Afbeelding
Aad Kuiper

Peter Both geniet en laat genieten

Algemeen

Peter Both is een enthousiaste man en brengt dat ook zo over. Het verhaal met hem zou moeten gaan over wandelen in de streek en vervolgens geplaatst worden in de Recreatiebijlage. Dat verhaal komt er ook, maar Both vertelt zoveel meer dat een extra artikel over hem enerzijds misschien past bij ‘wie, o die’ of bij ‘forever young’, maar anderzijds bij geen van beide. Lees maar over Peter Both en laat je meevoeren met zijn gedrevenheid en wellicht enthousiasmeert het. Het is zeker de moeite waard om te lezen. En dat verhaal over het wandelen voor de Recreatiebijlage komt er ook wel. Of is inmiddels al verschenen.

Zo’n 25 jaar geleden begon Peter Both al met vrienden te wandelen in de Alpen. Dat beviel goed en tussen neus en lippen door vertelde hij dat hij ook in onder andere het Himalayagebied heeft gewandeld en tegen de Kilimanjaro op. Is dat geen klimmen? “Klimmen begint wanneer je hulpstukken nodig hebt zoals touwen en haken. Maar wat wij doen - zijn vrouw vergezelt hem meestentijds - is wandelen. Tja, als je op een gletsjer loopt heb je bijvoorbeeld wel stijgijzers en touwen nodig, anders kan je in een spleet vallen.”

Rondwandelingen en lijnwandelingen

Maar wandelen kan ook hier in Nederland en dus werd hij een jaar of tien geleden lid van de vereniging ‘TeVoet’ die als missie o.a. het volgende aangeeft: ‘Wandelen over onverharde paden maakt de beleving van de natuur en het landschap compleet. TeVoet zet zich daarom in voor behoud, verbetering en uitbreiding van onverharde paden.’ Later, geeft hij als een terzijde aan, dat hij het allerliefst wil lopen op plekken waar mensen eigenlijk niet meer kunnen wonen: in de woestijn, de jungle, op gletsjers en vulkanen. Hij heeft dan ook heel wat afgereisd. En als hij in de buurt wandelt, dan natuurlijk wel het allerliefst op onverharde paden. Toen enige tijd na zijn lidmaatschap van TeVoet Recreatie Midden-Nederland vrijwilligers vroeg, heeft hij daarop gereageerd en voor die vereniging heeft hij alle wandelpaden in de Lopikerwaard geïnventariseerd. Zo is er inmiddels een heel netwerk van wandelpaden met knooppunten tot stand gekomen. “Ik heb uitgezocht welke paden er allemaal zijn en dat blijkt bij elkaar zo’n 380 km in het gebied tussen IJsselstein, Lopik, Schoonhoven, Haastrecht, Hekendorp en dan weer naar IJsselstein. Door dat wandelnetwerk kun je zelf je route bepalen en uitzoeken waar je wilt starten. Je kunt rondwandelingen uitzetten of lijnwandelingen en dan heen of terug met het openbaar vervoer. Je kunt zo ook een deel van een lange-afstand-wandelpad afleggen. Daar zijn er ook heel wat van. Zo controleer ik een deel van het Floris V-pad dat bij dat netwerk hoort. Dat pad loopt van Amsterdam naar Bergen op Zoom, maar ik houd alleen het stuk tussen Woerden en Schoonhoven in de gaten; ik kijk of alle rood-witte stickers nog aanwezig en zichtbaar zijn en ruim zo nodig wat rommel op. En bij het Wandelnet vind je het Groene Hartpad; dat is ook een mooie wandeling, die je in etappes kunt afleggen. Bij dat Wandelnet.nl zijn al die wandelknooppuntennetwerken in heel Nederland te vinden. Maar er zijn veel meer organisaties die handig zijn voor wandelaars zoals die voor de Klompenpaden die je vooral rond Utrecht aantreft, bij Struinen en Vorsen. Zelf zijn we gisteren in de Dordtse Biesbosch gaan lopen; ook een heel mooi gebeid. En omdat ik zelf, zoals ik zo-even zei, het liefst over onverharde paden wandel, probeer ik fietspaden te vermijden, maar zoek ik houtkades, paden door de weilanden en natuurgebieden op. Zo kan je bijvoorbeeld ook onderaan de Lekdijk lopen en langs de Hollandse IJssel richting Moordrecht en verder over het talud tussen de rivier en de weg op de dijk. Ik ga natuurlijk ook wel over verharde paden, maar vaak rijden daar ook fietsers. En dan ontdek je dat wandelaars en fietsers vaak lastig samengaan. Ik probeer het zo met andere organisaties, bijvoorbeeld de gemeente of de provincie, te regelen dat fietspaden en wandelpaden zo mogelijk gescheiden worden, maar dat kan natuurlijk niet altijd.”

