Dit zijn ze dan - De mensen achter de Happy Stones groep in Montfoort.
Dit zijn ze dan - De mensen achter de Happy Stones groep in Montfoort. Sjoukje Dijkstra

Happy Stones Montfoort is here to stay...

Algemeen

In korte tijd nam het een grote vlucht. Happy Stones. Tientallen creatievelingen vinden al vanaf februari een creatieve uitlaatklep in het verven en verstoppen van Happy Stones. Gewapend met acrylstiften, nagellak, vernis en fineliner worden gewone keien en alledaagse stenen soms omgetoverd in ware kunstwerkjes. Die stenen worden vervolgens verstopt in het Stadspark of andere plekken in Montfoort. De bedoeling is dat ze gevonden worden, en weer verstopt. Maar natuurlijk mogen mensen stenen die ze heel mooi vinden, ook voor zichzelf houden. Fervente Happy Stoners uit Montfoort willen graag vertellen waarom ze dit doen. Dat doen ze tijdens een spontaan georganiseerde Happy Stones workshop, speciaal voor de kids. De volwassenen praten ondertussen over hun hobby: "Ik word er helemaal rustig van als ik ermee bezig ben", aldus Sandra. Zij haalt haar inspiratie voor haar stenen onder andere van Pinterest en een Happy Stones groep uit Australië.

Het idee voor de workshop voor de kinderen kwam van Rachel Mary, die dat wel een goed idee vond. Zo kon ze niet alleen anderen vertellen over hun hobby, maar hadden de kinderen ook gelijk een leuk uitje. Voor de gelegenheid had ze een grote bak vol met voorbewerkte stenen meegenomen. "Als kinderen er geen zin in hadden, konden ze die mee naar huis nemen, om thuis verder te werken. Of gewoon verstoppen." Zij en initiatiefnemer Robin Gruters van de Facebookpagina Happy Stones Montfoort, zijn sinds februari actief. Inmiddels heeft de groep 230 leden. Dagelijks komen er in de groep plaatjes voorbij van nieuwe gemaakte stenen, die vervolgens verstopt worden. Ook delen de gelukkige vinders foto's van stenen, die ze al dan niet weer een nieuw (verstop)plekje geven of meenemen naar huis. Rachel Mary vertelt dat ze meer bekendheid aan het fenomeen willen geven, omdat volgens haar niet iedereen begrijpt wat de bedoeling is. "Wij hopen dat als mensen weten wat je ermee kunt doen, en wat de bedoeling is, dat er minder stenen spontaan verdwijnen. Dat gebeurt vaak, maar er zijn ook wel stenen kapot gegooid. Wie dat doen, weten we niet. Waarschijnlijk kwajongens. We hopen dat dit niet meer zal gebeuren als mensen weten wat je ermee kunt."

Uit Woerden

Ook in Linschoten en Oudewater is een groep, maar nog niet in Woerden. Althans, geen actieve groep. Daarom komt de Woerdense Priscilla uit Woerden naar Montfoort om hier rondjes te lopen, stenen te zoeken en te verstoppen. Zelf is ze sinds twee weken actief en heeft ze er een stuk of 25 gemaakt. "We hebben nog niet alles verstopt hoor. De mooiste hebben we nog. Het is ook wel moeilijker om daar afstand van te doen." Ze vindt het leuk om nou eventjes bij deze workshop te zijn. "Leuk bedacht."

Voor de meeste Happy Stone fanaten geldt dat zij begonnen met deze hobby vanwege alle lockdowns. Rachel Mary vertelt: "Op een gegeven moment kom je dan thuis te zitten, en is er niks te doen thuis. Ik kwam dit tegen, en vond het wel een goede activiteit. Beter dan de hele tijd achter een scherm te zitten, wat de kinderen anders snel doen. Ik vind het toch wel het leukst om met mijn kind stenen te verstoppen en stenen te vinden. De gezichten van mijn kinderen, als we een steen vinden. Dat is zo mooi! Dat is waar ik het voor doe. Zelf vind ik het natuurlijk ook heel leuk om ze te maken."

