<p pstyle="BODY">Skyline IJsselstreek uit &#39;De Hollandsche IJssel - portret van een werkrivier&#39;.</p>

Skyline IJsselstreek uit 'De Hollandsche IJssel - portret van een werkrivier'.

(Johan Nebbeling)

Ode aan de Hollandsche IJssel

Nergens is het landschap op zo’n korte afstand zó heel anders als in Nederland, maar wel met hetzelfde verhaal: de eeuwenoude verbinding tussen mens en natuur. Voor heel wat kunstenaars, schilders en schrijvers heeft het Nederlandse landschap met zijn bewoners een enorme bron van inspiratie betekend. En dat geldt uiteraard ook voor de IJsselstreek.

Herman de Man heeft inmiddels al bijzonder veel aandacht gekregen; zijn verhalen spelen zich bijna uitsluitend af in de Krimpener- en Lopikerwaard. Maar er zijn er meer die zich door de IJsselstreek lieten inspireren en dan met name door de Hollandsche IJssel.

Piet Mourik

Piet Mourik wordt een ‘IJsselaar’ in hart en nieren genoemd. Hij is in 1951 in Ouderkerk aan den IJssel geboren en langs de IJssel opgegroeid. Al in zijn jeugd verzamelde hij oude ansichtkaarten van zijn geboortedorp en geleidelijk aan breidde zijn aandachtsveld zich uit tot het stromingsgebied van de Hollandsche IJssel. Daar schreef hij een boek over: ‘Historische vaartocht over De Hollandsche IJssel’. En met dat boek wil Mourik u meenemen op zijn ‘vaartocht’ over de Hollandsche IJssel, van IJsselmonde tot IJsselstein. De loop en de boorden van de Hollandsche IJssel worden beschreven en de dorpen en steden langs de IJssel worden in beeld gebracht met landkaarten, ansichtkaarten en veel fraaie foto’s.

Johan Nebbeling

Johan Nebbeling is een zeer veelzijdige, creatieve en ervaren journalist, (eind)redacteur, tekstschrijver, fotograaf en podcastmaker. Hij schrijft artikelen en maakt foto’s voor kranten, magazines, brochures en meer, maar wij schrijven over zijn boek, ‘De Hollandsche IJssel - portret van een werkrivier’. Dit prachtige boekwerk is rijkelijk voorzien van foto’s en toelichtingen en toont in woord en beeld de bijzondere schoonheid van de rivier de Hollandsche IJssel, gezien door de ogen van deze Nieuwegeinse fotograaf en journalist. Hij noemt de IJssel dé rivier van het Groene Hart, een waterweg met een rijke historie. Eeuwenlang was de IJssel een belangrijke verkeersader voor vrachtvervoer; met fabrieken, werkplaatsen en loodsen langs de oevers en grote drukte op de kades van de historische en welvarende IJsselstadjes. Tegenwoordig is de rivier vooral van belang voor de pleziervaart en zijn recreatie en natuur op en langs het water sterk in opkomst. Ieder jaar genieten meer recreanten van al het moois dat de Hollandsche IJssel en het Groene Hart te bieden hebben. En niet alleen het boek is bijzonder fraai, maar ook het toeven op of langs de eens zo belangrijke waterweg.

www.verloopuitgeverij.nl/lesson/pietmourik

www.hermandeman.nl

Aad Kuiper

Meer berichten