Per 1 juli opent Petra Blom Woonzorg Veld-Zicht in Hekendorp.
Per 1 juli opent Petra Blom Woonzorg Veld-Zicht in Hekendorp. Veld-Zicht

Op Woonzorg Veld-Zicht krijgen mensen met dementie veel vrijheid en aandacht

Algemeen

Wat doe je met een oude melkveestal? Ombouwen tot een zorginstelling voor mensen met dementie - meestal ouderen. Per 1 juli opent Petra Blom Woonzorg Veld-Zicht in Hekendorp, op hetzelfde terrein als agrarische kinderopvang Veld-Zicht. “Kleine kinderen en mensen met dementie kunnen een mooie combinatie zijn. Ze hebben weinig nodig en voelen elkaar aan.”

Er wordt nog flink gewerkt op het terrein van Veld-Zicht. Het onder architectuur ontworpen pand voor de woonzorg staat en nu wordt gewerkt aan de binnen- en buiteninrichting. “De gasten voor de woonzorg rijden straks voor het huis langs naar de parkeerplekken, waardoor het echt is afgescheiden van de kinderopvang”, vertelt Petra. “Voor het pand wordt een grote, omheinde tuin aangelegd waar de bewoners heerlijke kunnen zitten en rondlopen. In de tuin komt een schuurtje met konijnen en kippen en ook een zandbak voor de kleintjes. In de middag schijnt hier de zon en je ziet hem vanaf hier ook ondergaan. Dat wordt echt genieten.”

Professionals

Petra wil de zestien bewoners die op den duur op Veld-Zicht komen wonen een mooie laatste levensfase bieden, waarin vrijheid, aandacht en uitstekende verzorging de pijlers zijn. “Deze mensen worden al zoveel beperkt door hun ziekte. Waar mogelijk willen wij ze hier de ruimte geven zich vrij te bewegen en te kunnen genieten van al het moois dat de boerderij te bieden heeft.” Professionele zorgervaring heeft Petra niet. Daarom heeft ze een team van zestien professionals om zich heen verzameld en dit zal nog groeien. “Stuk voor stuk mensen met echte liefde voor hun vak. Zij gaan samen de zorg inrichten en tot iets moois maken. We willen daarbij zoveel mogelijk kaders - behalve de wettelijke - loslaten en echt kijken naar wat de bewoners nodig hebben.”

Vanaf 1 juli komen de eerste zes cliënten wonen op Veld-Zicht. In totaal is er ruimte voor zestien bewoners. In het zorgpand zijn twee grote huiskamers/woonkeukens met daaraan grenzend acht slaapkamers, allemaal met eigen badkamer. In de slaapkamers hebben de bewoners de ruimte om zich terug te trekken. Het grootste gedeelte van de dag zullen ze in de huiskamers zijn, waarin ook gekookt wordt, het liefst gezamenlijk met de bewoners. Een oude stal wordt omgebouwd als activiteitenruimte. Bewoners kunnen daar met familie een kop koffie drinken of activiteiten ondernemen, eventueel gezamenlijk met de kinderen van de opvang.

Verbinding

Petra ziet het helemaal voor zich hoe de cliënten en kinderen op den duur samen activiteiten zullen ondernemen. “In het begin zal iedereen zijn eigen ding doen. Het is belangrijk dat de woonzorg goed kan starten. Maar op termijn wil ik zeker kijken hoe we verbinding kunnen maken door bijvoorbeeld in de activiteitenruimte samen wat te drinken of een boekje te lezen. Maar het kan ook zijn dat een klein clubje kinderen in de tuin gaat spelen bij de ouderen, vandaar ook de zandbak. Of ze kunnen samen de koeien verzorgen.” Voor Petra staat het buiten kijf dat dit te allen tijde veilig gaat. Ouders wordt ook gevraagd om toestemming. “Als ouders liever niet willen dat hun kind wordt betrokken bij de woonzorg, dan hebben we daar alle begrip voor.”

Voor Petra is de woonzorg een prachtige toevoeging aan het 24-uurs bedrijf dat ze deelt met haar man Hein. Ze ziet het als de cirkel die rond is. “Kinderen komen hier vanaf ongeveer tien weken en er wonen straks mensen voor het laatste gedeelte van hun leven. Leven en dood komen hier heel dicht bij elkaar, dat is ook zo op de melkveehouderij. De dood is altijd gevoelig en lastig, maar als je weet dat je iemand een mooie laatste fase hebt kunnen geven, maakt dat het minder zwaar.”

Ellen van Leeuwen

Woonzorg Veld-Zicht
Afbeelding
Paasconcert in Benschop 29 minuten geleden
Detail van de onderwijstentoonstelling in het Stadsmuseum.
Stadsmuseum opent nieuwe expositie 2 uur geleden
Een volle zaal met veel belangstellenden op de 'publieke tribune'.
Raadsinformatieavond over 't Bakkershuis trekt volle zaal 4 uur geleden
Afbeelding
Oecumenische Paaswake 5 uur geleden
Team Puzzelpoezen.
Puzzelkampioenschap in Dorpshuis De Vaart 18 uur geleden
Afbeelding
Bianca Tettero en de ReadShop 19 uur geleden
Suzanne Pruijssers vertelt de vele aanwezigen over de Palliatieve zorg.
Zorg rondom levenseinde bespreekbaar maken 20 uur geleden
Afbeelding
Kruiswegviering 20 uur geleden