Siem van der Burg

De Jacob Barneveldstraat is ‘Veilig en Groen’!

De Jacob Barneveldstraat in Linschoten ligt in een nieuwe buurt. Een straat met veel spelende kinderen, wandelaars, toeristisch fietsverkeer en snel autoverkeer. Om de straat veiliger en groener te maken hebben de bewoners van 24 huizen met elkaar een project uitgevoerd. De straat is nu mooier en duurzamer ingericht én veiliger. Bijkomend voordeel was dat het project de bewoners dichter bij elkaar bracht.

Na een aantal meldingen over de verkeersveiligheid én de wens voor meer groen, nodigde Bas Mulder, wegbeheerder van de gemeente Montfoort, de bewoners uit om mee te denken over de buurt. Zoveel mensen, zoveel wensen, maar één ding was duidelijk: het moest veilig en groen! Ideeën werden verzameld in een WhatsAppgroep, er werd een enquête uitgezet met vragen over onder andere de plantsoorten, wel of niet een drempel en de vraag wie wil helpen met het onderhoud. Die ideeën werden teruggekoppeld aan de gemeente.

Na een aantal gesprekken ontstond het plan, met daarin ruimte voor elf plantvakken, een verkeersremmende drempel en twee passeerstroken. De gemeente heeft de benodigde wegwerkzaamheden uitbesteed aan een aannemer. De bewoners hebben zelf de fondsen verworven om de biologische en natuurvriendelijke beplanting aan te schaffen. Er kwam subsidie van KIEM Utrecht (het loket voor natuurinitiatieven in de provincie Utrecht). Ook het Streekfonds Lopikerwaarden en Linschoten Natuurlijk van Stichting LiBel stonden het project bij. Bij de keuze voor de planten is rekening gehouden met het aantrekken van bijen en vlinders en met de seizoenen. Op welk moment je ook door de straat rijdt, er is altijd iets in bloei.

Alle bewoners staken de handen uit de mouwen om de plantvakken aan te leggen. Ook de kinderen, voor wie de veiligheid extra belangrijk is, hielpen mee en kregen een eigen tuinsetje en gieter.

De bewoners werkten samen, de gemeente werkte mee, KIEM subsidieerde en de stichting LiBel adviseerde. Er werd een mooi plan gerealiseerd waar iedereen blij mee is. De bewoners gaan het groen zelf onderhouden. Dat doen ze met heel veel plezier in een kindveilige straat!

Siem van der Burg

Meer berichten