Afbeelding
Tom Streng

Skate 4 is een wedstrijd met alleen maar winnaars

Algemeen

De telefoon van Nicolette van Straalen, jeugdcoördinator inlineskaten, bij SVO, bleef dit voorjaar rinkelen. En het Postvak In van haar mailadres, jeugdskaten@svooudewater.nl, liep gedurende de maartse dagen vol. De animo voor het jeugdskaten was, op het openingsjaar van de Oudewaterse baan na, nimmer zo groot. De kinderen waren na een lange winter, waarin door het coronavirus weinig mogelijk was, enthousiast om weer met elkaar sporten. Het inlineskaten is daar bij uitstek de sport voor. Het is laagdrempelig en het buiten sporten geeft nog meer plezier.

Ruim zestig kinderen meldden zich aan en krijgen sinds april hun wekelijkse training op de korte, Oudewaterse baan. Ongeveer de helft van deze kinderen nam afgelopen vrijdag deel aan de eerste wedstrijd van Skate4. Dit zijn vier lokale wedstrijden voor jeugdskaters, die nog geen wedstrijdlicentie hebben. Bij Skate4 gaat het dan ook niet om het winnen. Al is het natuurlijk superleuk om als eerste over de finishlijn te rollen.

De wedstrijd begon met een korte tijdrit over 100 meter, die door alle kinderen individueel werd afgelegd. De snelste man was Jim Kool, die het parcours binnen de zestien seconde aflegde. De speaker van dienst, John van Echtelt, legde hier echter geen enkele nadruk op. Wel verduidelijkte hij dat de tijden die de kinderen die voor de kinderen werden geklokt, werden gebruikt om hen in te delen voor de series. Dit zijn wedstrijden over twee of drie ronden.

Starter Eric van Straalen, hij debuteerde op dit niveau, nam het bij deze series niet zo nauw met de regels en liet in de geest van de wedstrijd menig valsstarter z’n gang gaan. Het had geen enkele invloed op de wedstrijd.

Bij het inlineskaten hoort soms ook een valpartij. Zo ook bij Skate4. Met alle beschermmiddelen, een helm en knie-, pols- en elleboogbescherming, leverde dat hoogstens een schram op, maar de kinderen schrokken uiteraard wel. ‘Ik vind dit niet leuk’, huilde een van de gevallenen om vervolgens bij de teamsprint weer met volle vaart over het asfalt te rollen.

Bij deze teamsprint werden er teams van vier kinderen geformeerd. Iedere rijder kwam uit een verschillend snelheidscategorie. De teams waren duidelijk herkenbaar aan de vrolijkgekleurde hoezen, die over de helm werden getrokken. Aan iedere zijde van de baan vertrok een team en na iedere ronde verliet de voorste skater de baan. De twee overgebleven rijders sprintten vervolgens om de zege. Het was een boeiend spektakel voor zowel de kinderen als het publiek. Want gelukkig waren er ook veel ouders en grootouders op de baan. Dat paste prima op anderhalve meter afstand. Na afloop werden de prijzen uitgereikt en bij Skate4 waren dat heerlijke ijsjes.

De volgende wedstrijden van Skate4 worden geskatet op 27 augustus, 10 september en 25 september. Dan is ook het diplomaskaten. Een week later stappen veel van kinderen van SVO in de dubbeldeks toerbus die hen naar de Utrechtse ijsbaan brengt. Want dan is het schaatsseizoen weer begonnen.

Het aanmelden daarvoor kan via jeugdschaatsen@svooudewater.nl.

Afbeelding
Detail van de onderwijstentoonstelling in het Stadsmuseum.
Stadsmuseum opent nieuwe expositie 56 minuten geleden
Een volle zaal met veel belangstellenden op de 'publieke tribune'.
Raadsinformatieavond over 't Bakkershuis trekt volle zaal 2 uur geleden
Afbeelding
Oecumenische Paaswake 3 uur geleden
Team Puzzelpoezen.
Puzzelkampioenschap in Dorpshuis De Vaart 16 uur geleden
Afbeelding
Bianca Tettero en de ReadShop 17 uur geleden
Suzanne Pruijssers vertelt de vele aanwezigen over de Palliatieve zorg.
Zorg rondom levenseinde bespreekbaar maken 18 uur geleden
Afbeelding
Kruiswegviering 19 uur geleden
Afbeelding
Open Dag bij SVO met Christian Haasjes 19 uur geleden