Rosanne Broekhuizen.
Rosanne Broekhuizen. Sjoukje Dijkstra

Rosanne (16) is een mantelzorger: “Voor mij is het eigenlijk heel normaal”

Algemeen

Van 1 tot en met 7 juni is het Week van de Jonge Mantelzorger. Jonge mantelzorgers worden door heel Nederland in het zonnetje gezet. Hoe is dat om jonge mantelzorger te zijn? Rosanne Broekhuizen (16) uit Montfoort vertelt erover: “Voor mij is het eigenlijk heel normaal.”

Dat het er bij haar thuis iets anders aan toe gaat dan bij veel andere gezinnen, is voor Rosanne de normaalste zaak van de wereld. Ze staat er nuchter in, beide benen op de grond. Misschien is ze, doordat ze extra rekening houdt met haar broer, wel volwassener dan anderen van haar leeftijd. “Als een vriendin vraagt: ‘Kun je dat niet aan je broer vragen’? Dan kijken ze soms vreemd op dat dat niet kan.” Haar broer werd pas laat in zijn leven gediagnosticeerd met autisme. Voor Rosanne en haar moeder vielen alle puzzelstukjes op hun plek. Sinds een half jaar woont hij zelfstandig, en is Rosanne vooral bewust met hem bezig als mantelzorger, als hij thuis is. Tijdens de eerste lockdown was dat niet zo en zaten ze thuis - zoals bij veel gezinnen - ook best op elkaars lip. Zelf ervoer Rosanne dat niet zo als last. Ze zegt: “Het was eerder vreemd voor mijn broer, omdat wij opeens elke dag thuis waren. Ik zat aan mijn huiswerk. Mijn moeder was aan het werk. Wij waren altijd daar.”

Leven met haar broer vergt aanpassing, geeft ze aan. Het avondeten moet op tijd zijn, wanneer hij het wil. “We wachten op hem met eten. Komt hij te laat, en hebben we al gegeten, dan kan hij daar wel boos om worden. Ofwel, het is vooral aanpassen aan hoe hij in elkaar zit en hoe hij werkt. Als het over hem gaat, bijvoorbeeld als ze praten over zijn begeleiders, dan moet ik daar niet tussen komen. Dat is belangrijk voor hem. Hij praat niet met zoveel mensen, buiten ons om, dus dan is het juist goed als hij met ons praat. Ook als ik zelf iets te vertellen heb, moet ik dan vooral gewoon even wachten.”

Zo heeft de 16-jarige mantelzorger geleerd zichzelf aan te passen. Ze zit nu in VWO-4 aan het Minkema College in Woerden. Ze vertelt: “Mijn broer kan me weer wel heel goed helpen met school. Hij is erg slim en weet veel dingen.” Daarom kan ze voor hulp bij huiswerk gewoon bij hem aankloppen. Ze benadrukt nog eens hoe ‘normaal’ alles voor haar is. “Je weet niet anders.” Haar droom om de zorg in te gaan, is er misschien wel mede door geïnspireerd. “Ik wil verloskundige worden”, zegt ze stellig. Het zorgzame, de verantwoordelijkheid, ze heeft het altijd al in zich gehad. Tegelijkertijd vertelt ze ook dat ze zichzelf niet weg hoeft te cijferen. “Ik kom gewoon voor mezelf op.”

Door de omgang met haar broer heeft ze wel veel geleerd, denkt ze. “Iemand die niet weet hoe autisme in elkaar zit, zal er anders mee omgaan. Elke persoon is ook anders. Ik weet dat het belangrijk is om duidelijk te praten, niet teveel tegelijk te willen zeggen, en dat teveel prikkels niet goed zijn.” Met het begrip mantelzorger is ze nog maar kort bekend. Ze vindt het niet zo op zichzelf van toepassing. “Als ik verhalen hoor van mensen die lichamelijke beperkingen hebben, die geholpen moeten worden door familieleden, dan lijkt me dat veel zwaarder.” Dat de Week van de jonge mantelzorger er is, vindt ze wel belangrijk. “Het is goed dat daar aandacht voor is. En dat (jonge) mantelzorgers kunnen aankloppen bij SWOM.” Buiten SWOM kent ze zelf geen andere mantelzorgers. “Zo’n week is dan ook goed om te laten zien dat er best veel mensen zijn die dat doen. Bij jonge mantelzorgers is het meestal een familielid waar ze voor zorgen.” Vooral voor (jonge) mantelzorgers die het gevoel hebben er alleen voor te staan, is het goed dat er een SWOM is, vindt ze. “Het is daarom zo belangrijk om aan de bel te trekken als mensen het zwaar hebben. SWOM is er tenslotte voor om die hulp te geven. Het lijkt me vreselijk als je het gevoel hebt dat je van niemand hulp kunt krijgen. En als je het idee hebt dat je het niet redt, is hulp vragen het belangrijkste. Als je als mantelzorger zelf ook uitvalt door stress, is dat ook niet goed voor de persoon waarvoor je zorgt.”

Activiteiten jonge mantelzorgers

Het steunpunt Mantelzorg organiseert regelmatig gezellige activiteiten voor jonge mantelzorgers. Je bent jonge mantelzorger als bij jou thuis iemand langdurig ziek is vanwege een lichamelijke of psychische ziekte, een (chronische) beperking of een verslaving. Het kan gaan om je vader, moeder, broer of zus of een inwonende opa of oma. Dit komt vaker voor dan veel mensen denken. Jonge mantelzorgers helpen thuis mee om de boel draaiende te houden en dat is niet altijd zonder zorgen! Ken je of ben je een jonge mantelzorger (tot 21 jaar), neem dan contact op met onze mantelzorgondersteuner, Gerbiene van den Oever. Zij kan helpen bij vragen en kan de jonge mantelzorgers zelf direct bijstaan, om de ondersteuning te geven die ze nodig hebben.

SWOM organiseert een gezellige buitenactiviteit bij Boer Hans op zaterdag 12 juni van 13.30 tot 16.00 uur. Ben je een jonge mantelzorger en vind je het leuk om andere jongere mantelzorgers te ontmoeten, dan ben je hartelijk welkom. Je kunt je opgeven door een berichtje te sturen naar steunpuntmantelzorg@swomontfoort.nl. Tijdens deze middag delen we ook de mantelzorgwaardering uit.

Sjoukje Dijkstra

Detail van de onderwijstentoonstelling in het Stadsmuseum.
Stadsmuseum opent nieuwe expositie 25 minuten geleden
Een volle zaal met veel belangstellenden op de 'publieke tribune'.
Raadsinformatieavond over 't Bakkershuis trekt volle zaal 2 uur geleden
Afbeelding
Oecumenische Paaswake 3 uur geleden
Team Puzzelpoezen.
Puzzelkampioenschap in Dorpshuis De Vaart 16 uur geleden
Afbeelding
Bianca Tettero en de ReadShop 17 uur geleden
Suzanne Pruijssers vertelt de vele aanwezigen over de Palliatieve zorg.
Zorg rondom levenseinde bespreekbaar maken 18 uur geleden
Afbeelding
Kruiswegviering 18 uur geleden
Afbeelding
Open Dag bij SVO met Christian Haasjes 19 uur geleden