<p pstyle="BODY">De vlaggen gaan in top, het Gemaal heet zijn bezoekers weer welkom.</p>

De vlaggen gaan in top, het Gemaal heet zijn bezoekers weer welkom.

Het verhaal van het Gemaal

Vanaf 11 juni weer open

Vanaf 11 juni opent het Gemaal op vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur weer haar deuren. De vrijwilligers hebben er maar wat zin in om bezoekers te ontvangen. Natuurlijk gebeurt dat coronaproof en worden het meer middagen wanneer de versoepelingen doorzetten. Op de website www.gemaalhaastrecht.nl is te lezen hoe je kunt reserveren voor een tijdslot. Ook schoolklassen kunnen weer vanaf komende week voor een buitenles naar het Gemaal komen.

Het Groene Hart is een lappendeken van weilanden met ontelbare slootjes. Hoe kun je in dit unieke slagenlandschap meters onder zeeniveau toch vakantie vieren, wonen en werken? Waarom zijn er dijken? Bij het Gemaal in Haastrecht zie en hoor je welke slimme oplossingen er door de eeuwen heen zijn bedacht om het water de baas te worden en te blijven.

Veelzijdig

Bij een bezoekje aan het Gemaal met zijn maquettes, films, kaarten, grote peilschalen en originele machines raak je onder de indruk van de eeuwigdurende strijd tegen bodemdaling en het dreigende water. Veel bezoekers zijn dat ook van de 20m2 grote vloerkaart van de omgeving waar je overheen mag lopen. Tussen IJsselstein tot voorbij Rotterdam en vanaf Leiden tot onder de Lek staan alle plassen, rivieren, gegraven slootjes en plaatsen op deze topografische kaart.

Voor kinderen is er een speurtocht te doen en een puzzel op te lossen. Er zijn modellen van sluizen en een wipwatermolen te zien en korte filmpjes met Engelse boventiteling. De filmpjes gaan over bijvoorbeeld de watersnoodramp in 1953 en de vraag hoe we in de toekomst het water buiten de deur kunnen houden.

Knooppunten

Het Gemaal ligt aan meerdere fiets-, wandel- en vaarroutes. De knooppunten wijzen je de weg. Zo kun je bij het Gemaal vanaf de Hollandsche IJssel met je kano verder gaan over de Vlist richting Schoonhoven. Of je huurt er een bij het nabijgelegen kanocentrum. Onderweg passeer je dan de Boezemmolen, de molen met de langste wieken van Nederland, kaasboerderij Van Eijk, De Vlisterstee, de Koeneschans en café de Vlist. Vorig jaar was de Molenvlietroute torenhoog favoriet. Een berichtje in de ANWB-Kampioen verleidde veel wandelaars deze tocht te lopen die bij het Gemaal start. De Gouden Eeuwfietsroute gaat nagenoeg aan dit monumentale pand uit 1873 voorbij. Daarvoor moet je dan wel een klein hoekje van slechts 70 meter naar rechts maken.

Lyanne de Laat

Meer berichten