieke mensen heeft me altijd geboeid. Goede zorg verlenen aan een gast fascineert me.”

Werken in het hospice vraagt veel flexibiliteit

Vanaf de eerste dag van het hospice is Adrie Borst vrijwilliger geweest en groeide in haar kennis en ervaring. “Maar ik moet ook nog veel leren. Ik ben blij dat ik deze kans en ruimte krijg.” De sfeer is er open en veilig. Gasten en hun familie benoemen dat regelmatig in een bedankbrief. Altijd veel lovende woorden voor de vele vrijwilligers tot en met de tuinmannen die alles in de prachtige tuin keurig onderhouden. Het werken in Hospice Oudewater vraagt voortdurend flexibiliteit. Het is voortdurend schakelen. Ook in coronatijd was dat soms behoorlijk aanpassen.

Onlangs is er ook een andere thuiszorgorganisatie aan het hospice verbonden, Jasmijn, en de wisseling leek de continuïteit van zorg even niet te kunnen garanderen maar gelukkig is het uiteindelijk goed gekomen. Sinds kort is er aan het hospice een geestelijk verzorger verbonden. Marye Noorbergen bezoekt het hospice regelmatig en loopt even langs de gasten voor een praatje als dat op prijs wordt gesteld.

Coördinator Mary-Ann Eijs; “Soms hebben familie of gasten hulp nodig bij het proces van afscheid nemen, dan is het fijn dat we hier iemand hebben.” Ook vanuit de buurgemeenten komen steeds meer aanmeldingen. Hospice Oudewater is inmiddels overal een begrip geworden.

Margreet Nagtegaal

Koor aan de oranjebitter.
Koffieochtend in Dorpshuis De Vaart 40 minuten geleden
Afbeelding
Railfiets 3 uur geleden
Afbeelding
FC Oudewater Dames 1 kampioen 17 uur geleden
Wethouder Jonkers opende de nieuwe fietsroute.
Succesvol fietsexamen in Montfoort ondanks regen en wind 18 uur geleden
Er werden veel spelletjes en puzzels verkocht.
Mooie opbrengst voor Hervormde kerk dankzij drukbezochte rommelmarkt 19 uur geleden
Onder een tunnel van schoongeborstelde ijsselsteentjes uit de 13e eeuw.
Onder de brug 22 uur geleden
Afbeelding
Copycat van Christo in Oudewater? gisteren
Afbeelding
Houdijker en zoon winnen de wedvlucht vanuit Quiévrain 24 apr, 09:00