Uitje

Ze kennen al veel mensen die besmet raakten met het Happy Stones Virus. Sandra van Vreeswijk die al tientallen stenen maakte, kan dit wel verklaren: "Het is besmettelijk!", lacht ze. "Het werkt gewoon heel ontspannend. Zelfs mijn vriend zegt: 'Als ik naar je kijk, ben je helemaal zen. Je ziet er zo relaxed uit.' Het is ook leuk en ontspannen om te maken. Daarnaast is het leuk om te verstoppen. Even anderhalf uur lopen en ze ergens neer te leggen. Ze vindt het ook fijn om druk mee te zijn na een lange dag werken. "Ik merk dat ik dan ontspannen naar bed ga."

Terwijl ze aan het vertellen is, begint het flink te regenen. De kinderen verkassen snel met kleed en stenen onder de skatebaan. Hier kunnen ze ook prima zitten en doorgaan met het verven van de stenen. Ze vinden het duidelijk leuk om te doen. Hoewel niet alle kinderen mee verven. Sommige kinderen klimmen liever op de skatebaan, terwijl anderen van de brug afsjezen met hun fiets. "Elk uitje is leuk!", zegt Marcia die hier samen met haar zoons is. De kinderen krijgen ondertussen zakjes met snoepjes uitgedeeld.

Vrolijkheid

Robin vertelt hoe zij zich liet inspireren door Happy Stones met ballerina voetjes en een visje die zij vond. "Prachtig! Het was zo gedetailleerd. Bizar mooi." Zelf is ze sindsdien heel actief met haar kinderen. Ze vertelt: "Als je ze hier in het Stadspark verstopt, zijn ze binnen een uur weg. Eigenlijk moet je het niet op de pagina zetten dat je ze gaat verstoppen", zegt ze met een knipoog. Ook Mayko is sinds kort besmet met het Happy Stones Virus, als enige man van het clubje. "Ik doe dit samen met mijn vriendin", zegt hij. "Ik heb er een stuk of tien gemaakt nu." Hij vindt het voornamelijk rustgevend om te doen. "Ik ben nog aan het kijken wat ik het leukst vind. Tekeningen, stippen, van alles eigenlijk. Het zoeken, wegleggen is ook leuk, want je bent lekker buiten bezig, en die gasten - refererend aan zijn kinderen - zijn van hun telefoon af. Dat is het belangrijkste." Nog een voordeel vinden hij en Rachel Mary dat je nieuwe mensen leert kennen. Rachel Mary zegt: "Zo hebben Mayko en ik elkaar leren kennen." Zelf komt ze oorspronkelijk niet uit Montfoort, en ze woont hier nu zes jaar. Via dit soort initiatieven en ook school leer je dan toch veel mensen kennen." Sandra vindt het ook erg leuk dat veel oudere mensen ze vinden. Dan horen we vaak: 'Jongens, ga ermee door. Als we ze vinden, worden we er helemaal vrolijk van!' Zo geven de Happy Stones aan heel veel mensen heel veel vrolijkheid. Dat is wel welkom in een tijd dat je weinig kunt doen."

Sjoukje Dijkstra

De kinderen bewerkten de stenen met nagellak en acrylstiften.
De kinderen hadden enorm veel lol tijdens de spontane workshop.
Afbeelding
Verhalencafé: Liefde en verlangen, heerlijk, maar soms dodelijk 2 minuten geleden
Uitreiking Hugo Kotestein oorkonde.
Monumentenstichting Hugo Kotestein 1 uur geleden
Afbeelding
Bijzondere kerkdienst in Montfoort 6 uur geleden
Afbeelding
Fantastische Rot-avond in de soos 8 uur geleden
Flamenco Linschoten (foto: Gijs Possel).
Fotograaf Gijs Possel exposeert Flamencodansers In Theater De Wilde Weg 9 uur geleden
Afbeelding
Haastrechtse Rommelmarkt 23 uur geleden
Afbeelding
WBO ondernemersvrouwen gisteren
Afbeelding
De Spel Verhuur Centrale stopt gisteren