Beeld Herman de Man (foto: collectie Gé Vaartjes)
Beeld Herman de Man (foto: collectie Gé Vaartjes)

Woensdag 28 juli: lezing Gé Vaartjes in Haastrecht

Leven en werk van Herman de Man

Het leven van Herman de Man was kort en hevig. Zijn boeken en andere publicaties hadden een boodschap. Zijn literaire streekromans eindigden altijd met de woorden NOG NIET. Waarom was dat? Wat voor een man, werker, echtgenoot, vader was Herman de Man eigenlijk? Over deze vragen en nog veel meer vertelt zijn biograaf Gé Vaartjes op woensdagavond 28 juli in Theater Concordia in Haastrecht. Pim Oxener verzorgt de professionele presentatie met unieke foto’s en filmmateriaal uit diens collectie.

Reserveren voor de lezing kan via

w         www.hermandeman.nl/agenda.

Een maand lang staat Herman de Man in de belangstelling in de Lopiker- en Krimpenerwaard. Reden voor de organisatie om natuurlijk ook zijn leven en werk als onderwerp van een van de 150 activiteiten aan te bieden.

Herman de Man (1898-1946) is vooral bekend door zijn roman ‘Het wassende water’, die als televisieserie enkele malen met groot succes is herhaald.

Biografie

In zijn boeken gaf De Man een indringend beeld van de Hollandse polders en hun godvruchtige boerenbevolking. Zijn eigen leven reikte verder dan het polderlandschap. Als zoontje van een armelijke joodse koopman ontwikkelde hij zich tot een onstuimige jongeman, die rooms-katholiek werd, met zijn vrouw een groot gezin stichtte en een van Nederlands bekendste schrijvers werd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte hij voor Radio Oranje in Londen en werd hij omroepleider van de Curaçaose Radio-omroep. Na de bevrijding moest hij accepteren dat zijn vrouw en vijf van zijn kinderen in Auschwitz waren vermoord. Twee van zijn kinderen ontliepen de razzia. In 1946 kwam De Man om het leven bij een vliegtuigongeluk op Schiphol.

Neerlandicus Gé Vaartjes (1954) schreef over het leven van De Man in 1999 een biografie. In 2006 volgde ‘Beeld van De Man’, een fotoboek. In juni 2010 promoveerde Vaartjes aan de Leidse universiteit op een biografie over de schrijfster en toneelcritica Top Naeff (1878-1953). Momenteel werkt hij aan een biografie over Godfried Bomans (1913-1971).

Meer berichten