Het team waar Joseph Garfit deel van uitmaakte.
Het team waar Joseph Garfit deel van uitmaakte.

Zoektocht naar familie oorlogsslachtoffers in volle gang

Algemeen

“De herdenkingsmonumenten voor de omgekomen bemanningsleden, van de in Montfoort neergestorte Engelse bommenwerpers, gaan er zeker komen”, zeggen Kees Bazuine en Ben van Drogenbroek van het comité ‘Memorials Montfoort’. Er is al 15.000 euro binnen. We hebben 20.000 euro nodig, maar liefst nog iets meer om de onthulling feestelijk luister bij te kunnen zetten”. Beide mannen maken deel uit van het onderzoeksteam van het comité. Ze zijn hard bezig om familie van de oorlogsslachtoffers te achterhalen.

Informatie oproep

Veel informatie over de oorlogsslachtoffers van de neergestorte bommenwerpers is verloren gegaan of niet toegankelijk vanwege de privacywetgeving. Via de Studie Groep Lucht Oorlog (SGLO) is er wel het een en ander duidelijk geworden. En met heel veel speurwerk en volharding zijn van vier bemanningsleden inmiddels nazaten bekend. Dat heeft tot hele hartverwarmende reacties geleid. Zo is er contact met een zoon van een van de omgekomen mannen.

Zoon Gordon Garfit was één van de eersten, die dankzij een tip op facebook gevonden werd. Vader Joseph Garfit is op 29 juni 1943 (32 jaar) omgekomen boven Heeswijk. Gordon is op 30 november 1943 geboren (is nu 77 jaar). Zijn vader ging in dienst bij de R.A.F., kwam eerst bij het grondpersoneel, wat hij eigenlijk niet wilde. Hij wilde vliegen en vechten tegen tirannie en overheersing. Het lukte hem om opgeleid te worden tot boordwerktuigkundige. Gordon stuurde ook foto’s van het team waar Joseph tijdens de oorlog in zat. Zoon Gordon is trots op zijn vader, die zijn leven gaf zodat wij in een groot deel van Europa nog altijd in vrijheid kunnen leven. Prachtig vindt hij wat nu in Montfoort gebeurt. Dat er gewerkt wordt aan de realisatie van twee gedenktekens, als eerbetoon aan beide bemanningen.

Het Comité doet nog steeds een oproep aan eenieder om meer informatie over de oorlogsslachtoffers. Zo is er bijvoorbeeld informatie kwijtgeraakt over een herdenkingsviering van ‘50 jaar vrijheid’. Er zijn toen Schotten op bezoek geweest en familie van de oorlogsslachtoffers. Alle informatie daarover is zoek. “Als iemand daar meer over weet dan horen we dat graag”, zegt Kees Bazuine, “Misschien geeft dat weer aanknopingspunten om andere familieleden te vinden”.

Veel steun

“Er is veel steun van bedrijven en inwoners van Montfoort voor het initiatief van het comité ‘Memorials Montfoort’. We willen graag dat het een herdenkingsmonument wordt voor en door Montfoorters. Jong en oud blijken zeer geïnteresseerd. Die reacties hebben ons aangenaam verrast. Veel jongeren zijn verbaasd dat de slachtoffers van toen nog maar net twintig jaar oud waren. Die wisten wat voor gevaar ze liepen en dat er een grote kans was dat ze zouden omkomen. Dat verdient nu nog steeds veel respect.”

De drop is op

Alle Engelse drop (snoep van de Vrijheid) is verkocht. De winnende loten van de loterij die daaraan gekoppeld was, zijn bekend. Het zijn: M047: 250 euro, A008: 150 euro en R026: 100 euro. Het comité bezint zich op verdere plannen om het resterende benodigde bedrag bijeen te brengen. Zo wordt er gedacht aan een sponsorloop en het geven van presentaties die mensen kunnen bijwonen. Ook kunnen particulieren en bedrijven nog steeds een donatie doen om de laatste benodigde 5.000 euro bijeen te brengen.

Meer informatie Is te vinden op www.memorials-montfoort.nl. Contact met de organisatie is mogelijk via comite@memorials-montfoort.nl.
Op de site wordt aangegeven hoe informatie aangeleverd kan worden over de oorlogsslachtoffers en eventuele familieleden. Ook is daar informatie te vinden over de mogelijkheden om te doneren.

Siem van der Burg

Joseph Leslie Garfit, boordwerktuigkundige.