Grote kerk in Oudewater
Grote kerk in Oudewater

Torenbeklimming

Algemeen

Kerktorens zijn prachtige wegwijzers en uitkijkpunten voor een groots uitzicht over stad of dorp. Zo ook de toren van de Petruskerk in Woerden, uit 1375, de St. Michaëlstoren van Oudewater uit ook 14e eeuw en twee torens in IJsselstein: de Loyertoren en die van de Oude St. Nicolaaskerk uit 1532. Kerktorens zijn in de tijd van Napoleon eigendom van de gemeentes geworden.

In 1798 maakte Napoleon namelijk tijdens de zogenaamde Franse Tijd een wet die dat eigendom mogelijk maakte. Op de website van www.kerkrentmeester.nl is een uitgebreid artikel te vinden van mr. Harm A. Lassche over dit onderwerp. De wet had te maken met de scheiding tussen kerk en staat, en had ook een praktische, publieke reden. De torens werden destijds gebruikt als uitkijkpost en hadden een belangrijke functie in oorlogstijd. Ze werden zelfs als gevangenis gebruikt. De klok was een ideaal instrument om te gebruiken bij gevaar of om alarm mee te slaan.

Woerden

Tijdens de historische stadswandeling is deze toren te beklimmen. Met onderweg een kijkje bij het carillon. Afhankelijk van het tijdstip is deze ook te horen. Eenmaal boven aangekomen is er het PANORAMA van WOERDEN te aanschouwen. Vier verschillende Woerdense schilders hebben in 2015 dit panorama van vier schitterende schilderijen gemaakt. Eenmaal buiten op de trans is er een groots uitzicht over Woerden. Volgens de website van www.gildewoerden.nl kun je bij goed weer o.a. Utrecht met haar Domtoren zien, het hoofdkantoor van de Rabobank of de witte toren uit Noorden. Soms zijn gebouwen in Amsterdam met het blote oog waar te nemen.

In juli en augustus kun je elke zaterdag om 14.00 en 15. 00 uur met een gids naar boven. De kaartjes zijn te koop bij het VVV kantoor of bij de gids die bij de toren staat. Ook zijn bij het Gilde Woerden reserveringen te maken voor andere momenten in de week.

Oudewater

De St. Michaëlstoren van Oudewater is een vestingtoren en de laatste nog bestaande stadspoort van dit vestingstadje. Het is onderdeel van de Grote of Sint Michaëlskerk, de oudste kerk van Oudewater. In ongeveer 1300 werd de iconische toren gebouwd met het gewolfd zadeldak wat verder alleen maar in Friesland voorkomt. Opvallend is nog dat deze toren niet vierkant is maar rechthoekig. In die tijd maakte de toren deel uit van de stadsmuur en werd ook gebruikt als uitkijktoren. Daarom zijn er aan alle zijdes van de toren ramen te vinden.

Na 143 treden ben je boven en heb je een prachtig uitzicht. Je ziet onder meer Woerden liggen, de Vianense brug en Cabauw. De totale beklimming met uitleg duurt ongeveer een uur. Ook het oude carillon uit 1600 wordt bekeken en het huidige carillon, boven in de toren. Reserveren kan bij TIP Oudewater, via tip@oudewater.net. Vanwege de Herman de Manmaand staat er in ieder geval een gepland op zaterdag 17 juli, om 12.00 uur.

IJsselstein

Vestingstad IJsselstein heeft twee bijzondere torens. Een kasteeltoren en een kerktoren.

De authentieke vroeg 16e-eeuwse kasteeltoren, de Loyertoren, is het restant van het eens vermaarde Kasteel IJsselstein. Het is een belangrijke historische plek voor IJsselstein, want hier ligt de basis voor de huidige stad. De toren maakte deel uit van het Kasteel IJsselstein. Het kasteel is al in 1888 afgebroken. De fundamenten van het kasteel zitten nog steeds in de grond. De toren met de bijzonder gemetselde wenteltrap met fraaie gewelven en de torenkamer met haard, sekreet (toilet) en gevangenis is bewaard gebleven. De Kasteeltoren is één van de satellietlocaties voor tentoonstellingen van Museum IJsselstein. De toren is open tijdens deze tentoonstellingen, bij speciale evenementen en op afspraak. Ook met verschillende stadswandelingen zit deze toren in de route.

De tweede fraaie toren is die van de Oude St. Nicolaaskerk. Deze laat-gotische kerk is rond 1307 gebouwd en heeft een pseudo-basilikaal schip met een kooromgang. In ieder architectuurboek komt deze kerktoren voor. De Italiaanse architect Allesandro Pasqualini bouwde deze in 1532 in opdracht van de baron van IJsselstein, Floris van Egmond. Het is het oudste en eerste renaissance bouwwerk van boven de Alpen. De baron maakt gelijk van de nood een deugd door aan de zijkant een kleine extra toren te laten bouwen met eigen opgang. Hier kon men in vijf kerkers op water en brood worden gezet. En om dit kracht bij te zetten werd op de hoek van de kerk een stenen schandpaal gemetseld. Heel bijzonder is de spits die in 1924 is geplaatst naar ontwerp van de Amsterdamse School bouwmeester Michel de Klerk. Vanwege de coronamaatregelen zijn er nog geen torenbeklimmingen gepland. Wel is - met de beperkingen van corona - t/m 25 september de kerk elke zaterdag geopend van 14.00 - 16.30 uur. In de zomermaanden vinden op zaterdagmiddag orgelconcerten plaats. Deze Zomerorgelconcerten beginnen om 15.00 uur. Voor meer informatie en een rondgang met gids op andere dagen, zie www.inijsselstein.nl

Lyanne de Laat

Afbeelding
Railfiets 2 uur geleden
Afbeelding
FC Oudewater Dames 1 kampioen 16 uur geleden
Wethouder Jonkers opende de nieuwe fietsroute.
Succesvol fietsexamen in Montfoort ondanks regen en wind 17 uur geleden
Er werden veel spelletjes en puzzels verkocht.
Mooie opbrengst voor Hervormde kerk dankzij drukbezochte rommelmarkt 18 uur geleden
Onder een tunnel van schoongeborstelde ijsselsteentjes uit de 13e eeuw.
Onder de brug 21 uur geleden
Afbeelding
Copycat van Christo in Oudewater? 23 uur geleden
Afbeelding
Houdijker en zoon winnen de wedvlucht vanuit Quiévrain 24 apr, 09:00
Er werd hard gestreden om de bal bij de tegenstander in het doel te krijgen.
Schoolvoetbal bij Voetbalvereniging Haastrecht 23 apr, 19:00