Genieten

“Wat ik leuk vind aan wandelen? Je kunt genieten van de natuur, van de vogels die je ziet, van de rust die ervan uitgaat.” Hij kijkt even naar buiten waar zijn achtertuin aan de Vlist grenst. “Ik kan vanuit mijn tuin als er ijs ligt schaatsen, bij mooi weer zwemmen en anders kan ik nog altijd kanoën, maar het liefst ga ik wandelen. Zo probeer ik ook nieuwe wandelroutes te realiseren. Van Jaarsveld naar Vreeswijk bijvoorbeeld is geen wandelroute door de uiterwaarden. Dan ga ik proberen er een voor elkaar te krijgen. Dan ga je eerst proefwandelen, en als je iets aardigs gevonden hebt, begint er een meestal vrij langdurig traject om zo’n pad echt te realiseren. Als er een iemand niet mee wil werken, dan gaat het al niet door en moet je iets anders bedenken.”

Both blijkt niet de enige die wandelen als leuke gezonde vrijetijdsbesteding ziet. Van TeVoet zijn er zo’n 500 mensen lid en Wandelnet heeft maar liefst een duizendtal vrijwilligers. En dan heb je, naast de eerdergenoemde organisaties, nog een nog een flink aantal websites waarop je leuke wandelroutes kunt vinden. Dat Peter Both echt veel van wandelen houdt blijkt wel uit het feit dat hij zich sinds enige tijd naast de wandelnetwerken in de Krimpener- en Lopikerwaard inzet voor het netwerk in het gebied Gouwe-Wiericke. “Veel mensen denken dat het nu wel zo’n beetje af is, maar naast af en toe nog een nieuwe route ontwikkelen, moet het wandelnetwerk ook goed worden bijgehouden wat betreft markering en onderhoud van paden. En anderen denken dat alles hier helemaal dichtgebouwd is, maar niets is minder waar. Het is op heel veel wandelingen heel stil en rustig. Er is nog zo veel ruimte.”

Stichting Hollandse IJssel Altijd Anders en klokken

Even gaat het nog over stichting de Hollandse IJssel - Altijd Anders, waar Peter Both ook al drie jaar actief voor blijkt te zijn. “Die stichting promoot recreatie op en rond de Hollandse IJssel en daar hebben we drie mooie kaarten over uitgebracht: een voor fietsers, een voor mensen met een boot en natuurlijk een voor wandelaars. Maar ik begrijp dat je daar een apart verhaal over schrijft; leuk, want dat gebied is echt de moeite waard. Eigenlijk zijn het twee heel aparte gebieden, want tot aan de Waaiersluis is de Ijssel eigenlijk een kanaal, maar daarna, tot Krimpen, is het een rivier, een echte getijrivier met veel beroepsvaart. Dat stuk bij Kortenoord en bij Hitland zijn echt prachtige stukken.”

En, alsof het nog niet genoeg is werkt Peter Both ook mee aan een tijdschrift met als prachtige titel TIJDschrift. Voor de verwoede cryptogramoplossers vast een makkie; het is een tijdschrift over uurwerken, horloges en natuurlijk over klokken. Het blijkt dat hij altijd al in de uitgeverswereld heeft verkeerd en voor de Federatie Klokkenvrienden Nederland, een vereniging met ruim duizend leden, in 2020 samen met een collega de redactie van TIJDschrift invult.

Het lijkt ook erop dat hij ‘forever young’ wil blijven en als hij zo doorgaat zal dat vast en zeker lukken. En, zoals de titel van dit verhaal al aangeeft, geniet Peter met volle teugen en laat hij ook anderen graag genieten; het lijkt erop dat hij daarin goed weet te slagen.

Aad Kuiper

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Kruiswegviering 29 minuten geleden
Afbeelding
Oud IJzer actie Ons Genoegen 3 uur geleden
Een foto van het team. Helaas was Norah afwezig.Boven: Frank, Cees, Selina, Isa, Shewit, Liv, Jasmijn, Charlie, Guido.Onder: Fabiënne, Olivia, Eva, Amber, Fayenne.
Montfoortse MO11-1 stelt kampioenschap veilig 17 uur geleden
Afbeelding
Ouderen-zangmiddag in Linschoten 19 uur geleden
Filmavond ‘De Acht Bergen’
Deze week in Concordia 20 uur geleden
"We hebben hard geoefend en ik ben heel trots!", aldus kampioen Yara
Yara Nederlands kampioen 22 uur geleden
Afbeelding
Volleyballers Jupiter Heren winnen 27 mrt, 11:00
V.l.n.r. André de Bruijn, Sverre Peenstra, Rutger Peenstra,Timo van Dommelen, Vita van Deuren en Daphne van Kooten.
Tegenvallers en meevallers in Thialf 27 mrt, 09:00