Afbeelding
G. Joris

Klompenvolk danst in de Dorpstraat

Algemeen

Het landelijke thema van Open Monumentendag 2021 is ‘Mijn monument is jouw monument’. Op zaterdag 11 september heeft de Vereniging Oud-Linschoten (VOL) daar ‘Klompenvolk’ aan toe gevoegd. Niet in de eerste plaats omdat sinds 2017 tijdens Monumentendagen een groot deel van de plaatselijke bevolking zich in plaatselijke historische streekdracht steekt maar vooral omdat in het 18de en 19de -eeuwse dorpje Linschoten gigantisch veel handgemaakte klompen zijn vervaardigd.

De jaarproductie in de gemeente Linschoten bedroeg 70.000 paar klompen, terwijl de lokale bevolking jaarlijks circa 3.000 paar klompen versleet. Daarom werden de meeste klompen vervaardigd als marktproduct.

Op zaterdag 11 september van 10.00 tot 16.00 uur neemt de VOL u in de Dorpstraat mee terug in de tijd van klompenmakers. Linschoters gestoken in streekdracht en ambachtslieden bezig met hun werkzaamheden zijn te aanschouwen in historisch Linschoten. Er wordt zelfs op klompen gedanst. Maar ook een vaartocht aan boord van kleivlet De Avontuur of een rijtocht in kaasbrik, landauer of motorzijspan behoort tot de mogelijkheden.

Diverse monumenten zijn geopend voor publiek. Lees de informatieborden. Info www.oud-linschoten.nl of Historisch en Toeristisch Informatiepunt ‘De Ballensnoeperij’.