‘Koele Wateren’ in Museum Gouda

Vanaf 5 juni gaat Museum Gouda open. Ze gaan je met open armen ontvangen. Toe en met 11 juli is hier de tentoonstelling ‘Koele Wateren’ te zien. Wil je een bezoek brengen aan Museum Gouda? Je kunt nu een ticket en een tijdslot reserveren.

In Koele Wateren is een oogstrelende selectie van 38 schilderijen en 1 penning uit de collectie van het Rijksmuseum te zien. Vier eeuwen kunst met water in de hoofdrol als vriend én vijand. Daarnaast wordt in de tentoonstelling een link gelegd met de toekomst. Wat gebeurt er als de zeespiegel 6 meter stijgt en hoe ziet Nederland er over 200 jaar uit? Wat zijn de kansen en bedreigingen?

Onderwatertoerisme

In de film ‘Gouda Atlantis’ neemt Erik Pleijster van LOLA Landscape Architects je mee naar het jaar 2200. Hij rekent met een zeespiegelstijging van 6 meter. Misschien gaat Gouda zich wel toeleggen op onderwatertoerisme en zijn er grote veranderingen in de landbouw. Hij voorziet drijvende stallen en dat kweken van algen en natte teelten meer usance gaat worden. Ook voorspelt hij een gecontroleerde volksverhuizing naar het oosten van het land. Via www.museumgouda.nl kun je deze film van tien minuten thuis al bekijken.

Cartons Goudse Glazen

In Koele Wateren zijn naast de bruiklenen van het Rijksmuseum ook werken uit de eigen collectie van Museum Gouda te zien. En de unieke een-op-een werktekeningen van de Goudse Sint Janskerk, die in de 16e eeuw gebruikt werden om de bekende Goudse Glazen te vervaardigen. In Koele Wateren zie je zes van deze cartons, die het Ontzet van Leiden tijdens de Tachtigjarige Oorlog weergeven.

www.museumgouda.nl

Lyanne de Laat

Meer berichten